Becslések szerint a Twitter több száz alkalmazottja döntött úgy, hogy kilép a bajba jutott közösségi médiavállalatból, miután az tulajdonossá előlépett Elon Musk csütörtökön ultimátumot adott a munkatársaknak. Egyre többen bizonytalanok a platform jövőjével kapcsolatban, a jelenlegi és volt alkalmazottak szerint az összeomlás fenyegeti a Twittert.

A Reuters szerint a távozások rávilágítanak arra, hogy a cég mintegy 3000 alkalmazottja közül néhányan nem szívesen maradnak egy olyan vállalatnál, ahol Musk korábban kirúgta a dolgozók felét és a vezetést. Erre rátett még egy lapáttal, amikor bejelentette, hogy kíméletlenül megváltoztatjaa munkahelyi kultúrát: a milliárdos azt írta az alkalmazottaknak, hogy „extrém keménységre lesz szükség” ahhoz, hogy a Twitter kimásszon a gödörből. Ezért éjszakába nyúló munkaidőt vezet be, ha pedig ezt nem teljesítik az alkalmazottak, három havi végkielégítéssel távozniuk kell. 

Musk derűlátó, a dolgozók összeomlást jósolnak

A hírügynökség forrásai arról számolnak be, hogy a Twitter belső csevegőeszközében több mint 500 alkalmazott írt búcsúüzenetet csütörtökön, közben pedig a #RIPTwitter és #TwitterDown hashtagek lepték el a közösségi oldalt. A cég arról is értesíthette a dolgozókat, hogy hétfőig bezárja irodáit.

Mindeközben Elon Musk egy derűs üzenetben próbálta csillapítani a kedélyeket: a milliárdos elmondása szerint Twitter a sajtóhírek ellenére rekordokat döntöget, november 11-én el is érte minden idők legmagasabb napi aktív felhasználóinak számát.

A Bloomberg cikke szerint ez már azért is félrevezető, mert pont az új tulajdonos az, aki régóta vitatja a platform mérőszámainak pontosságát a hamis vagy botfiókok száma miatt. Egyre többen kételkednek abban, hogy a Twitter képes lesz folytatni a normális működést, miután Musk lapátra tette a munkaerő felét. A távozók között sok olyan mérnök van, aki a hibák javításáért és a szolgáltatás leállásának megelőzéséért volt felelős, ami kérdéseket vet fel a platform stabilitásával kapcsolatban..

Több befolyásos, sok követővel rendelkező felhasználó tett közzé olyan bejegyzést, amiben arra buzdították az embereket, hogy más platformon (FacebookInstagramYouTube) kövessék őket – arra az esetre, ha a Twitter végleg bedől. A pánik nem teljesen alaptalan, hiszen több felhasználó lassulásról és egyéb problémákról számolt be – írja a Guardian.

A jelenlegi és kirúgott alkalmazottak, valamint sok felhasználó szerint lassan nem az lesz a kérdés, hogy bedől-e a közösségi oldal, hanem hogy napok vagy órák vannak-e hátra az összeomlásig.

Teljes a káosz

A milliárdos azóta vezeklésbe kezdett a cégen belül: több döntését is semmissé tette, majd visszahívott néhány elbocsátott munkatársat, akik az általa tervezett funkciókon dolgoztak. Még a korábban Musk által bejelentett távmunkatilalmat is visszavonták.

A távozni szándékozó alkalmazottak pontos számát nem lehetett azonnal megállapítani. A nagyobb nevek között van például Tess Rinearson, akinek a Twitter kriptovaluta-csapatának felépítése volt a feladata. A cég vezetése sem reagált azonnal a sajtómegkeresésekre.

Musk nemrégiben új fizetős szolgáltatást jelentett be a Twitteren, melyben havi 7,99 dollárért bárki megvásárolhatja azt a kis kék pipát, ami mostanáig a politikusok, hírességek és cégek profilján jelezte, hogy igazolt fiókról van szó. A hitelességet pénzre váltó Blue előfizetési csomag indulását is november 29-re halasztották a fejetlenségek miatt. A Napi.hu ebben a cikkben foglalta össze, hogyan szerezte meg a Tesla és a Spacex vezére, egyben a világ leggazdagabb embere az egyik legbefolyásosabb közösségi platformot.