Drágulhatnak a napelemek az EU-szankció miatt?

EU szankciók kezdődtek a kínai napelemek ellen, várhatóan a hazai piacra is már rövid távon jelentős hatással lesz az intézkedés.
NAPI, 2013. március 8. péntek, 15:22
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság 2013 március 5-ével elrendelte azon napelemmodulok és az azok előállításához szükséges cellák és wafer-ek (szilícium ostya) importregisztrációját, melyek többségében, vagy egészben kínai gyártásból kerülnek az EU-ba. Az intézkedés várhatóan az EU-ba érkező kínai napelemimport azonnali drasztikus visszaesését eredményezi - közölte a MANAP Magyar Napelem Iparági Egyesület.

A döntés az EU ProSun egyesülés kezdeményezésére indított vizsgálat része, mely az európai napelem iparág több mint 25 százalékát képviseli. Ennek során az EU az esetleges tiltott kínai kormányzati támogatásokat és a kínai termékek dömpingáron (előállítási ár alatt) való értékesítésének gyakorlatát vizsgálja. A vizsgálat eredményeként előzetes intézkedés a dömpingvámok bevezetéséről legkésőbb június 6-ig várható. Ebben az esetben várhatóan 90 napos visszamenőleges hatállyal kerül a vám kivetésre, melynek alapját a most elindított regisztráció képezné, és 5 évig marad érvényben.

2012-ben az Egyesült Államokban hasonló folyamat eredményeként bevezetett büntetővámmal sújtották a kínai importot. Ez végül összesen 24 százalék és 250 százalék közötti vám bevezetését jelentette gyártónként differenciáltan, azaz minden egyes gyártót külön vizsgáltak és büntettek.

A vizsgálatot kezdeményező EU ProSun szerint a kínai gyártók több, mint 80 százalékos részesedést szereztek az EU napelemes piacából, míg 2004-ben még gyakorlatilag nem volt jelen a piacon. Az EU Pro Sun szerint Kína így monopólium kiépítése felé haladt, ami sok európai gyártó és piaci szereplő számára tragikus hatásokat és hosszú távon a monopóliumból kifolyólag a magasabb árakat eredményez. A másik oldalt képviseli az EU napelem iparágon belül alakult Alliance for Affordable Solar Energy (Egyesülés a Megfizethető Szolár Energiáért) aki szerint az esetleges visszamenőleges vámkivetés EU jogba ütközik és a kiszámíthatatlan bizonytalansággal a piacnak jelentős károkat okoz.

A magyarországi árérzékeny piacon is jelentős piaci részesedést tudhatnak magukénak a kínai gyártók termékei, így várhatóan a hazai piacra is már rövid távon jelentős hatással lesz az intézkedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2013.03.11 16:41

@sirásó: "ezekkel kellene nekünk is versenyezni! esélyünk sincs."

Csakhogy belátja! A bokros, a böszme, a libás pedig a kínai bérekkel akar versenyre kelni.

A német napelem-gyártók érdekében születtek a szankciók. Az Eu a megvalósított Negyedik Birodalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2013.03.11 16:11

a kinai azért olcsó, mert alacsonyak a bérek, nincs nyugdíj, nincs ingyenes orvosi ellátás, a munkaidő nem 8 hanem 12 óra és nincs szabad szombat, fizetett szabadság, ismeretlen a környezetvédelem, munkavédelem, stb.....stb.
ezért a termelést, aki csak teheti, kihelyezi kinába, vietnamba stb.!
ezekkel kellene nekünk is versenyezni! esélyünk sincs.
viszont jó hir, hogy csak fogyasztásból, egyre nehezebb megélni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

domperrozsika, 2013.03.09 11:00

A kinai olcsóbb azért tiltják.
Csakhogy a magyar kispénzű az EU. meg drága.
Nesze neked fogd meg jól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html