Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország éles vitában áll az Európai Unióval igazságügyi reformja miatt, amely Brüsszel szerint sérti hatalmi ágak szétválasztásának elvét, miközben a kormány és az ellenzék olyan éles elvi ellentétben áll egymással, hogy politikai küzdelmük már-már egy hideg polgárháborút idéz.

Az ország tehát kritikus helyzetben van, miközben de facto vezetője, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke betegeskedik - ír a lengyel belpolitika folyamatairól immáron egy újabb jelentős nyugati sajtóorgánum, a New York Times. Ő az a politikus aki ráállította Lengyelországot arra politikai irányvonalra, amelyen jelenleg halad és a magyar Fidesz, valamint Orbán Viktor politizálását idézi. Vitathatatlanul nagyobb hatással volt az országra, mint bármelyik kollégája a rendszerváltás után.

Hónapok óta tart

A 69 éves Kaczynski a hivatalos verzió szerint csontritkulás miatt szükségessé vált térdműtétre vonult kórházba még májusban, de már az gyanakvást keltett, hogy az ehhez szükséges időnél jóval többet, 37 napot töltött ott. Ezt követően csak néhányszor jelent meg a nyilvánosság előtt, ezeken gyengének látszott, láthatóan szüksége volt arra, hogy botjára támaszkodjon.

Kormányzati források tagadják, hogy komolyabb egészségügyi problémái lennének, ő maga arra a kérdésre, hogy belátható időn belül lelépne-e a politika színpadára csak annyit mondott, hogy ez hülyeség. Ugyanakkor nem szűnnek a találgatások a betegségével kapcsolatban. Ezekre a nemrégiben ráerősített Lukasz Szumowski egészségügyi miniszterhelyettes is, aki egy rádióinterjúban azt mondta: ha a PiS elnöke nem veti kórházi kezelésnek alá magát, azzal az életét veszélyezteti.

Semmit sem tudunk az egészségéről, jobban titkolják a betegségét, mint a volt szovjet pártfőtitkárok egészségi állapotát - mondja Olgierd Annusewicz a Varsói Egyetem politológus professzora. Az amerikai sajtóorgánumnak Brüsszelben megerősítették, hogy tudomásuk szerint Kaczynski állapota komoly és foglalkoznak azzal a kérdéssel, milyen hatással lehet ez Lengyelország és az EU jelenleg éppen nem felhőtlen viszonyára.

Ő a minden

Kaczynski a Jog és Igazságosság lelke - mondja Annusewicz. A pártban képes manipulálni az egymással viaskodó frakciókat a saját érdekei szerint. Eddig sikerült megóvnia pozícióját félreállítva azokat, akik a kihívóivá válhattak volna. Senkinek közel sincs olyan befolyása, mint neki, népszerűségben, politikai támogatottságban senki sem vetélkedhet vele.

Miközben tagadja, hogy komoly baja lenne, egy nemrégiben adott interjújában arról beszélt, hogy a PiS-kormánynak fel kellene pörgetnie tevékenységét. Gyorsabban és keményebben kellene dolgoznia, új projekteket kellene indítania. És elismerte, hogy a párton belül erősödnek a belső ellentétek.

Annusewicz szerint egyértelműen elindult az utódlási harc. Winston Churchilltől kölcsönzött egy hasonlatot, amivel a legendás brit miniszterelnök a Kremlben zajló küzdelmeket jellemezte: "Buldogok verekszenek a szőnyeg alatt, amelyről, illetve a harc eredményéről csak akkor szerzünk majd tudomást, amikor a vesztes csontjai előkerülnek."

Ki léphet a helyére?

A New York Times szerint négyen versenyezhetnek a PiS vezetéséért, akik közül Joachim Brudzinski belügyminiszter, Andrzej Duda államfő és Mateusz Moravieczki miniszterelnök emelkednek ki, igaz, nem nagyon. A közvélemény-kutatások szerint egyiküknek sincs nagy társadalmi támogatottsága, a felmérésekben megkérdezettek felének fogalma sincs ki léphet Kaczynski helyére.

A pártelnökhöz az 50 éves Brudzinski áll a legközelebb. Huszonöt éve dolgoznak együtt, viszonyuk baráti, ezért az elemzők többsége őt tartja az esélyes utódjelöltnek. A belügyminiszter tagja annak a párton belüli csoportnak, amelyet szerzetesrendnek csúfolnak.

Egy maroknyi vezető tanácsadóról van szó, akik már a párt megalapítása előtt, az 1990-es évek óta Kaczynski mellett állnak. Miután a PiS 2015 őszén hatalomra került mindegyikük hűségét magas beosztásokkal honorálták.

A durva, az outsider és a kegyvesztett

Brudzinskit harcos politikusnak tartják, akinek ami a szívén, az a száján és nem idegen tőle a durvaság sem. Intelligens ember hírében áll, igaz, tehetsége inkább a menedzseri képességekben, a végrehajtásban mutatkozik meg. Szemben Kazcynski karizmatikus vezetői tehetségével.

Morawiecki kormányfő ugyan a legmagasabb beosztású PiS-politikus és viszi a kormánypárt irányvonalát az EU-val folytatott küzdelemben az igazságügyi reform körül, de kívülállónak tartják a pártban. Ennek megfelelően nincs jelentős befolyása a PiS-ben.

Dudát az ismeretlenségből emelte ki és indította el sikerrel az államfői posztért Kaczynski, ám elvesztette a pártelnök bizalmát, miután váratlanul önálló politizálásba kezdett. Ennek részeként visszaküldte a parlamentnek a kritikus igazságügyi törvényt felülvizsgálatra. Kaczynski nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a párt jelöltjeként újraindítanák a 2020-as államfőválasztáson.

Nem elvi vita folyik

A lehetséges utódok között semmilyen ideológiai különbség nincs - véli Annusewicz. Nem a Lengyelország kívánatos jövőjét felvázoló vízióikat vetik össze, hanem pusztán az állami vállalatok vezetőségeiben megszerezhető, jövedelmező pozíciókért küzdenek.

A helyzet tehát most az, hogy miközben a háttérben dúl a harc a helyéért, Kaczynski egyre nehezebben tartja magát. Hetente ötször kétórás fizikoterápián vesz részt és még mindig antibiotikumokat szed, hogy megszabaduljon a fertőzésektől - ismerték el pártjának tisztviselői. Térdprotézist kaphat, de ezt a műtétet csak az őszi önkormányzati választások után végzik el.

Az októberi szavazás időpontját már ki kellett volna jelölni. Találgatások szerint ez azért nem történt meg, mert Kaczysnki rossz egészségi állapota miatt nem tudott dönteni a PiS jelöltjeiről. (Időközben Morawiecki október 21-ére kiírta az önkormányzati választásokat, ami egyben azt jelenti, hogy a második forduló november 4-én lesz. A módosított választási törvény szerint a helyi önkormányzatok hivatali ideje négyről öt évre növekszik.)

A fotó forrása: Wojtek Radwanski/AFP.