Kiléphetnek az unióból a lengyelek? - Meglepő érvek politikusoktól

A karácsonyi ünnepek alatt az ilyenkor szokásos hangulat uralkodott a lengyel médiában. Azonban az egyik legnépszerűbb rádióban, a TOK FM-ben az a kérdés vetődött fel, hogy jelenlegi kormánya ki akarja-e léptetni az Európai Unióból Lengyelországot?
K. Kiss Gergely, 2017. december 26. kedd, 14:40
Fotó: Pixabay

Ugyan a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártja mindenkit arról győzköd, hogy nem készül távozásra, a neves újságírónő, Dominika Wieloweyska vezette műsor december 24-i vendégei felhívták azokra a jelekre a figyelmet, amelyek ennek ellenkezője felé mutathatnak.

Ráadásul bemutatták az egyik PiS képviselő megjegyzését, amely szerint: "miért kell annyira mosakodni az unió előtt? Elvettük onnan, amit el lehetett, több nem lesz, itt az ideje kikecmeregni a magunk erejéből" - mondta Rafal Ziemkiewicz, a PiS politikusa. Ugyanakkor szerinte Lengyelország nem akar kilépni az unióból, a pletykák a Polexitről csak hisztériakeltésre jók.

A lengyel társadalom többsége támogatja az európai integrációt, ezért, ha valaki ki akarja vezetni Lengyelországot az EU-ból, erről egyenesen nem tud szólni. Úgyhogy a PiS politikusok nyilatkozata nem sokat jelent, s a helyzetet kell elemezni - jelentette ki Pawel Kowal volt külügyminiszter-helyettes. Az egyik jobboldali publicista azt írta, hogy a kormány számára fontos a lengyel társadalom uniós elkötelezettségének "lehűtése", hogy nagyobb tere legyen az uniós intézményekkel való játékhoz. Ez azonban azt is jelentheti, hogy a manőver túlzottan sikeres lesz és a kapcsolatok megfagynak.

Hatalmi harc a háttérben?

Van, aki egyáltalán nem akarja a Polewxitet, csak kiszámította, hogy amennyiben az unió lengyel támogatottsága mondjuk 80 százalékról az visszaesik 60-ra, akkor könnyebb felvenni a harcot Donald Tuskkal, az EB elnökével, ha az vissza akarna térni hivatali idejének lejártakor hazájába politizálni. Csakhogy ezen az úton nem kívánt mechanizmusok szabadulhatnak el, amelyeket aztán nem lehet visszafogni - a társadalom a valóságban nem a matematikának engedelmeskedik, ez látható Nagy Britannia példáján - érvelt Kowal.

Mint elmondta, a legjobban az nyugtalanította, hogy a 7-es cikkely alkalmazásának felvetésekor, semmi olyan jel nem volt, amely azt mutatta, hogy a PiS fel akarja tartóztatni ezt a folyamatot. Úgy tűnt, mintha egyenesen valaki azt akarná, hogy ez végre megtörténjen. Ez keltette fel a figyelmemet és nem a nyilatkozatok - közölte Kowal.

Pawel Zalewski, a Polgári Platform volt európai képviselője úgy értékelte, hogy a PiS-nek sikerülnie fog átformálni a közvéleményt: - Új célok és új önazonosság kell ehhez, és ezért reklámozzák a mi integrált katolicizmusunkat, a katonák és az elesettek kultúráját. A PiS egy új rendszert akar építeni Lengyelországban, hogy a totális hatalom legitimációt nyerjen. És ebben az összefüggésben az EU zavaró tényező. Amennyiben az EU-ból való kilépésért meg kell fizetni az árat, Jaroslaw Kaczynski pedig ezt meg tudja tenni - összegezte a volt képviselő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.12.27 14:27

A tanulatlan hülyézik, ez nem újság.
Lengyelország alapvetően egy olyan ország melyet tologattak, nyugatról keletre, vagy mint legutoljára nyugat felé.
Ha felborulna az egyensúly alig hiszem, hogy Lengyelország határait nem tologatnák vagy éppen nyirbálnák meg.
Nekik a mostani állapot a legjobb. Ezt nem értik a politikusaik. Szilézia mikor volt Lengyelország kérdezhetjük ezt, vagy hogyan került a határ az Odera partjára?.
Szóval két idióta kormány a magyar és a lengyel. Ha itt Európában felfordulás lesz ezek mindenképpen a rövidebbet húzzák, és örülniük kell ha egyáltalán marad országuk.
Nos az én álláspontom, hogy ennek a két kellemetlenkedő országnak létérdeke a mostani állapot, így vitézkedjenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2017.12.27 13:52

@ptiszaii: "Lengyeleknek és a magyaroknak semmi helyük az Unióban.
Két rabló, korrupt ország."
pistike! neked meg ebben az országban nem lenne helyed, csak élősködsz rajtunk, segílyes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2017.12.27 13:50

@zana: Ismét kijött belőled a tanulatlan suttyó.
"Nem tök mindegy 123 vagy 150 év, a jelen szempontjából?"
Már a tények ferdítésének a pontosítása sem tetszik, világhülyéje?

"A lengyelek jó lenne ha emlékeznének, hogy országukat az első világháborúban győztes hatalmaknak köszönhetik"
Már megint nem jött össze. Ez csak féligazság. Legalább egyszer szólnál hozzá úgy h ne írj ostobaságot, vagy ne hazudj.
Az első világháború alatt az antant hatalmai megállapodtak abban, hogy Lengyelországot helyre kell állítani, de lényegében ezért semmit sem tettek, azt a lengyel hadsereg vívta ki, Tuhacsevszkij hadseregének legyőzésével.

Takarodj vissza az iskolába, te szerencsétlen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2017.12.27 13:45

@ptiszaii: "Hozzál erre bizonyitékot."
pistike! Nyilván egy hazug kis senki vagy, így azt hiszed mindenki olyan hazudós mint te vagy. Leírtam a tényeket, ha neked nem tetszik járj utána te is és cáfold meg. :)

"Nem a magyar állam fizette, hanem a multi adózás után a nyereségének egy részét kivitte."
Káprázatos milyen logikád van, pistike. :DDD Tudod ez az unios támogatás olyan mint amikor a birkát azért etetik, h meg lehessen nyírni. Csak éppen itt a nyírást letagadják és valamiféle jótéteményként tüntetik fel az etetést. Az ilyen hozzád hasonló debilek meg beveszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.12.27 12:25

@kopacsijanos:
Hatalmas marhaságot írtál, de a birkamenet tetszett, vélem rólad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html