Van, ahol már elérhették a nyájimmunitást

Egy friss kutatás szerint India egyes nyomornegyedeiben már olyan mértékű a lakosság átfertőződöttsége, hogy kialakulhatott a nyájimmunitás a Covid-19-el szemben. Ez megmagyarázhatja az ezeken a területeken egyre javuló járványügyi helyzetet.
Lovas-Romváry András, 2020. július 30. csütörtök, 14:57
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

India egyes legzsúfoltabb nyomornegyedeiben minden 10 emberből nagyjából 6 már rendelkezik antitestekkel a Sars-Cov-2 vírus ellen, ami azt mutatja, hogy már átestek a koronavírus fertőzésen és felgyógyultak abból. Ez az eddig ismert legmagasabb arány globálisan - írja a Bloombergre hivatkozva a South China Morning Post.

A megállapítás egy július folyamán Mumbai külvárosaiban folytatott szerológiai vizsgálatból származik, amelyet 6 936 ember labormintáit vizsgálta. A vizsgálat eredménye megmagyarázhatja, hogy miért javul egyre inkább a járványügyi helyzet ezekben a nyomornegyedekben, ahol gyakorlatilag lehetetlen a távolságtartási szabályokat betartani, India többi részéhez képest.

A Covid-19-es járványt viszonylag szabadabban terjedni hagyó, a szigorú lezárásokat mellőző svéd megközelítés erős kritikákat kapott odahaza. Most úgy tűnik, ezekben az indiai nyomornegyedekben akaratlanul is megvalósult ez a stratégia.

Ahova senki nem menne, de pandémia az nincs

Mumbai szlömjei a jelek szerint elérhették a nyájimmunitást. Ha Mumbaiben az emberek biztonságos helyre vágynak a koronavírussal szemben, akkor menjenek ezekbe a negyedekbe - mondta Jayaprakash Miliyil, az Indiai Nemzeti Járványügyi Intézet Tudományos Tanácsadó testületének elnöke. Nyájimmunitásnak nevezik azt a helyzetet, amely akkor alakul ki egy járvány esetén, ha az adott lakosság már kellő hányada átesett a betegségen és szerzett ezáltal immunitást azzal szemben.

Ha elég magas ez az arány, akkor kellő számú ember válik immúnissá ahhoz, hogy megszakadjanak a fertőzési láncok és ezáltal védik a betegségen még át nem esett tagjait a lakosságnak. Ez az arány jelentősen függ az adott betegség fertőzőképességétől.

A Tata Institute of Fundamental Research és a helyi önkormányzatok együttműködésével készült tanulmány szerint Dahisar, Chembur és Matunga nyomornegyedeiben az átfertőződöttség mértéke elérhette az 57 százalékot. New Yorkban a vérükben antitesteket hordozók aránya egy áprilisi tanulmány szerint 21,2 százalék volt, májusban Stockholmban 14 százalék.

Erre vágytak a svédek, de túl jól élnek

A vírust szabadabban terjedni hagyó, a nyájimmunitás kialakulására játszó stratégiát Svédországban élesen kritizálták, mivel az sokkal több halálesetet eredményezett eddig, mint a szigorúbb lezárásokat alkalmazó szomszédos országokban. Azonban a mostani tanulmány eredményei szerint az olyan országokban, ahol a lakosság átlagéletkora alacsonyabb és  ezért kisebb a súlyos komplikációk kialakulásának valószínűsége, mint például Mumbai zsúfoltabb külvárosaiban, jobb lehet a csak a lakosság veszélyeztetett részének védelmére alapuló stratégia.

A távolságtartási szabályokat ezekben a nyomornegyedekben egyszerűen fizikailag lehetetlen volt fenntartani, s ez szabad utat engedett a vírus terjedésének.  Az egymillió lakosú Dharavi ezek közül a legsűrűbben lakott, a népsűrűség itt eléri a négyzetkilométerenként a 277 136 főt. Egy-egy nyilvános vécén gyakran nyolcvanan osztoznak.

Miközbe a Dharavihoz hasonló szlömökben a hivatalos adatok szerint jelentősen zuhan az új fertőzöttek száma, addig India egészében az egyik legnagyobb az új esetek száma világszerte. Eleinte azt gondolták, hogy a kormány járványügyi intézkedései hozták meg a gyümölcsüket a nyomortelepeken, például a minden lakásra kiterjesztett szűrővizsgálatok, illetve a gyorsan épített karanténlakások. Azonban a mostani vizsgálat azt mutatja, hogy a válság azért csillapodik, mert a vírus olyan gyorsan és sikeresen terjedt, hogy közel lehet a nyájimmunitás kialakulása.

Miliyil szerint a vírus nem izgatta magát túlságosan a karanténintézkedések miatt, s vígan terjedt. Azonban a szakértő megdicsérte ennek ellenére a kormány intézkedéseit, mivel szerint a sok szűrés lehetőséget adott arra, hogy azoknál, akiknél kialakul a betegség idejekorán lehessen szükséges terápiákat alkalmazni. A hivatalos adatok szerint Dharaviban eddig 253 halálos áldozata volt eddig a Covid-19-nek.

Új-Delhiben még július elején folytattak hasonló vizsgálatot, akkor az átfertőződöttség mértéke 25 százalék körül volt. Azonban könnyen lehet, hogy ott is elérkezett már a nyájimmunitás, mivel az utóbbi napokban meredeken csökkent az új esetek száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.08.01 15:36

@Juliusz48:
Ne higgy az érzéseidnek.
A magyarországi 600 halálozás az már tömeg?
Ennél nálunk évente influenzában is többen halnak meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juliusz48, 2020.08.01 08:41

@Rgy13: Nekem inkább az az érzésem, hogy találtak az egészségügyben valamilyen kezelési módot, amivel meg lehet akadályozni a tömeges halálozást,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.07.31 12:38

@Rgy13:
Azok, akik semmit nem tudnak a jarvanyrol, azok eszre sem vettek, hogy van. Azok, akiknel meg vilagvege hangulatot okozott, azok meg napi szinten rettegve nezik a szamokat. A tegnapi nap is meg cirka 350 ember magyaroszagon, holnap is meg fog. Az, hogy van koztuk covidos, hogy rafogjak, hogy bizony a halalos virus olte meg, vagy nincs, a veletlen muve. Nincs itt semmi latnivalo, a WHO probalt egy kis pluszpenzt szerezni a fontoskodasaval, helyette bedontotte a vilaggazdasagot. Erdekes lenne remhirterjesztesert perbe fogni a vezetoit, remelem Trump ezt meg elitezi, mielott levaltjak.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.31 10:27

Nekünk leginkább a korrupcióra, a demagógiára és a politikai hazugságokra alakult ki nyájimmunitásunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rgy13, 2020.07.30 19:55

Magyarországon kiemelkedően jó a helyzet.8-9 napja nincs koronavírusban elhunyt. Ez a legfontosabb. A fertőzésből ki lehet gyógyulni hosszabb-rövidebb idő alatt. Hiába nevezzük járványnak, ha az nem halálos, nem okoz olyan mértékű pánikot, mint a márciusi megbetegedések sorozata. Egyébként is, bár újabb fertőzésekről érkeznek hírek, halálesetekről alig. Remélem, ez így is marad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html