Az orosz államfő évértékelő beszéde tele volt megalapozatlan ígéretekkel és alig leplezett fenyegetéssel. Ezzel az alcímmel indítja cikkét Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben élő publicistája. Vlagyimir Putyin szerinte világossá tette mivel akar foglalkozni a következő hatéves elnöki ciklusban, miután a március 18-ai elnökválasztáson minden bizonnyal újra megkapja a felhatalmazást az Oroszország vezetésére.

Az évértékelő beszédben - amelyet nem véletlenül toltak el megszokott időpontjáról, decemberről március első napjára - éppen annyi időt, egy-egy órát szánt szakpolitikai céljainak ismertetésére, mint az orosz hadsereg új fegyvereinek fényezésére. Ami az elsőt illeti úgy tűnik: továbbra is úgy véli, hogy a társadalom bajai maguktól megoldódnak, ha kellően ambiciózus célokat tűznek ki az ország elé. Ez egyenes út a teljes kudarchoz - ami persze nem vonatkozik a fegyverkezésre.

"Tökéletes" bizonyítvány

Miután 18 éve vezeti Oroszországot, megvolt a lehetősége arra, hogy impozáns számokkal színesítse beszédét. Az oroszok egymillió jelzáloghitelt törlesztettek 2017-ben, míg 2001-ven csak 4000-et. Ma "csak" 20 millió orosz él a szegénységi küszöb alatt, míg 2000-ben 42 millióan voltak ebben a rossz helyzetben. Putyin egy szót sem vesztegetett arra, hogy jelezze: ez a 2014-ig tartó olajpiaci boomnak köszönhető.

Az elnök elismerte, hogy bizonyos célokat, amelyeket az előző, 2012-es elnökválasztás előtt kitűztek az ország elé, nem értek el. Például a termelékenység nem nőtt másfélszeresére és nem sikerült drasztikusan csökkenteni a szegénységet. Valójában azonban azért emelte magasra a lécet - magyarázta a bizonyítványát -, mert enélkül nem lett volna fejlődés.

Ezután azt ígérte, hogy az egészségügyi kiadások el fogják érni a GDP négy százalékát, megduplázzák az útfelújításokat, korszerűsítik az regionális repülőtereket és az országot 2024-ig behálózzák optikai vezetékekkel, hogy mindenkihez eljusson a gyors internet-hozzáférés.

Mibőőől?

Bershidsky azonban felhívja a figyelmet arra, hogy semmit sem hallottunk arról, mindezt miből fogják megvalósítani. Szó sem esett strukturális reformokról, amelyek felszabadíthatnák a gazdaság lappangó energiáit. Az elnök "új adófeltételekről" beszélt csupán, amelyeket a gazdasági növekedés fékezése nélkül vezetnek be.

Szergej Alekszashenko, a moszkvai jegybank korábbi elnökhelyettese, aki Putyin bírálójává vált így összegezte az évértékelő beszéd szakpolitikai részének mondanivalóját twitterüzenetében:

1. Választás? Milyen választás? Minden világos, itt az ideje munkához látni.

2. Bármi történik az országban, ami jó, az nekem köszönhető.

3. Tudom, hogy vannak gondok, ezeket meg fogjuk oldani azzal, hogy egy rakás pénzt költünk rájuk. Honnan szedjük a pénzt? Ez egy akadékoskodó kérdés, amit nem érdemes megvitatni.

4. Vannak komoly problémáink, tisztában vagyok ezzel. Ezeknek az az oka, hogy a bürokraták rosszul dolgoznak. Szét fogok csapni közöttük!

Gagyi videobemutató

A nap fénypontja azonban akkor érkezett el, amikor minden oroszok államfője évértékelője második felében a hadsereg korszerűsítéséről beszélt. Ezt a részt az 1990-es évek videojátékainak stílusában készült komputeres animációval színesítették, amelyet óriási kivetítőn csodálhattak meg a jelen lévők és a tévéközvetítés nézői.

Putyin biztosította hallgatóságát, hogy a csodafegyvereket, amelyekről beszél már sikeresen tesztelték és küszöbön áll a sorozatgyártásuk. Előkerült a rakétaelhárító rendszereket kicselező, szuperszonikus cirkálórakéta, amely nukleáris meghajtásának köszönhetően akármeddig repülhet és akárhova eljuthat a Földön.

A másik szuperfegyver a szintén atommeghajtású mini-tengeralattjáró vagy csúcstorpedó, amely sokkal mélyebben közlekedik, mind legénységgel ellátott társai és hangtalan. Pontokba szedve az évértékelő második órájának üzente így szólt:

1. Mi soha nem szűntünk meg kiemelkedő nukleáris hatalomnak lenni, de ti nem hallgattok meg bennünket. Figyeljetek ide most! (Ezt látványos ovációval, felállva tapsolta meg az évértékelő hallgatósága.)

2. Ha azt hittétek, hogy Oroszországot örökre figyelmen kívül lehet hagyni, miután összeomlott a Szovjetunió, akkor elszámoltátok magatokat. Oroszország elszigetelésének vége!

3. Az USA rakétaelhárító rendszere és a NATO infrastruktúrájának előretolása az orosz határra a hatékonyságot nélkülöző, haszontalan pénzkidobás.

Úristen!

Bershidsky idézi egy olyan moszkvai értékelését, aki hozzá hasonlóan hazájától távol él. A művészeti alkotásokkal kereskedő Marat Guelman a Facebookon osztotta meg gondolatait ismerőseivel Putyin évrétkelő beszédéről.

Tényleg elkezdtem félteni az országot. Nem csupán egy drogkartellt látunk itt, amely rajta tartja az ujját az atomfegyverek indítógombján. Nem csupán arról van szó, hogy új lendületet kap a fegyverkezési verseny. Ez már egyfajta őrület.

- írta.

Nincs gond a modern fegyverekkel, hiszen egy akkora országnak, mint Oroszország megfelelő katonai erővel kell rendelkeznie - ismeri el a Bloomberg publicistája. A baj az, hogy emögött nincs vonzó elképzelés arról, hova kellene eljutnia az orosz gazdaságnak és társadalomnak.

Látva a színjátéknak minősíthető elnökválasztást, amelynek előre ismert az eredménye, az orosz hadsereg erősödése egy elszámoltathatatlan, elnyomó rezsimet oltalmaz, amely nem tartja be az ígéreteit. Ez nem más, mint az erő remény és tartalom nélkül.

Muszklimutogatás

Putyin elragadtatása az új játékszerek iránt érhető, ám a Sarmat, Kinzhal és más fegyverkódnevek ismételgetése Bershidsky szerint felveti a kérdést: vajon miért nem hallunk olyan ismert márkaneveket, amelyek Oroszország civil gazdaságát fémjelzik?

A fegyverek modernizálása szép teljesítmény, amennyiben az ország többi szférája is modernizálódik, és ezzel visszaszorulnak azok a jellegzetességek, amelyek miatt az orosz rezsim egy maffiállamra emlékeztet. Ez persze nagyobb kihívást jelentene, ami azonban Putyint speciel nem érdekli. Ezért Oroszországra újabb hat év muszklimutogatás és stagnálás vár.

A fotó forrása: Kaspij info