A Facebook közleménye szerint visszaállítja az ausztrál híroldalak elérhetőségeit saját rendszerében, miután az ausztrál kormány változtatott a nagy technológiai cégek megregulázására készülő törvény tervezetén.

Pedig az ausztrál kormány képviselői még hétfőn is úgy nyilatkoztak, hogy nem hajlandóak egy betűt sem változtatni a szigorú szabályozás-tervezeten, aztán mégis engedtek. Ugyanakkor a törvény sem puhult fel teljesen és a lényeg sem változott: a Facebooknak és más nagy technológiai cégeknek fizetniük kell azokért a hírekért, amelyeket külső hírszolgáltatók állítanak elő és felületeiken megjelenik.

Példaértékű

Az ausztrál parlamentben ma vitára bocsátott törvény azért nagyon fontos, mert a világ számos országa tekint rá példaként, hogyan lehet újra szabályozni a domináns, egyértelmű erőfölényben lévő közösségimédia-cégek és a média kapcsolatát. A Facebook szerint az eredeti törvényjavaslat, amely alapján automatikusan fizetniük kellett volna az oldalaikon megjelenő, akár kéretlen külső tartalmakért is alapvetően értette félre működési modelljüket. Miután az ausztrál kormánnyal folytatott tárgyalásai megrekedtek, a múlt héten lekapcsolta az ország hírszolgáltatóinak elérhetőségeit rendszerén, s ebbe beleestek kormányzati, jótékonysági szervezetek, az egészségügyi rendszer működése szempontjából fontos szervezetek oldalai is, de egy malőr miatt a Facebook saját ausztrál oldala is.

A mostani kompromisszum után a Facebook elkötelezte magát, hogy jó szándékú tárgyalásokat fog folytatni az ausztrál hírszolgáltatókkal és megállapodik velük, hogy fizet azok tartalmaiért - hangsúlyozta Josh Frydenberg ausztrál pénzügyminiszter a Financial Times tudósítása szerint. A kompromisszum lényege, hogy a nagy technológiai cégeket nem kötelezi automatikusan fizetésre a rajtuk megjelenő külső tartalom után, hanem két hónapos átmeneti időszakot ad a cégeknek, hogy megállapodjanak a hírt előállító szolgáltatóval annak ellenértékéről. A bírósági eljárást csak akkor hozza képbe a törvény, ha ezt a megállapodást nem sikerült mindkét fél számára megfelelő formába önteni.

A Google is beadta a derekát

A Google, amely korábban a Facebookkal karöltve indult harcba jogaiért az ausztrál kormány ellen, már korábban beadta a derekát és már megállapodott az ország legnagyobb médiacégeivel arról, hogy fizet azok tartalmaiért. A kormány a törvény szigorú változatával a kommentárok szerint a tárgyalóasztalhoz akarta kényszeríteni a Facebookot, ami sikerült, s a közösségimédia-cég múlt heti oldallekapcsolós akciója utólag így inkább felesleges erőfitogtatásnak tűnik. Az, hogy a törvényt ezután módosították lehetővé teszi, hogy a Facebook arcvesztés nélkül hátráljon meg.

Azt, hogy az ausztrál kormány birkózása a nagy tech cégekkel mennyire precedens értékű jól mutatja, hogy az európai lapkiadó vállalatok nagy szervezetei és a Microsoft tegnap közös közleményben sürgették, hogy Európában is egy az ausztrál rendszerhez hasonló szabályozást alkossanak meg. Szerintük ez biztosíthatja, hogy a tartalomszolgáltatók méltányos elbánásban részesüljenek a nagy tech cégek részéről és megfelelő kompenzációt kapjanak az általuk előállított tartalmakért cserébe.