Merkel újabb nagy csatát vív, csalódni fog, aki lebecsüli

Angela Merkel újabb nagy csatára kényszerül azt követően, hogy legyűrte a saját pártszövetségén belülről ellene indított támadást, amely a belpolitikai válság szélére sodorta Németországot. Ha a NATO csúcsértekezletén részt vevő Donald Trump amerikai elnök azt hiszi, ettől meggyengült, nagyot csalódhat.
Komócsin Sándor, 2018. július 11. szerda, 16:50
Fotó: AFP

Miután legyőzte hazai ellenfeleit, Angela Merkel német kancellár újra ringbe szállt. Ezúttal Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke az ellenfele, aki a kettejük júniusi találkozója óta (a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 kanadai csúcsértekezletén látták egymást) nem viselkedett valami udvariasan Németország első nő kancellárjával szemben - kezdi háttérelemzését a Bloomberg.

Látva a belpolitikai válságot, amelyben a német kormány feje szembe került saját belügyminiszterével, Horst Seehoferrel - aki Merkel határozott ellenzése ellenére olyan szabályt akart elfogadtatni, amely lehetővé tette volna a más EU-tagállamokban már regisztrált bevándorlók egyoldalú visszafordítását a német határról -, Trump szokatlan támadást intézett kollégája ellen. Belefolyva a német belpolitikába arról értekezett, hogy a szavazók elfordultak a kancellártól.

Petárdák egymás után

A NATO-csúcst előtt ostorozta Németországot, amely több év alatt akarja GDP-je két százalékára emelni védelmi büdzséjét, hogy megfeleljen a katonai szövetség szabályainak. Az amerikai államfő szerint a németek valójában élősködnek az USA-n azzal, hogy az előírtnál. kevesebb pénzt tolnak a közösbe. Végül ezt még megfejelte azzal, hogy kijelentette: az orosz-német gázszállítási megállapodás nyomán Németország Oroszország foglyává válik. Nem tartózkodott tehát a túlzásoktól.

Merkel azzal, hogy a politikusok erodálásával dacolva 13 éve áll országa élén, Trump fő célpontjává vált Európában. Éppen most verte vissza a helyét fenyegető eddigi legnagyobb támadást, amely már-már a bukásával fenyegetett. De ha az USA garabonciás elnöke, aki egyébként nem rejti véka alá, hogy lenézi az EU-t, azt hitte, hogy egy végveszélyben lévő politikussal találkozik Brüsszelben, akkor tévedett.

Már nem, de még igen

Merkel már nem Európa királynője - véli Jacob Funk Kirkegaard, a washingtoni Peterson Institute of International Economics vezető kutatója. Ha azonban azt kérdezzük, hogy távozóban van-e a hatalomból, hogy kiszorították e posztjáról, akkor azt kell mondanunk, hogy nem. Ehelyett inkább a befolyása lassú erodálódása veszélyezteti az olyan alapkérdések kezelésében, mint a terrorizmus vagy az európai bevándorlási válság.

Ne feledjük, hogy ellenfelei rendszeresen alulbecsülik Merkelt. Jelenleg az a helyzet, hogy népszerűbb, mint pártja vagy Trump a saját országában. A CDU/CSU konzervatív blokkból és a szociáldemokrata pártból álló koalíció tagjai nem akarnak előrehozott választást, mert nemrégiben még történelmi mélyponton volt népszerűségük. Több mint három év van a következő szavazásig, hova sietnének?

Puccsot akartak

A hazai politikai porondra visszatért a nyugalom a koalíció felbomlásával fenyegető vita után, amely a korábban feltételezettnél is súlyosabb volt. A Bloomberg kiszivárogtatott információkra hivatkozva úgy tudja, hogy a CSU és Merkel saját pártja, a CDU egyes politikusai azt gondolták, hogy lemondatják és a helyére a parlament elnökét, a CDU-s Wolgang Schäuble volt pénzügyminisztert ültetik. A szociáldemokraták azonban elhajtották őket.

