A világ olajkitermelésének 40 százalékát ellenőrző OPEC kénytelen volt belátni, hogy az amerikai olajpala-kitermelés rendületlen bővülése aláássa a kartell olajárnövelő politikáját - adta hírül a Business Insider. A szervezet friss jelentésében emelte az olajkínálat 2018-as növekedésére adott előrejelzését, mégpedig 1,66 millió hordó/napra, ami 280 ezer hordóval több a korábbi várakozásnál.

Még fontosabb, hogy az OPEC immáron arra számít, hogy ezzel szemben a kereslet csak napi 1,62 millió hordóval nő, ami keresztbe tesz a kartell azon szándékának, hogy korlátozva a kínálatot eltüntesse a piacról azt az olajfelesleget, amely az elmúlt években az olajár drámai csökkenéséhez vezetett. Az OPEC, Oroszország és más a szervezeten kívüli termelők egymással egyeztetve limitálták olajexportjukat az árak feltornászása érdekében.

Jönnek az amerikaiak

A korábban előre jelzettnél magasabb olajkínálat felelősei az USA olajapala-termelői. Ezek adják az OPEC előrejelzésében szereplő bővülés kilencven százalékát. A kartell várakozása szerint az amerikai olajkitermelés idén 10,2 százalékkal emelkedik az egy évvel korábbihoz képest. E változást Vivek Dhar, a Commonwealth Bank energiapiaci elemzője azzal magyarázza, hogy az olajpalakutak kitermelésének hatékonysága gyorsan javul. Szerinte idén csúcsdöntések várhatók ezen a téren.

Az EIA, az USA energiahivatal arra számít, hogy az Egyesült Államok olajkitermelése majdnem 15 százalékkal, napi 10,7 millió hordóra nőhet 2018-ban, majd további 5,3 százalékkal, 11,27 millióra megy fel 2019-ben. Ezt a kutak gyors szaporodásával magyarázzák. Jelenleg olyan sok van ezekből, amennyit 2015 áprilisa óta nem tapasztaltak az elemzők, számuk 2016 májusa óta 150 százalékkal ugrott meg.

A rejtélyes DUC

A szakértő és az EIA is felhívja a figyelmet egy olyan körülményre, amely komoly hatással lehet az olajkínálatra. Az utóbbi jelentése szerint a fúrás alatt lévő, de még be nem fejezett kutak (DUC) száma februárban meghaladta a 7600-at, ami sokéves csúcsnak számat. A DUC kutak jellegzetessége, hogy már csak arra várnak, hogy a segítségükkel megkezdjék az olajkitermelést. Mivel üzembe helyezésük kevés pluszmunkát igényel, a kitermelés bővítésének olcsó lehetőségét kínálják.

Dhar szerint az OPEC-nek és barátainak figyelembe kell venniük ezt a körülményt. Ahelyett, hogy saját termelésüket korlátozzák, arra kellene törekedniük, hogy elbátortalanítsák az USA kisebb olajcégeit a kitermelésük felfuttatásától. Ha az exportjuk visszafogásával túl magasra tornásszák fel az olajárat, az csak gazdaságossá teszi ezeknek a kapacitásoknak a belépését, amelyek segítségével az amerikai termelők elfoglalják az OPEC helyét a világpiacon.

A szakértő arra számít, hogy akár felismerik ezt az olajkartell stratégái, akár nem, 2018 végéig csökkenő pályára áll a fekete arany ára, amely az üzemanyagok árában jelentkezve kedvező hatással lehet az autósok pénztárcájára is.

A fotó forrása: Shutterstock