Ugyan a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártja mindenkit arról győzköd, hogy nem készül távozásra, a neves újságírónő, Dominika Wieloweyska vezette műsor december 24-i vendégei felhívták azokra a jelekre a figyelmet, amelyek ennek ellenkezője felé mutathatnak.

Ráadásul bemutatták az egyik PiS képviselő megjegyzését, amely szerint: "miért kell annyira mosakodni az unió előtt? Elvettük onnan, amit el lehetett, több nem lesz, itt az ideje kikecmeregni a magunk erejéből" - mondta Rafal Ziemkiewicz, a PiS politikusa. Ugyanakkor szerinte Lengyelország nem akar kilépni az unióból, a pletykák a Polexitről csak hisztériakeltésre jók.

A lengyel társadalom többsége támogatja az európai integrációt, ezért, ha valaki ki akarja vezetni Lengyelországot az EU-ból, erről egyenesen nem tud szólni. Úgyhogy a PiS politikusok nyilatkozata nem sokat jelent, s a helyzetet kell elemezni - jelentette ki Pawel Kowal volt külügyminiszter-helyettes. Az egyik jobboldali publicista azt írta, hogy a kormány számára fontos a lengyel társadalom uniós elkötelezettségének "lehűtése", hogy nagyobb tere legyen az uniós intézményekkel való játékhoz. Ez azonban azt is jelentheti, hogy a manőver túlzottan sikeres lesz és a kapcsolatok megfagynak.

Hatalmi harc a háttérben?

Van, aki egyáltalán nem akarja a Polewxitet, csak kiszámította, hogy amennyiben az unió lengyel támogatottsága mondjuk 80 százalékról az visszaesik 60-ra, akkor könnyebb felvenni a harcot Donald Tuskkal, az EB elnökével, ha az vissza akarna térni hivatali idejének lejártakor hazájába politizálni. Csakhogy ezen az úton nem kívánt mechanizmusok szabadulhatnak el, amelyeket aztán nem lehet visszafogni - a társadalom a valóságban nem a matematikának engedelmeskedik, ez látható Nagy Britannia példáján - érvelt Kowal.

Mint elmondta, a legjobban az nyugtalanította, hogy a 7-es cikkely alkalmazásának felvetésekor, semmi olyan jel nem volt, amely azt mutatta, hogy a PiS fel akarja tartóztatni ezt a folyamatot. Úgy tűnt, mintha egyenesen valaki azt akarná, hogy ez végre megtörténjen. Ez keltette fel a figyelmemet és nem a nyilatkozatok - közölte Kowal.

Pawel Zalewski, a Polgári Platform volt európai képviselője úgy értékelte, hogy a PiS-nek sikerülnie fog átformálni a közvéleményt: - Új célok és új önazonosság kell ehhez, és ezért reklámozzák a mi integrált katolicizmusunkat, a katonák és az elesettek kultúráját. A PiS egy új rendszert akar építeni Lengyelországban, hogy a totális hatalom legitimációt nyerjen. És ebben az összefüggésben az EU zavaró tényező. Amennyiben az EU-ból való kilépésért meg kell fizetni az árat, Jaroslaw Kaczynski pedig ezt meg tudja tenni - összegezte a volt képviselő.