A 2020 januárja óta elérhető a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációja, amelyet az elmúlt egy évben több mint fél millióan töltötték le. Az alkalmazás az indulás óta eltelt egy évben közel 3000 esetben nyújtott segítséget a bajbajutottaknak - közölte a Vodafone.

Sokan a saját rosszullétükhöz hívtak egyetlen gombnyomással mentőt úgy, hogy az adataik azonnal megjelentek a mentésirányító számítógépén, de előfordultak olyan balesetek is, ahol a gyors segélyhívásban és a pontos helymeghatározásban jelentett hasznos és értékes segítséget az ÉletMentő applikáció - számolt be a tapasztalatokról Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A számos hasznos egészségügyi információt és szolgáltatást tartalmazó mobilapplikáció egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a felhasználók a fontos adataikat (például ismert betegség, kezelés, gyógyszerérzékenység, stb.) előre megadják, így azok egy gombnyomásra a segélyhívással azonos időben megjelennek a mentésirányítóknál. A mentők így nem csak a bajbajutott személy tartózkodási helyét, hanem telefonjának töltöttségi szintjét is látják, ami a készülék lemerülése esetére jelenthet hasznos információt.

Ezek mellett az ÉletMentő alkalmazás többek között tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is.

Koronavírus infógomb és push-értesítő

Az applikáció tavalyi indulását és a veszélyhelyzet elrendelését követően két fontos funkcióval bővült:

  • a Koronavírus infógombra kattintva közvetlenül elérhető a magyar kormány hivatalos, koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldala;
  • és push üzenetek küldésére is lehetőség nyílt, melynek köszönhetően egyes információkról szükség esetén azonnal értesülhetnek a felhasználók.

 

Chatbot is segít

A tavaly nyáron az alkalmazás chatbot funkcióval is bővült, melynek révén az alkalmazást érintő telepítési és felhasználási kérdések esetén gyorsabban jutnak információhoz a felhasználók, emellett kérdezz-felelek formában az elsősegélynyújtást is támogatja az app.

A Vodafone Magyarország Alapítvány tevékenységének alapvető célja, hogy a technológiát a közjó szolgálatába állítsák, segítségével jobbá, könnyebbé tegyék az emberek mindennapjait. Orbán Anita, a Vodafone Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint erre példa az ÉletMentő app is, mivel a legkritikusabb pillanatokban nyújt segítő kezet.