Orbán Viktor az EU-s királycsinálók között

Vannak olyan európai bizottsági elnökjelöltek, akiknek az rontja megválasztási esélyeit, hogy nincsenek jóban a kelet-közép-európai régió országainak egyes vezetőivel, elsősorban Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével.
Komócsin Sándor, 2019. május 29. szerda, 12:33
Fotó: Getty Images

Egy mozgásban lévő páternoszter képét vetíti olvasói elé a Financial Times (FT) abban a cikkében, amelyben azt elemzi, melyik európai bizottsági elnökjelölt emelkedett, illetve süllyedt a tisztségért folyó versenyben az uniós vezetők informális csúcsértekezlete nyomán. A felhajtóerőt az esélyek javulása, a támogatók szaporodása jelenti, ami a süllyedést illeti, nem csak ezek hiánya miatt kerülhet a páternoszter lefelé haladó ágába valaki, hanem azért is, mert mintegy egy kabinba szállt be valamelyik ellenfelével.

Számos név kering az Európai Bizottság elnökségéért folyó politikai bazári alkuban, jelenleg egyikük sem nézhet úgy a tükörbe, hogy egy biztos befutó nézzen vissza rá. Az EU-tagállamok vezetőinek csúcsértekezlete után egy uniós nagykövet úgy fogalmazott az FT-nek, hogy egyelőre nem alakult ki egy csomag, amelyben az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, az Európai Tanács, illetve az Európai Parlament elnöke és az EU külügyi főtárgyalója együtt szerepelne, teljesítve a megválasztásukhoz szükséges összes szempontot a nemzeti és nemi hovatartozástól kezdve az Európai Parlament és a tagállami vezetők elvárásaiig.

Manfred Weber

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje felfelé halad a páternoszterben, mivel Angela Merkel német kancellár, az EU legbefolyásosabb vezetője teljes súlyával támogatja. Emmanuel Marcon francia államfő, illetve olyan szocialista vezetők, mint António Costa portugál és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök csak viccelődnek azon, hogy nincs semmilyen kormányzati miniszteri vagy miniszterelnöki tapasztalata.

Merkel válasza erre az, hogy őt is sokan bírálták ezért, amikor 14 éve először kancellár lett, továbbá a szocialistákat nem zavarta a tapasztalat hiánya, amikor 2014-ben Martin Schulzot jelölték az Európai Bizottság elnökének (később az Európai Parlament elnöke lett). Az FT egyik informátora szerint Merkel világossá akarta tenni, milyen kiindulópontról indul az alku. Macron ellenállása ellenére Weber esélyes maradt a csúcs után is, ami a francia elnök kudarcaként értékelhető.

Frans Timmermans

Frans Timmermans az európai szocialisták csúcsjelöltje Spanyolországtól és Portugáliától kap erős hátszelet, nagyon jól szerepelt a jelöltvitákon és neki köszönhető a holland Munkáspárt feltámasztása haló poraiból. A jelenlegi Európai Bizottság elnökhelyettese Macron felsorakozására is számít, miután a francia elnök a hiteles, tapasztalt vezetők között emlegette (szemben Weberrel).

Timmermans a megfigyelők szerint megszerezhetné az északi EU-tagállamok támogatását, továbbá a balti országokét, ám van egy nagy gyengesége, mégpedig Kelet-Közép-Európa. A bizottság egyik csúcsvezetőjeként ő felügyelte a lengyel és a magyar kormánnyal szembeni jogállamisági eljárásokat, amivel enyhén szólva nem lopta be magát olyan régiós vezetők szívébe, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Zöldek

Sajtórétesülések szerint a Zöldek elnökjelölt (férfi-nő) párosa nem került szóba a csúcson, de a pártcsaládjuk csillaga emelkedőben van. Weber különösen fontosnak tartja, hogy együttműködjön velük az Európai Parlament egyik fontos centrista pártjaként. Ezért cserébe támogathatják egyik európai bizottsági elnökjelöltjük, Ska Keller megválasztását az Európai Parlament elnökének. A német európai parlamenti képviselő előnye, hogy 30-as éveiben járó nő.

