Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagy mobiltelefon-gyártók jellemzően évente mutatják új készülékeiket, a csúcsmodellek megjelenései az iparág számára fontos, sokak által várt események.

Azzal mind a gyártók, mind pedig a szolgáltatók tisztában voltak, hogy éves csereintervallumot elvárni a vásárlóktól nem reális, a két év azonban tartható. Nem véletlen, hogy az előfizetéseket is jellemzően 24 hónapos hűségidővel adják és ehhez kínálnak valamilyen készüléket.

Az iPhone 2007-es megjelenése és az okostelefonok radikális átalakulása után ez működött is, az emberek két évente jellemzően nagyobb kijelzőjű, jobb kamerával szerelt készüléket vehettek, amelyért szívesen is adtak pénzt. Az elmúlt években azonban nem csak a készülékek ára nőtt meg jelentősen, de a változások sem voltak olyan forradalmiak, amelyen ugyan annyi embert késztettek volna cserére, mint korábban.

Persze nem évekre kell gondolni, ha az átlagos csereintervallum csak 1-1,5 hónappal emelkedik, azt bizony megérzik a gyártók. Nem véletlen, hogy az Apple is a szolgáltatások felé igyekezett nyitni az elmúlt években.

A kihordási idő országonként eltérő, de jellemzően 2 és 3 év közé tehető. Ez alól Magyarország sem kivétel, ahol jelenleg az emberek közel negyede kevesebb mint egy éves, 47 százaléka pedig 1-3 éves készüléket használ - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Ezen felül 16 százalékuk mondta, hogy 3-5 éves, 10 százalékuk pedig ennél is korosabb készüléket használ. A válaszadók között 3 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy nincs telefonjuk (a pulzus kérdéseire nem csak mobilos applikáció segítségével, hanem Facebook-chatban is lehet válaszolni).

Az idősebbeknek a telefonjaik is idősebbek

A 60 év feletti korosztály 20 százaléka mondta, hogy telefonja 5 évnél is idősebb, ez az arány a 40-59 éves korosztálynál 2, a 18-39 éveseknél pedig 3 százalék. Ebben a korosztályban 59 százalékuknak van 3 évesnél fiatalabb készüléke, szemben a másik két csoport 76, és 77 százalékával.

Érdekes ugyanakkor, hogy a 3-5 éves készülékeknél nincs eltérés a kor tekintetében.

Lakóhely szerint minimális eltérések vannak. Nem lehet kijelenteni, hogy például a jellemzően jobb módú budapestiek újabb készülékeket használnának. Egyedül a nagyon öreg, 5 évnél is idősebb telefonok esetében látható, hogy a fővárosiak aránya jóval kisebb, mint a községekben élőké.

A diploma mellé új telefon is jár?

A legfiatalabb készülékállománnyal a középfokú végzettségűek rendelkeznek. Őket követik a diplomások, majd pedig az általános iskolát végzettek. Ugyanakkor például a 3-5 éves telefontulajdonosok között éppen a diplomások vannak a legtöbben Magyarországon.

A nemek közötti eltérés is minimális: a felmérésből az derül ki, hogy a férfiak járnak újabb telefonokkal, de az eltérés mindössze 1 százalékpontos az 1 évnél fiatalabb, illetve az 1-3 éves készülékek esetén.