Shell: nem érzitek, hogy az orosz olajnak ukrán vérszaga van?

- tette fel a kérdést a Twitteren Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A kifakadás oka, hogy a Shell egy rakomány orosz nyersolajat vásárolt, amely a balti kikötőben vár a berakodásra. A Reuters szerint hetek óta ez az első orosz nyersolajüzlet.

Az olajat a svájci Trafigura kereskedőháztól vásárolta a Shell.

Az olajipari óriás szóvivője elismerte, hogy finomítóik és vegyi üzemeik számára vásárolnak orosz termékeket annak érdekében, hogy a termelést fenn tudják tartani. Azt ígérte ugyanakkor, hogy amint alternatív lehetőségek kínálkoznak, tovább csökkentik az orosz olaj felvásárlását.

A Shell hétfőn közölte, hogy az inváziót követően más nagy nyugati energiaipari vállalatok lépéseivel összhangban kivonul Oroszországból, és felfüggeszti többek között egy jelentős, cseppfolyósított földgázzal működő üzemet is.

A Trafigura szintén felülvizsgálja tevékenységét.

Az ukrán külügyminiszter tweetjében még azt is írta, hogy felszólít minden embert világszerte: követeljék a multinacionális cégektől, hogy szakítsanak meg minden üzleti kapcsolatot Oroszországgal.

Frissítés: A Shell Oil az ukrán külügyminiszter bírálatát követően már azt közölte, hogy az orosz olajvásárlásból származó nyereségét ukrán menekültek segítésére létrehozott alapnak ajánlja fel. "Együttműködünk majd a segélyszervezetekkel és humanitárius szervezetekkel, hogy meghatározzuk, hová lehet a legjobban elhelyezni az alapból származó pénzeket, ezzel enyhítsük azokat a szörnyű következményeket, amelyeket az ukrán nép a háború miatt  elszenved" - közölte a CNN szerint Európa legnagyobb olajvállalata.

Az ukrán háborúval kapcsolatos híreket ezen a linken olvashatja.