Az EU vezetői jelezték Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hogy komoly gondjaik vannak a londoni kormány szerdán elővezetett válási megállapodási javaslatával - írja a Financial Times. Donald Tusk, az EU-tagálamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy az EU nyitottan kezeli a javaslatot, de nincs meggyőződve arról, hogy az abban foglaltak megvalósíthatóak-e. Az Európai Parlament brexittel foglalkozó bizottsága élesebb álláspontot foglalt el. E szerint a brit elképzelést nem tartják olyan megállapodási javaslatnak, amelyre a parlament rá tudna bólintani.

Nem értik

Leo Varadkar ír miniszterelnök azt mondta, hogy kormányának tagjai nem igazán értik a brit elképzelésben szereplő elektronikus vámellenőrzési rendszer működését. (A javaslattevők ettől remélik azt, hogy a határtól távol, az árukat exportáló vagy importáló cégek telephelyén, illetve önálló depókban történhetne a vámügyintézés). Dublinban úgy látják, hogy ha Észak-Írország az Egyesült Királysággal együtt kilép az EU-s vámunióból - ahogy azt Londonban elképzelik -, akkor elkerülhetetlenül ellenőrzési pontokat kell felállítani az ír-északír határon, ami számukra elfogadhatatlan.

A határvédelemmel foglalkozó szakértők hasonló figyelmeztetést fogalmaztak meg. E szerint a brit javaslatban szereplő rendszerre nincs példa a világon, ezért messze nem világos, mennyi idő alatt alatt lehetne kifejleszteni, letesztelni és üzembe helyezni egy ilyen megoldást. Detlef Seif, a nagyobbik német kormánypárt, a konzervatív CDU brexitügyi szóvivője félig késznek tartja a londoni javaslatot, amely gyakorlatilag két vámövezetet hozna létre anélkül, hogy garantálná a csempészés megelőzését (mivel nem lenne ellenőrzés az ír-északír határforgalomban).

Óvatosan!

Johnson kormányának másik ötlete, hogy a 2017 óta működő Északír Nemzetgyűlés 2021-től kezdődően négyévenként szavazzon a kialakuló rendszer fenntartásáról, azaz arról, hogy Észak-Írország része maradjon-e az egységes európai piacnak vagy sem. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egyetért az ír vezetéssel, amely elutasítja ezt az ötletet, mert egy igen nagy jelentőségű döntés meghozatalának lehetőségét adná egy viszonylag gyenge legitimációjú, korlátozott jogkörű, a választások nyomán változó összetételű testület kezébe. Ez a testület lényegében a pillanatnyi összetételétől függően, ad hoc módon dönthetne az írek szempontjából kritikusan fontos, stratégiai kérdésről.

A brit terven tátongó óriási lyukak ellenére az EU-s diplomaták és vezetők tartózkodnak az éles bírálatoktól, mivel el akarják kerülni, hogy London az EU-ra hárítsa a felelősséget a megállapodás elmaradásáért. Magyarul hímes tojásként bánnak a harcias brit vezetéssel. Végső következtetéseiket az egyezség esélyeivel kapcsolatban befolyásolhatja, hogy David Frost, a brit kormány brexitfőtárgyalója, a megállapodást keresve vagy a szakítást provokálva tárgyal-e uniós kollégáival a következő napokban.