Kiderült, hány éves mobilokat használnak a magyarok

A nagy mobiltelefon-gyártókat egyre gyakrabban éri az a kritika, hogy nem jönnek ki olyan forradalmi újdonsággal, amely miatt érdemes lenne rendszeresen cserélni a készülékeket. Emiatt az úgynevezett "kihordási idő" az elmúlt években emelkedett. Magyarországon az emberek 71 százalékának 3 évesnél fiatalabb készüléke van - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.
Szász Péter, 2020. június 8. hétfő, 06:40
Fotó: Getty Images

A nagy mobiltelefon-gyártók jellemzően évente mutatják új készülékeiket, a csúcsmodellek megjelenései az iparág számára fontos, sokak által várt események.

Azzal mind a gyártók, mind pedig a szolgáltatók tisztában voltak, hogy éves csereintervallumot elvárni a vásárlóktól nem reális, a két év azonban tartható. Nem véletlen, hogy az előfizetéseket is jellemzően 24 hónapos hűségidővel adják és ehhez kínálnak valamilyen készüléket.

Az iPhone 2007-es megjelenése és az okostelefonok radikális átalakulása után ez működött is, az emberek két évente jellemzően nagyobb kijelzőjű, jobb kamerával szerelt készüléket vehettek, amelyért szívesen is adtak pénzt. Az elmúlt években azonban nem csak a készülékek ára nőtt meg jelentősen, de a változások sem voltak olyan forradalmiak, amelyen ugyan annyi embert késztettek volna cserére, mint korábban.

Persze nem évekre kell gondolni, ha az átlagos csereintervallum csak 1-1,5 hónappal emelkedik, azt bizony megérzik a gyártók. Nem véletlen, hogy az Apple is a szolgáltatások felé igyekezett nyitni az elmúlt években.

A kihordási idő országonként eltérő, de jellemzően 2 és 3 év közé tehető. Ez alól Magyarország sem kivétel, ahol jelenleg az emberek közel negyede kevesebb mint egy éves, 47 százaléka pedig 1-3 éves készüléket használ - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Ezt kell tudni a kutatásról
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Ezen felül 16 százalékuk mondta, hogy 3-5 éves, 10 százalékuk pedig ennél is korosabb készüléket használ. A válaszadók között 3 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy nincs telefonjuk (a pulzus kérdéseire nem csak mobilos applikáció segítségével, hanem Facebook-chatban is lehet válaszolni).

Az idősebbeknek a telefonjaik is idősebbek

A 60 év feletti korosztály 20 százaléka mondta, hogy telefonja 5 évnél is idősebb, ez az arány a 40-59 éves korosztálynál 2, a 18-39 éveseknél pedig 3 százalék. Ebben a korosztályban 59 százalékuknak van 3 évesnél fiatalabb készüléke, szemben a másik két csoport 76, és 77 százalékával.

Érdekes ugyanakkor, hogy a 3-5 éves készülékeknél nincs eltérés a kor tekintetében.

Lakóhely szerint minimális eltérések vannak. Nem lehet kijelenteni, hogy például a jellemzően jobb módú budapestiek újabb készülékeket használnának. Egyedül a nagyon öreg, 5 évnél is idősebb telefonok esetében látható, hogy a fővárosiak aránya jóval kisebb, mint a községekben élőké.

A diploma mellé új telefon is jár?

A legfiatalabb készülékállománnyal a középfokú végzettségűek rendelkeznek. Őket követik a diplomások, majd pedig az általános iskolát végzettek. Ugyanakkor például a 3-5 éves telefontulajdonosok között éppen a diplomások vannak a legtöbben Magyarországon.

A nemek közötti eltérés is minimális: a felmérésből az derül ki, hogy a férfiak járnak újabb telefonokkal, de az eltérés mindössze 1 százalékpontos az 1 évnél fiatalabb, illetve az 1-3 éves készülékek esetén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pedro gonzalez, 2020.06.13 06:49

@werinter:

akkumulátort lehet cserélni a masszívan összerakott, ragasztott modelleknél is, de, újabb oprendszert szinte egyik sem kap, a samu max. 1 frissítés után dobja az ügyet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2020.06.12 23:09

Rengeteg embernek nincs okostelefonja, de attól még lehet a nem okos is új. Ezek is beleszámítanak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

werinter, 2020.06.09 08:12

3 évnél többet nem nagyon lehet használni a mai telefonokat. Egyrészt ez idő alatt biztosan lesz valamilyen fizikai sérülése, de az akkumulátora 100% hogy olyan szinten elgyengül, hogy kínszenvedés lesz használni.
A másik, hogy hardveresen már ne mfogja tudni tartani a lépést az újabb és újabb programokkal, ha egyáltalán még elérhetőek lesznek rá a frissítések. Mert a legtöbb esetben ez is bekövetkeizk, hogy frissítés nélkül az adott felhasználó által kedvelt szoftverek el sem fognak futn ia telefonon, tehát rákényszerítik a váltásra.
A felmérésbe egyébként érdemes lett volna még az árat is belevenni. Hogy nagyjából milyen árkategóriájú készülékek közül válogatnak a felhasználók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2020.06.08 18:46

Ez nem a gyártók "hibája", hanem vannak fizikai korlátok. Teljesen felesleges 6 collosnál nagyobb, full HD-nál jobb kijelzőt beletenni, meg 500 milliárd megapixeles kamerát. Minden műszaki termék idejében eljön egy töréspont, amikor a használhatóság annyira megközelíti a maximumot, hogy továbblépni már csak rendkívül nagy költséggel lehet, de egyébként az is felesleges, mert alig látszik a hatása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.06.08 18:40

@totyika: Akkor még jók is voltak a telefonok. A Nokia 3410-et 10 évig használtam, azóta egyik sem bírt 3 évnél többet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html