Egyre másra figyelmeztetnek a tőzsdei szakértők arra, hogy az a feszített tempó, amellyel a különböző cégek igyekeznek tőzsdére lépni nem sok jót vetít előre a piac szempontjából. Még durvább a helyzet, ha azt nézzük, hogy ezeknek a cégeknek mekkora hányada nyereséges. Aggasztóan magas szintre ugrott ugyanis a részvényeladással próbálkozó cégek között a veszteségesek aránya - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Március vége óta az amerikai tőzsdén összesen 100 veszteséges cég emelt tőkét másodlagos részvénykibocsátással, közöttük olyan, a kisbefektetők kedvencévé vált cégek is, mint a GameStop vagy az AMC Entertainment. Ez kétszer annyi, mint az ebben az időszakban részvényt kibocsátó nyereséges cégek száma. Az, hogy veszteséges cégek is próbálnak tőkét bevonni a tőzsdén és sikerül nekik, azt mutatja, a tőkepiac jól működik és betölti funkcióját, ugyanakkor amikor ezek aránya egészségtelenül magas lesz, az figyelmeztető jel lehet annak túlfűtöttségére.

Az elmúlt 12 hónapban közel 750 veszteséges cég bocsátott adott el részvényeiből a másodlagos piacon, s ezek aránya a nyereséges kibocsátókhoz képest eddig a legmagasabb szintet érte el 1982 óta a Sundial Capital Research adatai szerint. A cég 12 hónapos időtávokon vizsgálta, hogy a másodlagos piacon kibocsátott részvények értéke mekkora volt a nyereséges és a veszteséges cégek körében az S&P 500-as index kapitalizációjához mérve.

Volt már ilyen, nem kéne megismételni

Ezt megelőzően 2000 és 2008 első félévében történt meg az, hogy a veszteséges cégek által begyűjtött tőke nagysága meghaladta a nyereséges cégek által beszedettet. Az első esetben ekkor egy három évig tartó visszaesés vette kezdetét az amerikai piacon, amely során felükre estek vissza a részvényárfolyamok. A második esetben pedig már megindult egy olyan medvepiac, amely eredménye hasonló volt az előzőhöz.

A jelenség arra utalhat, hogy a cégek elkezdtek mohóvá válni. Amikor ilyen eszement eladási lázat látni a gyengén működő cégek részéről, az egyértelmű jele annak, hogy közelebb vagyunk egy ciklikus csúcshoz, mint mélyponthoz - mondta a hírügynökségnek Mike Bailey, az FBB Capital Partners elemzési igazgatója. Nagyon úgy néz ki, hogy túlságosan is sok pénz keresi a helyét a befektetési célpontokhoz mérten. Ha a jó célpontoknak nem kell ez a pénz, akkor az egyre rosszabb befektetéseket talál magának, míg végül a befektetők megégetik magukat - mondta Jeanette Garretty, a Robert Stephens Wealth Management közgazdásza.

Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy nagyon sok cég számára nagyon jó lehetőséget jelentett ez a környezet arra, hogy ne csak beszedjék a pénzt a befektetőktől, de azzal valóban pozitív fordulatot érjenek el működésükben a járvány okozta nehézségeket követően. Az AMC nevű moziüzemeltető cég az így beszedett 1,25 milliárd dollárral például eléggé meg tudta erősíteni helyzetét ahhoz, hogy normálisan térjen vissza a járvány utáni működéshez,. A javuló kilátások és tőkehelyzet miatt az S&P Global Ratings a napokban minősítette fel a céget - hívta fel a figyelmet a Charles Schwab nevű brókercég egyik szakértője.

A GameStop is végül részvényeladásra használta fel már kétszer is a részvényei iránti hatalmas keresletet, s Ryan Cohen aktivista befektető elég fantáziát látott benne arra, hogy 13 százalékos részesdést vásároljon össze benne. A befektető tervei szerint a kiskereskedelmi bolthálózatot üzemeltető céget e-kereskedelmi óriássá fejlesztené.

A megkérdezett szakértők nagy része egyetért abban, hogy nem feltétlenül jelent azonnali összeomlást az, hogy a veszteséges cégek részvényei iránt is megnövekedett a befektetői kereslet,. Egy ilyen euforikus fázis akár hosszabb ideig is kitarthat a piacon, mielőtt a hangulat tényleg romlani kezdene.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!