Oroszország minden bizonnyal válaszolni fog az ilyen ellenséges cselekedetekre, és hamarosan megteszi a megfelelő intézkedéseket – mondta kedden Nyikolaj Patrusev, Vlagyimir Putyin elnök bizalmi embere Kalinyingrádból az állami televízióban sugárzott kommentárjában, aki azt ígérte, hogy annak következményei lesznek Litvánia lakosságára nézve, hogy a balti EU-tagállam kormánya akadályozza az uniós szankciókkal sújtott termékek exportját az orosz exklávéba.

A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy tiltakozásképpen behívta Markus Ederer oroszországi uniós nagykövetet, és követelte a tranzitforgalom azonnali helyreállítását a NATO-tag Litvánia és Lengyelország közé szorított Kalinyingrádba. Az EU vitatta, hogy Ederert beidézték volna, mondván, hogy azért ment a minisztériumba, hogy elmagyarázza az intézkedéseket.

Az újabb konfrontációra négy hónappal azután került sor, hogy Putyin február 24-i ukrajnai inváziója a második világháború óta a legsúlyosabb biztonsági válságot indította el Európában. Az USA és az EU válaszul fegyvereket küldött Ukrajnába, hogy segítse az orosz csapatokkal szemben küzdő kijevi erőket, és példátlan szankciókat vezetett be, amelyek a külföldi befektetők elvándorlása közepette egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az orosz gazdaságra. 

Most az acél és a vas, de jön a szén és az olaj is

A szombaton életbe lépett korlátozások az orosz tartomány helyi hatóságai szerint a Litvánián keresztül vasúton Kalinyingrádba szállított tranzitáruk felét érintik. Az áruk szállítása légi és hajón továbbra is folytatódik Kalinyingrádba, a Szovjetunió által a második világháborúban elfoglalt egykori német területre. A vilniusi kormány az Oroszországból származó acél- és más vasfémtermékek szállítását tiltó uniós szankciókkal összhangban leállította a tranzitszállításokat. A listát a márciusban elfogadott intézkedési program értelmében a jövő hónapban a cementre is kiterjesztik – írja a Bloomberg, amely szerint augusztusban újabb termékek, így az orosz szénszállítmányok, a benzin- és gázolajszállítások is korlátozás alá kerülnek. 

Anton Aljanov kalinyingrádi kormányzó a Telegram-csatornáján közzétett videóbeszédében igyekezett kisebbíteni a hatást, mondván, hogy a szállítmányokat Szentpétervárról hajóval irányítják át, és az első teherhajó pénteken indul.

„Nincs blokád alatt Kalinyingrád” – mondta Ingrida Simonyte litván miniszterelnök. "Minden más, szankciókkal nem érintett vagy szankciókkal még nem sújtott áru tranzitja folyamatosan, valamint az Európai Unió, Oroszország és Litvánia közötti külön megállapodás alapján az utasokat is átengedi a területről” – tette hozzá.

Moszkva fenyegeti Litvániát

Ennek ellenére az orosz külügyminisztérium hétfőn figyelmeztette Litvánia moszkvai megbízottját, hogy „felléphet nemzeti érdekei védelmében”, ha nem oldják fel a vasúti tranzitot. 

„Oroszország folytathatja az európai országok ijesztgetését katonai eszközeivel, de ne veszítsük el a képességet, hogy különbséget tegyünk a dezinformáció, a propaganda és a valós veszélyek között" - mondta Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter.

Oroszország Balti-tengeri flottája, amely nemrég 10 napos nagyszabású hadgyakorlatot tartott, kedden bejelentette, hogy tüzérségi lövészetet, aknamentesítést és tengeralattjáró-elhárítási feladatokat fog végrehajtani a Finn-öbölben - jelentette az Interfax hírszolgálat.

A helyzet nagyon fájdalmas Oroszország számára, mert az uniós szankciók most már kihatással vannak a Kalinyingrád feletti szuverenitására - mondta Fjodor Lukjanov, a Kremlnek tanácsot adó Kül- és Védelmi Politikai Tanács vezetője. 

Kalinyingrádban az EU-szankciók bevezetése után pánikvásárlások indultak.