A Brent nyersolaj határidős jegyzése 43 centtel, azaz 0,4 százalékkal esett péntek délelőtt. Hordónként 108,60 dolláron áll most az árfolyam, így eltűnt a hét közbeni 1 dolláros áremelkedés.

Az augusztusi szállítású WTI nyersolaj határidős jegyzése 60 centet, azaz 0,6 százalékot csökkent, így most 105,16 dollár a hordónkénti ár. Az amerikai irányadó olajár is ledolgozta heti 1 dolláros nyereséget.

Csütörtökön mindkét fronthavi kontraktus ára mintegy 3 százalékot esett.

„Az ülésszak elején a piac kifújta magát a csütörtöki eladás után, mivel az OPEC+ nem okozott meglepetést, és kijelentette, hogy augusztusban ragaszkodik a tervezett olajkitermelés fokozásához” – mondta Tsuyoshi Ueno, az NLI Research Institute vezető közgazdásza a Reutersnek. Szerinte az OPEC+ szeptemberi és szeptember utáni politikájával kapcsolatban még nagy a bizonytalanság, valamint az a félelem, hogy a Federal Reserve agresszív kamatemelései amerikai recesszióhoz vezetnek és visszafogják majd az üzemanyagkereslet. Vagyis keserédes az öröm: azért lehet olcsóbb az autósoknak a tankolás, mert jön egy gazdasági válság.

Csütörtökön az OPEC+ termelői csoport, beleértve Oroszországot is, kétnapos ülés után megállapodott abban, hogy kitart a kitermelési stratégiája mellett, vagyis fokozzák az olajkibocsátást. A termelői klub azonban nem tárgyalt a szeptembertől kezdődő időszak kitermelési politikájáról. Korábban az OPEC+ úgy döntött, hogy júliusban és augusztusban havonta 648 ezer hordó/nap (bpd) termelésnövelést hajt végre, szemben a korábbi, havi 432 ezer bpd-s növelési tervvel.

Biden olajért lobbizhat

Joe Biden amerikai elnök július közepén háromállomásos közel-keleti körúton vesz részt, amelynek során Szaúd-Arábiába is ellátogat, és ezzel az energiapolitika reflektorfénybe kerül, mivel az Egyesült Államok és más országok az inflációt felhajtó, szárnyaló üzemanyagárakkal szembesülnek. Biden csütörtökön kijelentette, hogy nem fogja közvetlenül sürgetni Szaúd-Arábiát, hogy növelje az olajkitermelést az emelkedő árak megfékezése érdekében, amikor ebben a hónapban a szaúdi királlyal és a koronaherceggel találkozik. 

Az olajárak várhatóan idén hordónként 100 dollár felett maradnak, mivel Európa és más régiók küzdenek az orosz kínálatról való leszoktatásért - derült ki a Reuters csütörtöki felméréséből, bár a gazdasági kockázatok lassíthatják az emelkedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!