Úgy tűnik, hogy Ukrajna és támogatói, illetve az orosz vezetés is azt gondolja, hogy megnyerheti az orosz-ukrán háborút – derül ki azokból a nyilatkozatokból, amelyeket a feleket képviselő kormánytisztviselők tettek. A BBC beszámol Lloyd Austin korábbi négycsillagos tábornok, amerikai védelmi miniszter kijevi látogatása után Lengyelországban tartott sajtótájékoztatójáról, amelyben három dologról beszélt.

Először is arról, hogy szerinte a megfelelő támogatással Ukrajna megnyerheti a háborút Oroszországgal szemben, másodszor arról, hogy kormánya és több európai ország további 713 millió dollár értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának, végül arról, hogy a Washington célja, hogy Oroszország a konfliktus nyomán annyira meggyengüljön, hogy hadserege ne legyen többé képes az ukrajnai invázióhoz hasonló agresszió elkövetésére.

A válasz nem maradt el: Vlagyimir Putyin orosz államfő azzal vádolta a Nyugatot, hogy le akarja rombolni Oroszországot, és szét akarja szakítani az orosz társadalmat. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint a NATO fegyverszállításai azt jelentik, hogy a NATO gyakorlatilag belépett a háborúba Oroszországgal szemben, ami jelentősen növeli az atomfegyverek bevetésének kockázatát.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint orosz kollégája ezzel csak el akarja riasztani az Ukrajna mögött álló országokat országa támogatásától. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az amerikai küldöttség kijevi látogatását követő videoüzenetében azt mondta, nem lehet megjósolni mikor ér véget a háború, de szerinte országa biztosan győzni fog.

Komoly fejlemény

Az Egyesült Államok körülbelül úgy avatkozik be az ukrajnai háborúba, mintha a második világháború elején a Nyugat fegyverekkel, pénzzel és diplomáciai eszközökkel támogatta volna a náci agresszió áldozatául esett Lengyelországot abban a reményben, hogy visszaszorítsa az inváziót indító Németországot a határain belülre – derül ki Jonathan Beale, a BBC védelmi kérdésekkel foglalkozó szakírójának kommentárjából.

Joe Biden, az USA elnöke világossá tette, hogy országa nem fog közvetlenül részt venni a háborúban, azaz nem fognak amerikai csapatokat küldeni a hadszíntérre. Ugyanakkor Austin szavai és a washingtoni kormány tettei azt jelzik, hogy az Egyesült államok a korábbinál mélyebben belefolyik a konfliktusba. Az USA drámaian növeli fegyverszállítmányait - azok összértéke a háború kitörése óta elérte a 3,7 milliárd dollárt (közel 1300 milliárd forint) -, mit sem törődve Moszkva erre válaszul érkező figyelmeztetéseivel, miszerint már-már hadban álló félnek tekinti azokat, akik fegyverrel látják el Ukrajnát.

amerikai haditengerészet USS Gravely romboló hajója a litvániai Klaipeda kikötőjében, 2022. április 26., forrás: Reuters/Janis Laizans
Az amerikai haditengerészet USS Gravely romboló hajója a litvániai Klaipeda kikötőjében, 2022. április 26.
Kép: Reuters/Janis Laizans

A védelmi miniszter szavai egyértelművé tették, hogy az USA nem nézelődő lesz ebben a háborúban, ami arra utal, hogy a nyugati vezetők úgy ítélik meg: egy orosz győzelem csak meghozná Putyin elnök étvágyát a további katonai kalandokra.

Részleges siker

A katonai szakértők szerint a Nyugat bizonyos fokig máris elérte a célját, ugyanis az orosz hadseregnek évekre lenne szüksége ahhoz is, hogy kiheverje azokat a veszteségeit, amelyek február vége és április vége között érték a háborúban. Ezzel Washington egyben üzen Pekingnek is: kész támogatni egy olyan országot (nyilván Tajvant), amelyet megtámad egészen addig, amíg az agresszort végletesen meg nem gyengítik.

Ugyanakkor az amerikai magatartás további bizonyítékul szolgál Putyin elnöknek arra, hogy az orosz hadsereg nem csupán az ukrán katonaság ellen harcol, hanem a NATO ellen, amely egyfajta bástyaként és hídfőként használja Ukrajnát Oroszországgal szemben. Ezt felhasználva alátámaszthatja politikai meséjét a gonosz Nyugatról és annak katonai szervezetéről, amely el akarja pusztítani Oroszország anyácskát, amivel erősítheti hazai támogatottságát.