Egyelőre nincs napirenden szisztematikus utódlása sem, amelyen még ráér gondolkodni. Hosszabb ideje van hatalmon, mint Margaret Thatcher legendás brit miniszterelnök, akit harmadik kormányzati ciklusa közepén kényszerítettek lemondásra. És ott van példának Helmut Kohl, politikai mentora, aki harmadik és negyedik kancellári megbízatása előtt is túlélt egy-egy palotaforradalmat a pártjában.

Meggyengült abban az értelem, hogy Németország is gyengébb lett más európai országokhoz képest, mivel az euró nincs válságban, ami megemelte Európa legerősebb gazdaságával rendelkező országának jelentőségét - mondja Kirkegaard. Ezért most más feltételek között kell játszania. Nagyon korai lenne azonban megírni politikai gyászjelentését.

A fotó forrása: Patrik Stollarz/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.07.12 14:54

ja megvalami, libianal latszott, hogy mit tud a nato az usa nelkul. 1 db repulogephordozo osszesen ezt a franciak adtak. tomahawk raketak, mind usa gyartmany. a dupla annyiba kerulo, de kevesbe hatasos europai verzio, aszem csak az angoloknal, meg talan a franciaknal van rendszeresitve. konkretan nincs europai hadsereg, fegyverzet, semmi. tobbe kevesbe azert meg tudtak oldani a dolgot, de az latszik, hogy ennel joval tobb, joval jobb kene.

el kell dobni az onallo hadseregeket, kozos vedelmi koltsegvetes, kozos europai hadero kell, regios kozpontokkal, uniformaizalt felszerelessel, bevetesi egysegekkel. es ha az unios koltsegvetes lenne a osszunios gdp 2%-a, na az lenne az igazi. nezzuk akkor, ezt hanyan ellenzik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.12 12:47

abban igaza van trumpnak, hogy az usa valasztasi rendszereben a max 2 ciklus sokkal jobb, mint az europai betonba ontott korszakos allamfoi megbizatasok. pl magyarorszag vonatkozasaban, tobbet nem kene latnunk sem orbant, sem gyurcsanyt, szerintem ez sokak tetszeset elnyerne. nem latnak ilyen hosszan regnalo elnokoket, kevesebb lenne a visszaeles es a szekbe kapaszkodas, mert meghatarozott ido utan bye. ket ciklus alatt kell a tortelem konyvekbe kerulni, azalatt eldol, hogy hires, vagy hirhedt reputaciot sikerult kivivni. talan az "egesz eletemben politikus voltam" fele eletutak is megszunnenek, nagyon karosnak tartom oket...

igaza van abban is, hogy az nemet orosz gaz az gaz. ezek olyankor szuletnek, amikor a pillanatnyi gazdasagi erdekeket fole rendelik a poltikai megfontolasoknak. igaza van trumpnak, sokkal jobban utne az oroszokon a szankcios politika, ha nemetek nem tomnek ki euroval a gazpromot.

a nato kerdesben is igaza van, en visszamenolegesen megallapitanam, hogy az egyenletes 2%-os koltsegveteshez kepest mennyivel finanasziroztak alul a hadsereguket, es a belepestol szamitott 2%-ot tennem limitnek. that ha 10 even keresztul csak 1%-ot ertek el, akkor a kov 10 evben 3%-kal tudnak balanszirozni, vagy 20 eveig 2,5%-kal. szerintem ez lenne a fair.

kvazi nem is mondott tobbet. hm, ugy latszik ezekben a kerdesekben trump oldalan allok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Xenador, 2018.07.11 23:31

Komócsin elvtárs, hogy jutott eszébe idemásolni egy ennyire hízelkedő, ám információszegény cikket Merkelről? Ennyire kedveli?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.11 19:51

G. merkel a hatalomért bármire képes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.07.11 19:22

Már régen rossz, ha a sötét némbernek ilyen harcok árán kell hatalmon maradnia. Ez már éppen ezt jelenti, hogy jobb lenne, ha elhúzna a francba. Kiszolgáltatta, elárulta és káoszba döntötte Németországot. Ugyan miért kellene még hosszú évekig kancellárnak maradnia, amikor csak károkat okoz az országának.? Remélem börtönben végzi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html