Nagyon elromlott a hangulat a profi befektetők körében, a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint a szakértők a kezelt portfóliókban már 5,6 százalékra emelték átlagosan a készpénz arányát. Ez olyan magas értéke, amire utoljára 2011  novemberében, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő volatilis időszakban volt példa.

A 198, összesen 591 milliárd dollár befektetéséért felelős portfólió menedzser megkérdezésével készített felmérés szerint a befektetők nagyon defenzívvé váltak egy részvénypiaci lejtmenetre felkészülve. Nem csak a készpénz aránya növekedett meg jelentősen a portfóliókban, de  a szektorválasztás és a portfóliók eszközösszetételei is erre utalnak.

Általában is növekedett a kötvények súlya a részvények kárára, azonban a részvénypiacon belül is a defenzívebb szektorokat részesítik most előnyben a befektetők. Ennek megfelelően csökkentették a bankszektor iránti kitettségüket, míg növelték a közszolgáltatói és a távközlési szektor súlyát.

Nem lesz annyi kamatemelés

Azt, hogy a kötvények kedveltebbé váltak nem csak a biztonságosabb befektetési formák térnyerésének lehet köszönni. A befektetők bizalma azért is nőtt meg az eszközosztály iránt, mivel most már a két hónappal ezelőtt elképzeltnél jóval lassabban növekvő amerikai kamatpályát látnak maguk előtt. Most már döntő többségük azon a véleményen van, hogy kettőnél több kamatemelésre nem kerül sor idén az Egyesült Államokban. Konkrétan 23 százalékuk egyáltalán nem vár további emelést, 33 százalékuk egy, 32 százalékuk két kamatemelésre számít a Fed részéről idén.

Ez meglátszik az elmúlt év kötvénypiac viharai után szárnyukat bontogató kötvényhívőkön is. Míg januárban még csak a megkérdezettek nettó 4 százaléka volt optimista az amerikai 10 éves államkötvényekkel kapcsolatban, addig ez az arány mostanra nettó 20 százalékra emelkedett.

Eközben a részvényektől még nem fordultak el teljesen a befektetők, azokat még mindig nettó 5 százalékuk felülsúlyozza a portfóliókban, januárban 21 százalékos volt ez az arány.

Mindenki ugyanazt shortolja

Az elmúlt hónapok trendjei mellett meggyőződéssel kitartottak februárban is, a felmérés készítői szerint hatalmas short pozíciók figyelhetők meg az energiaszektorban, az olajpiacon, a feltörekvő piacokon, a nyersanyagpiacon és az ipari szektorokban. A leginkább túlzsúfolt - azaz a legtöbb befektető által tartott - pozíciót változatlanul az amerikai dollár vételek jelentik a többi vezető devizával szemben. Ilyen még az olaj shortolása és a feltörekvő részvénypiacok áresésére játszó pozíciók tartása.

A felmérés egyik nagy tanulsága egyébként, hogy a befektetők az S&P 500-as index mozgásától most inkább egyfajta oldalazást várnak. Míg az 1800-as értéket egy taktikai, ugyanakkor technikai szempontból fontos támasz szintnek tartják, addig nem gondolják úgy, hogy az index a közeljövőben át tudná lépni felfelé az 1950 pontos értéket.

Az egyre borúsabbá váló várakozásokat mutatja, hogy 2011 decembere, tehát az európai adósságválság mélypontja óta első ízben negatívvá váltak a globális eredményvárakozások. Azaz a megkérdezettek többsége szerint a következő 12 hónapban csökkenni fognak globálisan a vállalati profitok is.

A piacokat fenyegető legfontosabb - ugyanakkor kisebb valószínűséggel bekövetkező - kockázatnak az amerikai gazdaság esetleges recesszióba süllyedését tartják a megkérdezettek. Ezt követte a sorban egy esetleges csődesemény az energetikai szektorból, vagy a feltörekvő piacokon. Emlékezetes, hogy néhány hónappal ezelőtt még a kínai gazdaság vártnál gyorsabb ütemben történő lassulása volt az, ami miatt a legjobban aggódtak a szereplők.

Európa kivétel

A romló hangulat és a kockázatkerülő üzemmód ellenére az európai tőzsdék változatlanul kedvelt befektetési célpontjai maradtak a profiknak.  A felmérés európai, regionális részének eredményei szerint az itt aktív alapkezelők immár 42 százaléka felülsúlyozza a kezelt portfóliókban a készpénzt, ez a legmagasabb arány 2009 márciusa, a Lehman összeomlásával végződő pénzügyi válság mélypontja óta.

Globálisan nézve viszont kiderül, hogy a szakértők nettó 36 százaléka felülsúlyozza az európai részvényeket, s ezzel ez lett a legkedveltebb régió az összes közül. Ez a Bank of America elemzői szerint arra utalhat, hogy az európai piacok sérülékenyek lehetnek még lefelé, ha a hangulatváltozás a súlyozás csökkenését hozná magával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!