Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arra a következtetésre jutott, hogy "az alacsony vérlemezkeszámmal járó szokatlan vérrögökre vonatkozó figyelmeztetést kell hozzáadni a betegeknek adott vakcináról szóló termékismertetőhöz". Jelezték, hogy feltételezhető, hogy kapcsolat van a Johnson&Johnson-vakcina beadása és a tünetegyüttes kialakulása között. Összesen 9 esetet találtak az oltóanyaggal kapcsolatban, hétnek volt agyi vénás sinustrombózisa (Cerebral venous sinus thrombosis - CVST), kettőnek pedig trombocitopéniéja (alacsony vérlemezkeszám) - hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol elmondták, hogy a készítmény használata az EMA álláspontja szerint felülmúlja a kockázatokat.

A tünetek kapcsán említették, hogy nagyon ritka esetekben légszomjat, homályos látást, fejfájást és szédülést okozhat. Általánosabb a gyengeség és a hőemelkedés, vagy a láz az oltási reakciók között.

A Janssen leányvállalat által kifejlesztett egydózisos vektorvírusos oltóanyag - hivatalos nevein  JNJ-78436735vagy Ad26.COV2.S - működési elvében hasonló az AstraZeneca és a Szputnyik V. készítményekhez, amelyekkel kapcsolatban szintén feljegyeztek hasonló mellékhatásokat. Ezekkel azóta is oltanak tovább.

A bizottság közölte, hogy elemezte az összes jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékot, beleértve nyolc súlyos és szokatlan vérrögökről szóló jelentést az Egyesült Államokból, ahol több mint 7 millió Johnson & Johnson oltást adtak be. Az egyik ilyen eset halálos kimenetelű volt - idézi a bejelentést a CNN. "Minden eset 60 év alatti személyeknél fordult elő az oltást követő három héten belül, többségük nő volt" - mondta az ügynökség. "A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a konkrét kockázati tényezőket nem erősítették meg" - jelentette be Emer Cooke az ügynökség vezetője. Később tisztázta, hogy míg a Covid-19 sokkal halálosabb betegség - 1-2 százalék közötti mortalitással - ez az egyetlen igazolt haláleset 7 millió beadott oltás esetében egy elenyésző kockázatot jelent.

A vakcinát a mellékhatásokról szóló jelentések megjelenése után a múlt héten felfüggesztették az Egyesült Államokban, és ugyanezen a napon az EU-ban is elhalasztották. Az Orbán Viktor vezette kormány az elhalasztott uniós szállítmányok miatt kínai pótrendelésről döntött, így 1 millió Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra. Utóbbi oltóanyag kapcsán egyre valószínűbb, hogy az eleve az első oltás után csak 60-70 nappal később védettséget adó oltásból szükséges egy harmadik dózis is.