Arra már a jelek szerint nincs mód, hogy ne veszítsenek sokat az Elon Musk által a Twitter részvényekre teendő ajánlatot finanszírozó bankok, azonban némi bűvészmutatvánnyal mérsékelhetik a károkat - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A Morgan Stanley, a Bank of America, a Barclays és a Mitsubishi Financial Group a legnagyobb szereplői annak a banki konzorciumnak, amelyek segítenek finanszírozni a 13 milliárd dolláros felvásárlás ajánlatot.

Az ilyen típusú tranzakcióknál a bankok rendszerint tovább értékesítik a hitelt befektetők számára bizonyos díjazás ellenében. Azonban mint ismert, most a helyzet más, ugyanis a Twitterre ajánlatát először áprilisban tette meg Musk, majd azután visszalépett, és csak a perrel való fenyegetettség miatt volt hajlandó ismét felvállalni vételi kötelezettségét. Viszont április óta jelentősen megváltoztak a finanszírozási körülmények a FED kamatemelései és a részvénypiacok esése miatt. Így a finanszírozó bankok most sokkal rosszabb feltételek mellett tudnák az ajánlathoz kapcsolódó hitelt továbbértékesíteni, jelentős veszteség mellett.

Ez egyszer már bejött

Ezt elkerülendő valószínűleg más hitelekkel felvizezve próbálják majd meg eladni azt a befektetők számára és a kockázatos hitelből esetleg többet tartanak meg saját mérlegükön belül. Állítólag ez a módszer egyszer már bejött a Citrix Systems felvásárlása kapcsán. Akkor egy 8,5 milliárd dolláros hitel- és kötvénycsomagon sikerült így továbbadni, összesen 700 millió dolláros veszteség mellett. Azonban az akkori szindikátusban résztvevő bankok vesztesége jóval magasabb lett volna, ha nem nyúlnak ehhez a technikához. Ehhez azonban Musk beleegyezése is szükséges lenne és egyelőre nincs jele, hogy megadná azt.

A Tesla vezér vételi ajánlatát attól tette függővé, hogy időben sikerül-e biztosítania az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat. A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint ez nem lesz egyszerű feladat hiszen kínált ár több, mint hétszerese a Twitter idénre várt nyereségének. Mindenesetre ha nem sikerül tovább értékesíteni az ajánlat finanszírozására nyújtott hiteleket, a szindikátusban résztvevő bankoknak a Financial Times értesülései szerint papíron azonnal 500 millió dollár veszteséggel kellene számolniuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!