Jó eséllyel a Chelsea válik a világ valaha volt legdrágább sportklubjává, ha lezárul a mostani adásvételi procedúra, miután több mint 20 ajánlat érkezett a Roman Abramovics orosz multimilliárdosról és - a londoni kormány szerint - Putyin-hű oligarcháról az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt leválasztott fociklubra - írja a sportriot.news.

Az ajánlatok közül egyelőre nem mindegyik nevesíthető, de az eddig megismert érdeklődő tulajdonos-jelöltek listája is ezt támasztja alá. Nem vékonypénzű személyiségekről van szó ugyanis.

A jelenlegi tulajdonos Roman Abramovics március 2-án, hat nappal azután, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai invázióját, a Chelsea-t piacra dobta. Az 55 éves oligarcha a New York-i székhelyű pénzügyi szolgáltató intézményt, a Raine Groupot bízta meg az értékesítés lebonyolításával, és úgy tudni, hogy 3,5 milliárd fontnál magasabb összeget remél.

Ez azonban valószínűtlennek tűnt, amikor március 10-én felkerült a brit hatóságok szankcionált személyek listájára Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fennálló hosszú távú és szoros kapcsolata miatt.

Azzal, hogy Abramovicsot szankciókkal sújtották, a Chelsea befagyasztott eszközzé vált. A gyors eladás szükségessége - a hatóságok bevonásával -, valamint az abbéli bizonytalanság miatt, hogy milyen módon lehet értékelni egy olyan klubot, amelyet tulajdonosa 19 éven át nagylelkűen támogatott, ám a stadionját azért át kell alakítani, a legtöbb futballfinanszírozási szakértő 2 milliárd fonthoz közelebbi árat jósolt.

 

 

 

Kép: AFP

Ezúttal azonban úgy tűnik, hogy alábecsülték a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes klub - amelyben regnáló európai és világbajnokok fociznak - megvásárlása iránt támadt világméretű érdeklődést , és most úgy tűnik, hogy aki komolyan gondolkodik a megszerzésén, feljebb kell srófolja az árat. Így a 3 milliárd font (4 milliárd dollár) alatti ajánlat lassan már a komolytalan kategóriába tartozik.

A végösszeg pedig elemzők szerint nagyon könnyen felülmúlhatja az eddigi rekord 2,5 milliárd fontot (3,35 milliárd dollárt), amit Joseph Tsai ázsiai származású kanadai üzletember és emberbarát fizetett az NBA Brooklyn Netsért és a csapat otthonáért, a Barclays Heart-ért 2019-ben.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.