Az édességek és a gabona után megjött a következő olcsó élelmiszer Ukrajnából a lengyelekhez - az Európai Unió segítségével. A lengyel exportőrök rendkívül idegesek - derül ki a Reczpospolita cikkéből. Már február végétől elkezdheti a tojás exportját az uniós piacra az ukrán Avangardco. A szervezet szerint évente 1,6 milliárd tojást termelnek majd EU-s beviteli engedélyük birtokában.

A Ferm Wozniak, a legnagyobb lengyel tojástermelő cég vezetőségi tagja, Barbara Wozniak komoly ellenfelet lát az ukrán termelőkben, annak ellenére, hogy szerinte az Ukrajnából érkező tojás nem teljesíti az uniós normákat. A termelési költségek Ukrajnában alacsonyabbak, ugyanakkor a lengyel tojás minősége jobb.

Vannak olyan szakértők, akik szerint az ukrán behozatal nem lesz hatással a lengyel piacra, mert az ukránok inkább azokba az országokba exportálnak majd, ahol sokkal nagyobb az árrés, mint Lengyelországban.

Az Avangardo nem az első ukrán óriás, amely olcsó tojást ad el az EU-ban. Az Ovostar Union csoport 2017 októberétől indította el az exportot, kihasználva a vámmentességet. Lengyel szakértők úgy látják, hogy az ukránok nagyon agresszíven terjeszkednek Európán kívül is, különösen a Közel-Keleten és az ázsiai piacokon.

A fotó forrása: Pixabay.