Joe Biden szombaton hagyta el Szaúd-Arábiát első, elnökként tett térségbeli körútja végeztével. Mohammed bin Szalmán bejelentette, hogy országa napi 12-ről 13 millió hordóra emeli kőolaj-kitermelését. de szavai szerint ennél jobban nem tudják növelni a mennyiséget.

A gabonaválság kapcsán Biden arról beszélt , hogy országa egymilliárd dollárral támogatja a Közel-Kelet és Észak-Afrika élelmiszer-biztonságának megteremtését.

A globális energiakereslet kielégítéséhez több beruházásra van szükség a fosszilis tüzelőanyagokba és a tiszta energiát hasznosító technológiákba. Az irreális kibocsátási célok példátlan mértékű inflációhoz vezetnek - mondta Mohammed bin Szalmán az Öböl-menti Együttműködési Tanács szombati csúcstalálkozóján, Dzsiddában.

A kibocsátás csökkentésére irányuló, a fő energiaforrásokat kizáró irreális politika elfogadása az elkövetkező években példátlan inflációhoz és az energiaárak emelkedéséhez, valamint növekvő munkanélküliséghez, a társadalmi és biztonsági problémák súlyosbodásához vezet - mondta a koronaherceg az Euronews beszámolója szerint.

Az oroszokkal is üzletelnek az olajjal

Kedvezményes áron vásárolja Szaúd-Arábia az olajat Oroszországtól, miután az ukrajnai háború miatt az a nemzetközi szankciók hatására kevesebb vevővel maradt. Így a saját olajukat mind exportra fordíthatják.

Az arab ország idén április-júniusban 647 ezer tonna fűtőolajat importált Oroszországból orosz és észt kikötőkön keresztül, ez a duplája az előző évinek, míg 2021 egészében az orosz import 1,05 millió tonna volt – írta korábban a Reuters.