Mike Pompeo amerikai külügyminiszter prágai látogatása részben két szövetséges állam szokásos diplomáciai udvariaskodásának jegyében telt, ám a színfalak mögött kevésbé volt barátságos a hangulat, különösen Pompeo és Andrej Babis cseh miniszterelnök találkozóján - írta a Hospodárske Noviny. A cseh lap úgy értékeli a felek vitáját, hogy az Egyesült Államok és Csehország immáron eltérő külpolitikai prioritásokat követ. A két legfőbb vitatéma a felek között az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszony volt.

Az amerikai külügyminiszter a cseh szenátusban tartott beszédében azt mondta, hogy manapság olyan autoritárius hatások fenyegetik a kelet-közép-európai régió országait, amelyek az 1989-es rendszerváltáskor még ismeretlenek voltak. Oroszország ugyan nem a Szovjetunió, de folyamatosan igyekszik aláásni a térség országainak demokráciáit és biztonságát. Ennél azonban még veszélyesebbnek tartja a pekingi vezetés, azaz ami ezzel egyenértékű: a Kínai Kommunista Párt befolyásának erősödését.

Visszautasított kérések

Washington szerint Csehországnak egyértelműen vissza kellene utasítani a Huawei kommunikációs cég részvételét az ország 5G-s mobilhálózatának kiépítésében. A Babissal folytatott tárgyalásai után azt mondta, hogy mind a kínai, mind az orosz vállalatokat ki kellene zárni a dukovanyi atomerőmű bővítési tenderéből. (Ez a létesítmény technológiája és életkora alapján a paksi atomerőmű testvérének tekinthető.) Diplomáciai források szerint az amerikai fél előkészített egy memorandumot, amely mindként kérdést az USA száza íze szerint rendezte volna, ám ezt nem írták alá.

Babis állásfoglalásából kiderült, hogy alaptalannak és szükségtelenül korlátozónak tartja az amerikai kérések teljesítését. Az erőműbővítésben minden jelentkezőt egyenlő bánásmódban fognak részesíteni, beleértve ebbe az amerikai Westinghouse-t és az orosz Roszatomot, mert átlátható versenyt akarnak. (Magyarországon az Orbán-kormány az eredeti paksi atomerőmű építéséről kötött szerződésre hivatkozva nem tárgyalt más céggel a Roszatomon kívül Paks bővítéséről - a szerk.) A Huawei ügyében a cseh kormányfő elégnek tartana egy olyan megállapodást, amely azonos alapokon szabályozná a kiberbiztonságot az EU szintjén.

Babis Pompeo látogatását arra használta fel, hogy az USA és az EU közti üzleti kapcsotokról beszéljen. Emlékeztetett arra, hogy a felek közti szabadkereskedelmi egyezményt már Barack Obama elnök idején sem tudták megkötni és Donald Trump nem is tervezi ezt. Sőt keménykedik a felek közti kereskedelem ügyében, főként az unió legerősebb országával Németországgal van baja, amely szerinte túl kedvező feltételekkel kereskedik az USA-val.

Tikitaki Kínával

A prágai kínai nagykövetség nem mulasztotta el visszautasítani Pompeo Kínával kapcsolatos megjegyzéseit, kifogásolva, hogy az USA kormánya ezzel éket kíván verni más országok kormánya és a pekingi kormány közé. Ezzel egyidejűleg Prágával is szembe került, miután Milos Vystrcil, a parlament felső házának elnöke augusztus végén Tajvanba utazik. Kína saját területének tekinti a szigetországot, így minden olyan diplomáciai gesztus kifogásol, amely Tajvant független államként kezeli.

Amerikai diplomáciai források szerint Washingtonnak nagyon tetszik a cseh politikus utazása, ugyanis lehetővé teszi, hogy megfigyeljék: hogyan reagál Peking, ha egy ország kormánya szembe megy a Tajvannak kapcsolatos álláspontjával.

Külön figyelem kísérte Pompeo és Milos Zeman cseh államfő találkozását, miután az utóbbi nagy támogatója a cseh-kínai gazdasági kapcsolatok erősítésének, továbbá mert eredetileg nem tervezték ezt a találkozót. Az erről kiadott sajtóközlemény szerint Zeman dicsérte az USA Izrael-politikáját és a terrorizmus elleni fellépését és óvott a meggondolatlan kivonulástól Afganisztánból. Ami a cseh-orosz és a cseh-kínai kapcsolatokat illeti, a cseh elnök azt mondta, hogy azok a gazdasági diplomácia keretei között zajlanak, más érdekek nem játszanak szerepet bennük.