Egy ifjú aktivista vethet véget az elmúlt bő évtized legszebben ívelő európai politikai karrierjének, nevezetesen annak, hogy Angela Merkel német kancellár gondtalanul tovább kormányozhasson - írta a Bloomberg. A 28 éves ellenfelet úgy hívják, hogy Kevin Kühnert (képünkön), ő vezeti a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetét.

Az ifjú politikus hevesen kampányol a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciójának folytatása ellen, amivel hangot ad a szociáldemokrata párt tagságát átható frusztrációnak. Az elmúlt 12 évben három Merkel-kormány mögött állt ez a három párt, miközben a szociáldemokraták népszerűsége történelmi mélységbe süllyedt.

Nem monarchia

Kühnert és követői szerint az ellenzéki szerep vállalása - amely esetleg kiegészülhetne azzal, hogy ha egy kisebbségi CDU/CSU-kormány alakul, akkor az SPD esetenként támogatást adhat bizonyos törvények elfogadásához - jobb lenne, mint a nagykoalíció folytatása "Európa királynőjével". Az ifjú politikus fiatalos lendülettel road show-zik a német tévék, rádiók stúdióiban és a pártviták helyszínein.

Az SPD büszke, nagy tradíciókkal rendelkező párt, amelynek nem kell Merkelhez igazodnia - mondta például az ARD-nek adott interjújában egy frankfurti nagygyűlés után. Végül is nem élünk egy monarchiában - tette hozzá. Érvelését szimpatikus "a srác a szomszédból" külseje is alátámasztja.

Vegyes előjelek

Az SPD 463 ezer tagja február 20-án kezdte a pártszavazást a nagykoalíció folytatásáról. Végeredményt március 4-én hirdettek. Rossz előjelnek tekinthetik, hogy a párt amúgy is halvány népszerűsége tovább gyengült azt követően, hogy bejelentették a koalíciót előkészítő tárgyalásokat.

A legfrissebb felmérés szerint az SPD-t immáron csak a szavazók 15,5 százaléka támogatja, míg az euroszkeptikus, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt 16 százalékon áll. Eközben CDU/CSU elmozdult saját mélypontjáról, és 32 százalékra araszolt fel.

Eközben jó hírt kapott a szociáldemokraták vezetősége, amely elkötelezte magát a koalíció mellett. Az ezzel kapcsolatban készült, február közepén megjelent közvélemény-kutatás szerint a tagság 66 százaléka mellettük áll. Andrea Nahles, a párt új elnöke, aki cikkcakkban utazva kampányol az országban, úgy véli, a bérből élők helyzetét javító, beígért intézkedések állítják melléjük a párttagokat.

Merkel beindult

Válaszul a Kühnert jelentette veszélyre Merkel igyekszik hangsúlyozni nemzetközi politikusi súlyát. Egymás után bonyolítja le a találkozókat. Tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel, illetve Hollandia, Lengyelország, Luxemburg és a Világbank első emberével. Emellett úgy tűnik, sikerült stabilizálni pártján belüli helyzetét.

Az elmúlt hetekben sok bírálatot kapott azért, mert odaígérte a pénzügyminisztériumot az SPD-nek és sokan pedzegették, hogy ideje lenne gondoskodnia utódlásáról. Az utóbbira most adott egy választ: javasolta, hogy Annegret Karmp-Karrenbaurt Saar-vidék tartomány CDU-s miniszterelnökét válasszák meg a párt főtitkárának, aki akár utódja is lehet a párt élén.

A fotó forrása: AFP