Egyre másra figyelmeztetnek a tőzsdei szakértők arra, hogy az a feszített tempó, amellyel a különböző cégek igyekeznek tőzsdére lépni nem sok jót vetít előre a piac szempontjából. Még durvább a helyzet, ha azt nézzük, hogy ezeknek a cégeknek mekkora hányada nyereséges. Aggasztóan magas szintre ugrott ugyanis a részvényeladással próbálkozó cégek között a veszteségesek aránya - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Március vége óta az amerikai tőzsdén összesen 100 veszteséges cég emelt tőkét másodlagos részvénykibocsátással, közöttük olyan, a kisbefektetők kedvencévé vált cégek is, mint a GameStop vagy az AMC Entertainment. Ez kétszer annyi, mint az ebben az időszakban részvényt kibocsátó nyereséges cégek száma. Az, hogy veszteséges cégek is próbálnak tőkét bevonni a tőzsdén és sikerül nekik, azt mutatja, a tőkepiac jól működik és betölti funkcióját, ugyanakkor amikor ezek aránya egészségtelenül magas lesz, az figyelmeztető jel lehet annak túlfűtöttségére.

QP | Quality Placement

Az elmúlt 12 hónapban közel 750 veszteséges cég bocsátott adott el részvényeiből a másodlagos piacon, s ezek aránya a nyereséges kibocsátókhoz képest eddig a legmagasabb szintet érte el 1982 óta a Sundial Capital Research adatai szerint. A cég 12 hónapos időtávokon vizsgálta, hogy a másodlagos piacon kibocsátott részvények értéke mekkora volt a nyereséges és a veszteséges cégek körében az S&P 500-as index kapitalizációjához mérve.

Volt már ilyen, nem kéne megismételni

Ezt megelőzően 2000 és 2008 első félévében történt meg az, hogy a veszteséges cégek által begyűjtött tőke nagysága meghaladta a nyereséges cégek által beszedettet. Az első esetben ekkor egy három évig tartó visszaesés vette kezdetét az amerikai piacon, amely során felükre estek vissza a részvényárfolyamok. A második esetben pedig már megindult egy olyan medvepiac, amely eredménye hasonló volt az előzőhöz.

A jelenség arra utalhat, hogy a cégek elkezdtek mohóvá válni. Amikor ilyen eszement eladási lázat látni a gyengén működő cégek részéről, az egyértelmű jele annak, hogy közelebb vagyunk egy ciklikus csúcshoz, mint mélyponthoz - mondta a hírügynökségnek Mike Bailey, az FBB Capital Partners elemzési igazgatója. Nagyon úgy néz ki, hogy túlságosan is sok pénz keresi a helyét a befektetési célpontokhoz mérten. Ha a jó célpontoknak nem kell ez a pénz, akkor az egyre rosszabb befektetéseket talál magának, míg végül a befektetők megégetik magukat - mondta Jeanette Garretty, a Robert Stephens Wealth Management közgazdásza.

Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy nagyon sok cég számára nagyon jó lehetőséget jelentett ez a környezet arra, hogy ne csak beszedjék a pénzt a befektetőktől, de azzal valóban pozitív fordulatot érjenek el működésükben a járvány okozta nehézségeket követően. Az AMC nevű moziüzemeltető cég az így beszedett 1,25 milliárd dollárral például eléggé meg tudta erősíteni helyzetét ahhoz, hogy normálisan térjen vissza a járvány utáni működéshez,. A javuló kilátások és tőkehelyzet miatt az S&P Global Ratings a napokban minősítette fel a céget - hívta fel a figyelmet a Charles Schwab nevű brókercég egyik szakértője.

A GameStop is végül részvényeladásra használta fel már kétszer is a részvényei iránti hatalmas keresletet, s Ryan Cohen aktivista befektető elég fantáziát látott benne arra, hogy 13 százalékos részesdést vásároljon össze benne. A befektető tervei szerint a kiskereskedelmi bolthálózatot üzemeltető céget e-kereskedelmi óriássá fejlesztené.

A megkérdezett szakértők nagy része egyetért abban, hogy nem feltétlenül jelent azonnali összeomlást az, hogy a veszteséges cégek részvényei iránt is megnövekedett a befektetői kereslet,. Egy ilyen euforikus fázis akár hosszabb ideig is kitarthat a piacon, mielőtt a hangulat tényleg romlani kezdene.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!