Nem túl derűlátó tapasztalatokat szereztek a kiskereskedők Lengyelországban azon a két hét végén, amelyen zárva kellett tartaniuk áruházaikat - derült ki a gazeta.pl cikkéből. Még azok a pékségek és fagylaltozók is veszteségesek voltak, amelyekre nem vonatkozik a tilalom.

A nagyobb fagylaltozók többsége a kereskedelmi központokban működik, amelyek a két vasárnap egy-egymilliónyi vásárlót vesztettek. Ez a kiesés ezeket a vállalkozásokat is kiütötte. Az egyik nagy fagylalthálózat vezetője dlahandlu.pl-nek elmondta: eddig elszenvedett veszteségük már behozhatatlan. A fő gond: a vasárnap a családok kedvenc napja arra, hogy elmenjenek együtt fagylaltozni, amit nem tesznek át más napra.

Legalább ekkora bajban vannak a pékségek, amelyek ugyan kivételként szerepelnek a törvényben, azaz nyitva tarthatnak minden vasárnap, a jogszabály konkrét szövege miatt azonban mégis rosszul járnak. Csak akkor tarthatnak ugyanis nyitva, ha főleg pékárut, cukrászati terméket vagy fagylaltot árulnak, ám ezeken a helyeken elsősorban nem kereskedelemmel, hanem termeléssel foglalkoznak.

Ráadásul még mindig vannak tisztázatlan részletek. Például nem egyértelmű, hogy az utazási irodák értékesíthetik-e útjaikat vasárnap.

A fotó forrása: Marc Serota/AFP