Egy"siheder" dobott kesztyűt Merkelnek

Az utolsó ellenfél, akit Angela Merkelnek le kell győznie ahhoz, hogy megalakíthassa negyedik kormányát, egy kamaszképű ifjú szociáldemokrata, aki fiatalos lendülettel kampányol a CDU/CSU-SPD nagykoalíció folytatása ellen. Elkezdődött a Németország és Európa jövőjét befolyásoló pártszavazás.
Komócsin Sándor, 2018. február 20. kedd, 19:02
Fotó: Napi.hu

Egy ifjú aktivista vethet véget az elmúlt bő évtized legszebben ívelő európai politikai karrierjének, nevezetesen annak, hogy Angela Merkel német kancellár gondtalanul tovább kormányozhasson - írta a Bloomberg. A 28 éves ellenfelet úgy hívják, hogy Kevin Kühnert (képünkön), ő vezeti a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetét.

Az ifjú politikus hevesen kampányol a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciójának folytatása ellen, amivel hangot ad a szociáldemokrata párt tagságát átható frusztrációnak. Az elmúlt 12 évben három Merkel-kormány mögött állt ez a három párt, miközben a szociáldemokraták népszerűsége történelmi mélységbe süllyedt.

Nem monarchia

Kühnert és követői szerint az ellenzéki szerep vállalása - amely esetleg kiegészülhetne azzal, hogy ha egy kisebbségi CDU/CSU-kormány alakul, akkor az SPD esetenként támogatást adhat bizonyos törvények elfogadásához - jobb lenne, mint a nagykoalíció folytatása "Európa királynőjével". Az ifjú politikus fiatalos lendülettel road show-zik a német tévék, rádiók stúdióiban és a pártviták helyszínein.

Az SPD büszke, nagy tradíciókkal rendelkező párt, amelynek nem kell Merkelhez igazodnia - mondta például az ARD-nek adott interjújában egy frankfurti nagygyűlés után. Végül is nem élünk egy monarchiában - tette hozzá. Érvelését szimpatikus "a srác a szomszédból" külseje is alátámasztja.

Vegyes előjelek

Az SPD 463 ezer tagja február 20-án kezdte a pártszavazást a nagykoalíció folytatásáról. Végeredményt március 4-én hirdettek. Rossz előjelnek tekinthetik, hogy a párt amúgy is halvány népszerűsége tovább gyengült azt követően, hogy bejelentették a koalíciót előkészítő tárgyalásokat.


A legfrissebb felmérés szerint az SPD-t immáron csak a szavazók 15,5 százaléka támogatja, míg az euroszkeptikus, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt 16 százalékon áll. Eközben CDU/CSU elmozdult saját mélypontjáról, és 32 százalékra araszolt fel.

Eközben jó hírt kapott a szociáldemokraták vezetősége, amely elkötelezte magát a koalíció mellett. Az ezzel kapcsolatban készült, február közepén megjelent közvélemény-kutatás szerint a tagság 66 százaléka mellettük áll. Andrea Nahles, a párt új elnöke, aki cikkcakkban utazva kampányol az országban, úgy véli, a bérből élők helyzetét javító, beígért intézkedések állítják melléjük a párttagokat.

Merkel beindult

Válaszul a Kühnert jelentette veszélyre Merkel igyekszik hangsúlyozni nemzetközi politikusi súlyát. Egymás után bonyolítja le a találkozókat. Tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel, illetve Hollandia, Lengyelország, Luxemburg és a Világbank első emberével. Emellett úgy tűnik, sikerült stabilizálni pártján belüli helyzetét.

Az elmúlt hetekben sok bírálatot kapott azért, mert odaígérte a pénzügyminisztériumot az SPD-nek és sokan pedzegették, hogy ideje lenne gondoskodnia utódlásáról. Az utóbbira most adott egy választ: javasolta, hogy Annegret Karmp-Karrenbaurt Saar-vidék tartomány CDU-s miniszterelnökét válasszák meg a párt főtitkárának, aki akár utódja is lehet a párt élén.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.02.23 12:48

Kár csűrni-csavarni a dolgokat, Németországot Merkel nyanyó elintézte. A nagy Németország elesett, 1 millió fegyvertelen muzi leigázta. Na persze ehhez nagyban hozzájárult Soros /aki amerikai, nem EU-s állampolgár, és akit soha senki sehol meg nem választott/, és az általa pénzelt civilnek nevezett szervezetek. De a pénz nagy úr, Soros /és a mögötte álló háttérkormányok/ már a fél világot lefizette. Nem tudom elhinni, hogy a civil szervezetek olyan hordákat segítsenek Európába, akik vallása, kultúrája összeférhetetlen az európaival. Csak pénzért teszik. Ha netán másért, akkor orvoshoz kell vinni őket, mert beszámíthatatlanok.
Hajrá AfD, söpörjétek el az országotokat kiárusító ballibber árulókat, és muzikat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.02.21 10:57

Nem kesztyűt dobott, hanem selyemzsinórt. :-)) Merkel muss weg!! Az ábra pedig nagyon beszédes: az AfD megelőzte a szocikat. Hahaha. Hajrá AfD, söpörjétek el az országotokat kiárusító ballibber árulókat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html