Az elmúlt éveknél jóval szerényebb emelkedést várnak a nagy befektetési bankok elemzői az amerikai részvénypiactól.

A Wall Street Journal összefoglalója szerint a 13 eddig előrejelzést publikáló befektetési bank stratégái átlagosan 4940 pontra várják 2022 végére az S&P 500-as index értékét, ami 4,5 százalékkal haladná meg a mutató múlt hét végi záróértékét.

Az index eddig 26 százalékkal emelkedett az év eleje óta, 2020-ban pedig 16 százalék nyereséget hozott össze. A nagy száguldást a céges eredmények jelentős növekedése és a laza monetáris politika egyaránt fűtötték. Azonban a nyereségnövekedés jövőre várhatóan lassulni, s a Federal Reserve is a kamatemelésre készül, így a két legfontosabb tényezőben hajtóerő gyengül, ami eddig felfelé hajtotta a részvényárfolyamokat.

Az alacsony kamatkörnyezetben a befektetők hajlamosak kockázatosabb eszközöket vásárolni, mint például részvényeket. Azonban amikor az infláció emelkedik és a monetáris politika a kamatok emelésébe kezd, a cégek jövőben várható eredményeinek értéke csökken és a befektetők máshol is elérhetnek komolyabb hozamokat, nem csak a kockázatos eszközökkel - emlékeztet a lap összefoglalója.

Bár a részvényindexek a kamatemelési ciklusok kezdeti fázisaiban hajlamosak emelkedni, a szigorúbb monetáris politika szűkíti a portfólió menedzserek mozgásterét és csökkenti a kockázatvállalási hajlandóságukat.

Lépni kell, de mikor?

Azt mindannyian tudjuk, hogy lesz kamatemelés. A kérdés csak az, hogy mennyivel az előtt kezdjünk el pozícióinkkal az értékeltségek csökkentésére felkészülni? - tette fel a kérdést Tifanny Wade, a Columbia Threadneedle Investments portfóliómenedzsere. Az S&P 500-as részvényindex a következő 12 hónapban várt átlagos nyereségének 21-szeresén forog jelenleg, ez egy kicsit az elmúlt 5 év 19-es átlaga felett van a FactSet adatai szerint.

A stratégák egy része szerint a monetáris politikában várható változással a részvények értékeltsége is közelebb fog kerülni hosszútávú átlagához. Az S&P 500-as index 1957-es megalkotása óta évente átlagosan 8,4 százalékos hozamot biztosított. Az index 29 százalékot ugrott 2019-ben, ami még az idei és tavalyi nyereségét is meghaladta.

Ez nem normális, kivételes korszak volt ez a részvénypiaci hozamokat tekintve, s várakozásaink szerint ez már nem fog megismétlődni 2022-ben - mondta a lapnak Joseph Amato, a Neuberger Berman részvénybefektetési igazgatója. Ugyanakkor Aneet Chachra, a Janus Henderson portfóliómenedzsere szerint az egyik legnehezebb azt előre jelezni, hogy pontosan hol áll majd az index egy év múlva.

Az egyik hajtóerő kiesik

A hajtóerők közül a monetáris politikában várható változások mostanra nagyjából ismerté váltak. A Fed megtette már az előkészületeket arra, hogy legkorábban tavasszal megkezdje a kamatok emelését és elfogadott tervei vannak a kötvényvásárlási program ennél hamarabb megkezdendő leépítésére is. Ráadásul az amerikai gazdaságot fiskális oldalról stimuláló 2 billió dolláros Biden-féle csomag jövője is időközben bizonytalanná vált, miután Joe Manchin szenátor bejelentette, ellenzi azt.

Az S&P 500-as részvényindexre vonatkozó várakozások közül az egyik legoptimistább ebben a környezetben a BMO Capital Markets 5300 pontos előrejelzése, azonban ők sem a makrogazdasági környezet, hanem a cégek nyereségtermelő képességének növekedését látják a további emelkedés elsődleges okának. A Morgan Stanley stratégái eközben a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt látják, hogy az index 6,9 százalékot esik jövő december végéig, egészen 4400 pontig. Úgy vélik, a piac átlagos árfolyam/nyereség hányadosa esni fog, miközben a kötvényhozamok emelkednek.

A növekedés viszont megmarad

Az értékeltség csökkenésének hatása különösen jelentős lehet az S&P 500-as részvényindexre, ennek emelkedésében ugyanis jelentős szerepet játszottak a technológiai részvények. A Microsoft, az Nvidia, az Apple, az Alphabet és a Tesla önmagában felelős volt az index idei emelkedésének egyharmadáért. A Tesla várt részvényenkénti eredményének jelenleg 123 -sorosán cserél gazdát, az Nvidiánál is 58-szoros ez az érték.

Mindezek ellenére a vállalati profitok még emelkednek jövőre az elemzők szerint, az index cégeinél átlagosan 9,2 százalékkal, ez azonban "kanyarban sincs" az idénre várt 45 százalékos ugráshoz képest. Ennek ellenére a lap úgy véli, a tény, hogy a növekedés megmarad, már elég ok kitartani a részvények mellett. Egy csomó olyan tényezőt lehet találni, ami kockázatot jelent, végül azonban a vállalati nyereségek fogják meghatározni a részvénypiac irányát - mondta Steve Kolano, a BNY Mellon Investor Solutions befektetési igazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!