Gázzal fűt? A Gazprom elzárhatja a csapokat

Oroszország már jelezte Ukrajnának, hogy megkezdik a gáztranzitszerződések felbontását. Ezáltal leállhatnak a Magyarországra irányuló gázszállítások is - írja a Magyar Nemzet.
Szabó Dániel, 2018. március 7. szerda, 08:48
Fotó: Reuters

Nem kizárt, hogy Oroszország előbb-utóbb elzárja az Ukrajna felé tartó gázvezeték csapját. Moszkva és Kijev között ugyanis óriási katonai, gazdasági és politikai feszültségek vannak, amelyek még tovább éleződhetnek. Így a két ország közötti konfliktust valószínűleg nem lehet rövid időn belül megoldani - nyilatkozta a lanpnak a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetétől Deák András György.

Aggodalomra adhat okot, hogy a Gazprom hétfőn hivatalosan értesítette az ukrán állami gázcéget, a Naftohazt, hogy a stockholmi döntőbíróságon megkezdte a gáztranzitszerződések felbontását. Az oroszok szerint Kijev nem tartotta be a megállapodást: állítják, az ukránok nem fizettek időben, és nem vették át a szerződésben szereplő mennyiséget. Ukrajna az oroszok túlzottan drágán adták a gázt, és nem szállítottak időben.

A gáztranzit felmondása még nem most érezteti a hatását: az egyezmény felmondása több mint egyéves folyamat lesz. Ez egy évvel hozná előrébb az egyébként két év múlva esedékes lejáratot. Ha ez megtörténik, akkor az európai - így a Magyarországra irányuló - gázszállítások is leállhatnak. Ezzel az intézkedéssel azonban nagy rizikót vállalna a Kreml, mert ezúttal szinte biztosan jobban ráfizetne a lépésre, mint akkor - véli a szakértő. Szerint már az amerikai cégek készen állnak rá, hogy cseppfolyósított gázt szállítsanak. Nem kizárható, de ezért valószínűtlen, hogy nyomatékosításképp most elzárna a Gazprom a csapokat, mint 2009-ben.

Az orosz gázcsapok elzárását Magyarország biztosan megérezné, mert az ország gázfelhasználásának mintegy nyolcvan százalékát a Gazprom biztosítja az Ukrajna felől Beregdarócra futó vezetéken. Ezen napi 25 millió köbméter gáz érkezhet. Ausztria felől csak kisebb mennyiség - napi 11 millió köbméter - jön be, a magyar-szlovák gázvezetéken pedig ugyancsak orosz gáz juthatna el országunkba, de ez a csővezeték gyakorlatilag nem működik. A többi határkeresztező vezeték ma még csak kiszállításra alkalmas, importra nem.

A hazai kereskedelmi gáztárolók feltöltöttségi szintje jelenleg csak tízszázalékos: alig 450 millió köbméter körüli szintet jelent. Így a mostani, napi 65 millió köbméter közeli gázfogyasztás mellett rövidesen ellátási nehézségek adódhatnának az orosz szállítások leállása esetén - állítják szakértők.

A kormány az elmúlt időszakban több kijelentést is tett arra, hogy diverzifikálják az ország gázellátását, de egyelőre Romániából még nem érkezhet gáz Magyarországra.

A fotó forrása: Reuters/Maxim Shemetov/File Photo.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.03.08 20:52

@atombandi: csak szólok, egy olyan idiótával beszélgetsz, aki el sem tudja olvasni amit írsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2018.03.08 10:06

@atombandi: "persze, szukseg lenne az urliftre is, egy csomo problemat megoldana, egy csomo kockazatot gyakorlatilag szamuzne a rendszerbol, raadasul baromira olcso is lenne. azt meg sincs. pedig a technoloigia adott lenne hozza, cirka 10 eve."

Én nem gondolom, hogy az űrliftre, baromi nagy szüksége van az emberiségnek egyenlőre, viszont azt igen, hogy a minket körbevevő természeti energiákat begyűjtsük és felhasználjuk, és ne a föld tartalékait éljük fel, és ne termeljünk energiát olyan technológiával, ami baromi veszélyes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.03.08 09:43

@kozmix1:
persze, szukseg lenne az urliftre is, egy csomo problemat megoldana, egy csomo kockazatot gyakorlatilag szamuzne a rendszerbol, raadasul baromira olcso is lenne. azt meg sincs. pedig a technoloigia adott lenne hozza, cirka 10 eve. az meg keves, hogy jo lenne, meg van egy csomo penzunk, attol meg nem lesz termek, nem lesz gazdasagos, nem lesz hasznalhato. amikor az utolso problema is megoldodott, onnantol lehet szamitasba venni. a fuzios atomeromu megepitesetol is 30 evre van az emberiseg, de 30 evvel ezelott pont ugyanezt mondtak. lehet 30 ev mulva is pont 30 evre leszunk. ne haragudj, de ezek a predikciok tobbet artanak, mint hasznalnak, raadasul tovabbra sincs megbizhatoan mukodo, gazdasagosan hasznalhato termek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2018.03.07 17:55

@atombandi: "a helyzet az, hogy ez csak papiron van meg, a tomeggyartassal problemak vannak. nincsenek meg a feltetelek egy gazdasagosan is bizonyitani tudo megujulo energiafordulathoz."

Szerintem, a "nincsenek meg a feltételek" az csak idő, és az alkalmazott technológia kérdése, de már az biztató, hogy adva van egy megoldásra váró probléma, hiszen nem csak a fotovoltaikus, és szélenergia tárlását kellene megoldaniuk, hanem az egyre elterjedő elektromos autózásra is szükség van a hatótávolság miatt, a megfelelő, és gazdaságos megoldásokra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.03.07 17:14

@kozmix1:
a proof of concept, nem azt jelenti, hogy gazdasagosan kivitelezheto a dolog, raadasul meg azt sem jelenti, hogy valaha is megvalosithato lesz gazdasagosan. kovetkeztetni belole meg nem tobb egy mesenel.

az eddigiek alapjan en pont forditva latom, mint amit te gondolsz. en pont azt latom, hogy ez egy olyan technologia, ami nemhogy ma, de akar sok evtized mulva sem lesz versenykepes, pedig kvazi all-int akarsz bemondani ra.

a vilag osszes penze es knowhow-ja a megujulo kutatasokra megy el, aztan a vegen az lesz belole, mint a repce-vel. tobb lett tole a co2, es megdragultak az elemiszerek. par igenigen szerencses helyen levo projekt, agyontamogatva mindenfele penzekkel eves szinten kb 16-20%-os kihasznaltsagot tud kihozni a nevleges kapacitasahoz kepest.

hol ez attol, hogy minden teton napelem van? ahol nem tudsz optimalizalni, nincs vegtelenitett befektetesi forrasod mindenfele forgatomotorra, nincs hegyvidek az energiatarolasra stbstb. vajon a szantoteruletek, amik napfennyel jol ellatott helyeknek szamitanak, talan nem veletlenul, mikor esnek aldozatul ennek? mi lesz annak a kovetkezmenye?

es azt is tegyuk hozza, hogy a tesla nem tud akkut gyartani gigafactoryban. a model 3-akat is az LG akkujaival adjak el, mikozben az energiasuruseg grafikonban mar az o fejlesztesukbol szamoljak az energiasuruseget. a helyzet az, hogy ez csak papiron van meg, a tomeggyartassal problemak vannak. nincsenek meg a feltetelek egy gazdasagosan is bizonyitani tudo megujulo energiafordulathoz. es tobb kell hozza, mint amennyi eddig megvan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html