Szinte az ország teljes partvidéke mentén szélturbinákat terveznek építeni Amerikában: ez lenne az ország első nagy terve arra, hogy a parlamenti turbinákat vonjanak be az energiatermelésükbe. A cél, hogy a szövetségi tulajdonban lévő partmeni vízterületeket már 2025-ben megnyissák a szélerővel foglalkozó fejlesztők előtt - írja a New York Times beszámolója alapján a 444.

A mostani programbejelentés pár hónappal azután történt, hogy Joe Biden jóváhagyta az első nagyobb - piaci szereplő által megtervezett- szélerőparkot. A kormány már akkor elkezdett vizsgálni számos további, lehetséges helyszínt is.

A belügyi államtitkár, Deb Haaland szerint egy olyan ambiciózus tervet akarnak megalkotni, ami egyszerre segíti a klímaváltozás elleni harcot, jól fizető munkahelyeket teremt és felgyorsítja az ország átmenetét egy tisztább energiájú jövőbe.

Joe Biden korábban azt ígérte, hogy 2030-ra a 2005-ös szint felére viszi le az amerikai gazdaság fosszilis kibocsátását. Ezt többek között elektromos járművek terjesztésével, illetve a tisztább energiaforrásokkal, elsősorban nap- és szélenergiával tervezik elérni. A kormány 2030-ig 30 ezer megawattnyi partmenti szélerőforrást akar létrehozni. Ezen kívül a Kongresszus előtt van az a nagyobb gazdasági csomag, melynek része lenne egy 150 milliárd dolláros program, melyben az áramszolgáltatóknak fizetnének, cserébe azért, hogy növeljék a tiszta forrásokból származó áram részarányát - írja a lap.