Európai vezetők jelezték brit kollégájuknak, Theresa Maynek, hogy nem tartják jónak kormánya legújabb elképzelését az ír-észak-ír határ kérdésének megoldására - adta hírül a Business Insider. A probléma az, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, akkor a jelenleg szabadon átjárható határ valódi vámhatárrá válik.

Ezt London jelenlegi elképzelése szerint úgy kerülhetnék el, ha az Egyesült Királyság az EU-s vámunió tagja maradna a 2019. márciusi brit kilépést követő átmeneti periódus 2020 végi lezárulta után is. Ez időt adna arra, hogy kitalálják, hogyan lehet olyan vámrendszert üzemeltetni, amely nem igényel határátlépő pontokat és határellenőrzést.

QP | Quality Placement

Rossz válasz a rossz felvetésre

Ez az, ami nem nyerte el a brit miniszterelnök uniós tárgyalópartnereinek tetszését és az amerikai hírportál szerint azzal a következménnyel járhat, hogy a szigetország és az EU egyáltalán nem tud válási megállapodást kötni egymással.

A londoni vezetés alternatívának szánta ezt a javaslatát az EU elképzelésével szemben, amely szerint Észak-Írország a vámunió része maradhatna addig, amíg ki nem dolgozzák az átjárható vámhatárrendszert. Ez a briteknek elfogadhatatlan, mert kiszakítaná az egyik tagállamot az Egyesült Királyságból.

Nem lesz jó

A vita alaphangját Leo Varadkar ír miniszterelnök adta meg. Ő ugyan a jó irányba tett lépésnek tekinti a londoni kormány javaslatát, de úgy látja, hogy Nagy-Britanniának a vámunión túl egységes európai piaci részvételét is fenn kellene tartania ahhoz, hogy a két ír állam közti határ zavartalanul átjárható maradjon. Újságíróknak nyilatkozva hozzátette még ehhez: komolyan tart attól, hogy nem születik kilépési megállapodás az Egyesült Királyság és az EU között, ami komoly gazdasági károkat okozna főleg Nagy-Britanniának.

Egy friss kutatás szerint Észak-Írország lakosságának jelentős többsége azt szeretné, ha az Egyesült Királyság a tagság megszűnése után is az EU egységes belső piacán és vámuniójában maradna. A határellenőrzés esetleges visszaállításával szemben pedig olyan intenzív az ellenállás, hogy a lakosság nem kis része még az erőszakcselekményeket is pártolná ennek elkerülésére. Egy újabb népszavazás esetén az észak-írországi választók még nagyobb arányban voksolnának az Egyesült Királyság további EU-tagságára, mint az erről 2016-ban rendezett referendumon. Erről a részleteket itt találja.

Támogatják az íreket

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke világossá tette Maynek, hogy az uniós tagországot támogatják az ír álláspontot - tudta meg a Guardian brüsszeli forrásokból. A Londonból érkező híreket zavarosnak tartják - utalt arra, hogy a kormányon belül sincs egyetértés arról, miként oldják meg egyszerre a külön vámok bevezetését és a jelképes ír határ fenntartását.

A The Sun jelentése szerint az EU azt fogja javasolni Londonnak, hogy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre maradjon az egységes piac és a vámunió része is. Ez az államot addig tartson, amíg ki nem dolgozzák azt az elektronikus ellenőrzésen és utólagos elszámolásokon alapuló vámbeszedési rendszert, amely papíron azt ígéri, hogy vámellenőrzés és a határok őrzése nélkül is megoldható a szigetország valós határainak kiépítése.

Gondok sora

Ezzel van néhány gond. Az első az, hogy fennmaradnának az uniós alapjogok, így a személyek szabad áramlása, ami a kelet-európaiak nagy-britanniai tömeges bevándorlásához vezetett. Emellett megmaradna az Európai Bíróság joghatósága is a vitás ügyekben.

Mindkét lehetőség vörös posztó a határozott brexit brit híveinek a szemében. A kormányzó konzervatív párt parlamenti képviselőinek keménybrexit-párti része a kormány megbuktatására is késznek látszik, ha olyan megállapodást kötne az EU-val, amelynek alapján ezek a szabályok 2020 után is érvényben maradnának.

Legalább ekkora probléma, hogy ilyen átjárható vámrendszer nem létezik a világon, így kialakítása beláthatatlan feladatot jelent. Erre utal az a pletyka, amely szerint a brüsszeli tisztviselők azzal viccelődnek, hogy az újfajta - egyszerre valódi és átjárható - vámtechnika kiépítése 65 évet vesz igénybe, ezért az Egyesült Királyság az évszázad végéig kilépésre készülő EU-tagállam maradhat.

A fotó forrása: Patrik Stollazr/AFP