Az athéni energiaügyi minisztérium jelentése szerint a keddi határidőig három jelentkező jelezte érdeklődését a Jón-tengeren és a Krétától délre található szénhidrogénkészletek feltárása és kitermelése iránt - derült ki az ekathimerini.com hírportál tudósításából. Az ügyintézést ugyanakkor megnehezítik a tőkekorlátozások, ugyanis emiatt a cégek vagy konzorciumok - amelyek nevét és összetételét bizalmasan kezelik - nem tudják letenni a szükséges letétet.

A kiírás úgy rendelkezik, hogy a befektetőknek százezer eurós letéttel kell alátámasztaniuk szándékuk komolyságát, ám az erről szóló igazolást vagy egy görögországi banknak, vagy egy külföldi pénzintézet ottani fiókjának kellene kibocsátania. Miután ez pillanatnyilag nem lehetséges, lepecsételt borítékokban őrzik az ajánlatokat. A minisztérium úgy hidalja át a problémát, hogy csak a bankok kinyitása utáni tizedik munkanapon nyitja fel a leveleket. (A legfrissebb hírek szerint a nyitásra legalább péntekig kell várni.)

Az ügyhöz közel álló források szerint az ajánlatok a Hellenic Petroleum vezette konzorciumtól érkezhettek, amely nagy multinacionális cégekkel állhatott össze. Az utóbbiak közt lehet a francia Total és/vagy az olasz Edison. Az is lehetséges, hogy ugyanaz a vállalatcsoport nyújtotta be mind a három ajánlatot a három feltárandó térségre, amelyekről szintén nem árulnak el több információt.

Volna mit fúrni

A korábbi görög kormány még 2013 őszén jelentette be a Jón-tenger feneke alatt található szénhidrogénkinccsel kapcsolatos előzetes vizsgálatok eredményét. A kutatásokat a norvég Petroleum Geo-Services (PGS) végezte, amely azt találta, hogy hasonlóan gazdag lelőhelyek lehetnek ezen a területen, mint amilyeneket az olasz és albán vizek alatt találtak. Az utóbbi helyeken földgáz és kőolajat is felfedeztek.

A lelkes görögök, akik nehéz pénzügyi helyzetükben kisebbfajta megváltásként tekintenek arra, hogy olaj- és gázhatalommá válhatnak, 600 milliárd euróra becsülik a szénhidrogénkészletek értékét. Az Egyesült Államok Geológiai Társasága szerint 22 milliárd hordó olaj lapul a Jón-tenger alatt Görögországtól délre. A PGS korábban Ciprus partjainál talált méretes szénhidrogénmezőket.

Az energetikai tárca azon nyomba elindította a három legígéretesebb térség feltárásának pályáztatását, majd csupán egy héttel a 2015. január 25-ei választások előtt 20 blokkra írt ki tendert. Az utóbbiakat az új kormány felülvizsgálta. A radikális irányzatú kormánykoalíció erősebb állami ellenőrzést akart a folyamat felett. A bizonytalanság miatt a Shell, a Total, a Repsol és az Enel visszavonta érdeklődését bizonyos görögországi projektekkel kapcsolatban.

Jönnek a turisták

Két napot sem kellett várni arra, hogy a hitelezők és Görögország megállapodásának reménye életet leheljen a mediterrán ország idegenforgalmába - derült ki a turisztikai vállalkozások szövetségének (SETE) jelentéséből. A vasárnapi paktum hatására megszűnt a foglalások lemondása, last minute foglalások pedig örvendetes növekedésnek indultak.

Nem igazán meglepő módon a német nyaralók kerülik Görögországot - a hét végi tárgyalásokról érkező hírek szerint a német küldöttség lépet fel a legkeményebben a görög tárgyalókkal szemben. A német ügyfelek ezért attól tartanak, hogy most nem lennének szívesen látott vendégek Görögországban. A SETE ugyanakkor azt tervezi, hogy az ország imázsának javításáért felelős Marketing Greece-szel együtt kampányt indít a pénzes német turisták megnyerése érdekében.

A görög szakemberek arra számítanak, hogy más országokból egyre többen veszik célba Görögországot a következő napokban. A francia és olasz látogatók száma máris a régi szintre emelkedett és az USA-ból is egyre többen utazhatnak Görögországba. Az utóbbit egyébként a viszonylag erős dollárnak köszönhetően, ami olcsóvá teszi az amerikaiaknak az európai kiruccanást, nem igazán korlátozta a válság. Oroszországból ugyan kevesebben jönnek, mint korábban, de nem rosszabb a helyzet az előre jelzettnél.