Michel Barnier

Az EU brexitügyi főtárgyalója formálisan ugyan nem kampányolt az európai bizottsági elnöki posztért, nem tartott nagy beszédeket, ám alig titkolta ezzel kapcsolatos ambícióit az európai fővárosokba tett utazásai során. A francia politikus az EPP-hez tartozik, így megfelelhet Berlin és Párizs elvárásainak is, Macron a visegrádi országok vezetőivel, köztük Orbán Viktorral folytatott keddi egyeztetésén célzott rá, hogy Barnier olyan elnökjelölt, aki mögött a régió is felsorakozhat.

A gondja az lehet, hogy a sorsa erősen összefonódik más jelöltek szerencséjének alakulásával. Ha Weber esélyei romlanak, az sajátos módon azzal járhat, hogy Barnier is a páternoszter lefelé haladó ágába kerül. Ha a német jelölt megy, akkor a francia is megy vele - értékelte a csúcs hangulatát egy vezető diplomata az FT-nek.

Margrethe Vestager

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa, a dán Magrethe Vestager benne van a csúcsvezetők nevét tartalmazó kalapban. Az FT értékelése szerint éppen az a gond, hogy túl korán merült fel a megválasztásának lehetősége. Uniós diplomaták szerint neki is gondja akadhat a kelet-közép-európai országok támogatásának megszerzésével, mivel kemény álláspontot foglal el a jogállamiság sérthetetlenségével kapcsolatban. Macron számol vele, a liberális vezetők szép csöndben kampányolnak mellette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

reszeloaladar, 2019.05.29 23:23

Mint az közismert, az Europai Tanács jelöl Bizottsági elnököt, nem pedig a Parlament. Dr Miniszterelnök egy a 28 állam és kormányfőből szava pedig igenis van. A V4 létezik, a haverságon túl ez egy komoly érdekszövetség, ahol a tagok felismerték, hogy együtt könnyebb érdeket érvényesíteni, Európa növekedésének motorja 65 millió ember otthona, még olcsó itt termelni de már a drágább cuccokat is el lehet itt adni.
Az EU pénzek a terv szerint hamar visszatértek a forráshoz, legalábbis amíg nyugati cégek nyertek rajtuk...
Weber és Timmermans egészen gyenge jelöltek, az államférfi lenne az egyik legutolsó tulajdonságuk. De ezen már nem lepődünk meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.05.29 23:13

Messze még a megoldás. Egyelőre még azon megy az iszapbirkózás, hogy az Európa Tanács lenyeli-e a békát azzal, hogy átadja a jelölés jogát az EP-nek és ezzel saját magukat kiheréljék. Szerintem ez nem fog menni, akármennyit agitál is Merkel.
Aztán ha végül az ET megállapodik a jelöltekben, akkor meg az EP fog betartani és nem szavazza meg a jelölteket. Úgyhogy hosszú meccsre számítok, pláne, hogy az üléseket sem kapkodják el az ET tagjai (a következő egyeztetés június 20-án lesz).
Ami pedig Orbán szerepét illeti: nem a 13 képviselője adja egyedül az erejét, hanem, mint miniszterelnök szavaz a jelöltek személyéről és gondolom nem lesz egyedül a véleményével, hanem biztos kialakítanak a a V4-ek miniszterelnökei egy egységes véleményt, aminek már komoly súlya lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.05.29 19:12

Bruhaha ! Orbán uraság 13 EP képviselőnek diktál, a 751 -ből ! Csak az agyhalottak hihetik ,hogy döntő szava van,
lesz az EU-ban ! Van elég CDU/CSU + Szocdem és zöld képviselő ahhoz,hogy a Macron féle liberálisokra
szükség lenne az EU vezetésében ! Amúgy meg Macron kamu pártját még a szélsőjobb LePen is leverte vasárnap !
Először a sárga mellényesekkel kellene egyezségre jutnia Macronrak ! Lufi az egész Macron párt !
Orbán uraság meg attól retteg,hogy az EU végre magához vonja az Uniós támogatásokban a döntést !
Bedugul az Uniós pénzforrás, nem lesz mit elmagánosítani ! Bukhatnak az erkölcsgyalázó, hazug, népbutitó
gátlástalan a közpénz tolvajok !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rrc122, 2019.05.29 15:55

@Fricibacsi3:

Konyorgott?
Tett megegy probat, hogy beszeljen a hulyegyerek fejevel. Pedig tudja, hogy semmi ertelme. (Orbannak se ...:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2019.05.29 14:13

@rrc122:
Még a bukott Macron is ott könyörgött Orbán lábai elött tegnap)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html