A múlt pénteki nagyon gyenge amerikai munkaerő piaci adatok nyomán azonnal gyengült a dollár árfolyama a vezető devizákkal szemben, ez a mozgás azonban várhatóan csak átmeneti lesz - véli John J. Hardy, a Saxo Bank vezető devizastratégája. A gyengülés oka egyértelmű, az elmúlt hetekben a Fed kommunikációjában folyamatosan azt próbálta a piaci szereplők fejébe vésni, hogy hamarosan, ha a kedvező adatok lehetővé teszik már júniusi, vagy legkésőbb júliusi ülésükön a további kamatemelés mellett döntenek.

Nem lesz emelés, de nem is várták

A gyenge adattal azonban a korai emelés lekerült az asztalról. Az első piaci reakciók ellenére azonban az igazság az, hogy a piac soha sem hitte el teljesen, idén két kamatemelés is lehetséges az Egyesült Államokban. Sőt, ha a hozamgörbe távolabbi részeit vizsgáljuk, az derül ki, a befektetők inkább arra szavaznak, az amerikai kamatok hosszabb távon sehová sem tartanak. Még akkor sem, ha a Fed márciusi ülésének jegyzőkönyve alapján a hivatalos forgatókönyv szerint az amerikai kamatok 2018 végéig normalizálódhatnak, s elérhetik a 3 százalékos szintet is. A Fed kamatokról döntő nyílt-piaci bizottságának még a leginkább enyhe hangnemet megütő tagja is 2 százalékosra tette ekkorra az alapkamat mértékét. Ehhez képest a piac - az hozamok alapján - annyit várt, hogy a ráta legfeljebb egy százalékra emelkedik.

euró/dollár
Kép: Saxo Bank


Ráadásul, mivel a piac nem volt hajlandó beárazni a kamatcsökkentéseket, a rövid lejáratú hozamok pedig esésnek indultak, a hozamgörbe gyorsan laposodni kezdett - hívta fel a figyelmet Hardy. Márpedig a Saxo Bank szakértője szerint nincs olyan jelzés, amely annál jobban a recessziós félelmekre utalhat, mint egy laposodó, vagy inverzzé váló hozamgörbe. Mindez párosulva a gyenge első negyedéves amerikai GDP adattal, a gyenge vállalati profitokkal, a szolgáltatóipari szektor vérszegény növekedésével jelentősen növeli a recesszió esélyét.

Nincs mivel szemben gyengüljön a dollár

Mivel a kamatemelés nem volt igazán beárazva, ezért annak elmaradása is csak átmeneti gyengeséget hozhat a dollár árfolyamában, így az amerikai deviza árfolyama hamarosan erősödésnek kéne induljon. Némi átmeneti gyengeség ugyan elképzelhető, de nincs igazán mivel szemben gyengüljön - mutat rá Hardy.

A magasabb kamatozású feltörekvő piaci devizáknak elvileg jót kellene tegyenek a fejlemények, az amerikai kamatemelés esélyének csökkenése. Ezek viszont az elmúlt időszakban sokkal érzékenyebbek voltak a globális kockázatviselési hajlandóság alakulására, mint az amerikai kamatvárakozásokra. S ha a piac attól fél, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyed, akkor aligha képzelhető el a kockázatvállalási kedv emelkedése.

A magasabb kamatozású fejlett piaci devizák közül pedig az új-zélandi és az ausztrál dollár problémája, hogy előbbi jegybankja lazítási ciklusba kezdett, utóbbinál pedig hamarosan megindulhatnak a kamatcsökkentések.

Az eurót pedig a közelgő brit referendum nyomaszthatja, míg Japánban borítékolható, hogy hangosabbá válnak az új lazítást követelő hangok, ha a jen tovább erősödne.

Jöhet az új devizaháború

Persze az amerikai gazdaság a mostani fellendülési ciklusban már több, kedvezőtlen adatokkal terhelt negyedévet is maga mögött tudhat, s lehet, most is csak erről van szó. Azonban ha valóban recesszióba süllyedne, akkor a globális devizaháború egy teljesen új fejezete venné kezdetét.

(A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!