Miközben a világot az izgatta, hogy Észak-Korea hidrogénbombát robbantott, a lengyel nemzetvédelmi miniszter, Antoni Macierewicz egy második világháborús megemlékezésen azt fejtegette, hogy országának olyan hadseregre van szüksége, amely önállóan képes megvédeni hazáját - tudósított az onet.pl. Egy ilyen védelmi erőt "természetesen" csak a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának kormánya képes létrehozni.

A védelmi tárca vezetője azon a megemlékezésen beszélt, amelyet a II. világháború kitörése elején a Borowski hegyek hősies védelmének tiszteletére rendeztek. Borów falu környékén 1939-ben több mint 600 lengyel katona vesztette életét, amire egy az emlékmű emlékeztet.

Macierewicz nem állta meg, hogy oda ne szúrjon az uniónak. Úgy interpretálta az egyik európai tisztviselő múlt heti megjegyzését, hogy az elismételte a régi vádat, miszerint Lengyelország határait külső hatalmak szabják meg. Oroszország vagy Németország miatt néznek ki úgy határok, ahogy, mert Lengyelország csupán "szezonális" ország - egy olyan állam, amelyet ide-oda lehet tologatni. A lengyel katona megmutatta, hogy ez nem igaz - jelentette ki a hadügyminiszter.

Szerinte az ország gazdasági ereje, de főleg a lengyel hadsereg ereje képes megvédeni a lengyel állam függetlenségét - szerencsére ma ezek a feltételek teljesülnek.