Ausztria Salzburg tartományában a szállodák és éttermek üzemeltetői megoldást sürgetnek arra a problémára, amelyet több száz kelet-európai, az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által el nem ismert keleti vakcinával beoltott idénymunkás státusza jelent. A Szputnyik vagy Sinopharm vakcinával beoltottaknak a jelenlegi állás szerint vagy újra kellene oltatniuk magukat egy EMA által engedélyezett vakcinával, vagy folyamatosan teszteltetni kellene magukat - írja az ORF.

A turisztikai szakemberek szerint ez jelentősen megnehezíti azt, hogy megfelelő szakembereket találjanak különösen a téli szezonra. A szektorra amúgy is a munkaerő krónikus hiánya volt a jellemző. A külföldi, főleg kelet-európai munkavállalók hosszú évek óta meghatározó szerepet játszanak a salzburgi idegenforgalomban. 2019-ben, a lezárások előtti utolsó télen csak a salzburgi munkaügyi hivatal mintegy 400 szezonális munkavállalónak adott munkavállalási engedélyt. Idén azonban a keleti oltások el nem ismerése miatt a dolgozók egy jelentős része távol maradhat.

Walter Veit, az osztrák hotelszövetség munkatársa szerint már jó pár munkavállaló jelentkezett az idei szezonra úgy, hogy jelezték, Szputnyik-oltást kaptak. Ők egyelőre nem szeretnének harmadik oltást kapni. A problémát jeleztük a tartomány elnökének, aki megígérte intézkedik az ügyben. Remélem, sikerül egész Ausztriára érvényes megoldást találnunk - tette hozzá a szakember. A hotelszövetség szerint az, hogy az összes oltást elismerjék, a téli idegenforgalom szempontjából döntő fontossággal bír.

Ugyanakkor Ausztriában a gyakorlatban átmenetileg megoldást jelenthet az antitest tesztek készítése. Az osztrák szabályozás ugyanis - jó néhány EU tagállammal ellentétben - a hivatalos laborban elkészített pozitív antitest teszteket is elfogadja 90 napon keresztül. A keleti vakcinával beoltottak, ha pozitív antitest tesztet tudnak felmutatni, ugyanolyan elbánásban részesülnek mint a fertőzésen átesettek vagy a beoltottak az ország területén.