Magyarországon több mint kétmillió nyugdíjas él, a medián nyugdíj pedig 135 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy egymillió nyugdíjasnak még ezt sem éri el a havi jövedelme. Ők a több mint 15 százalékos infláció miatt emelkedő megélhetési költségeket nem csak a piacon vagy a gyógyszertárakban, hanem a rezsiszámlák befizetésénél is érzékelik.

Korábban az rtl.hu írta meg, hogy egy budaörsi nyugdíjas gázszámlája az eddigi 26 ezer forintról 118 ezer forintra nő szeptembertől, ez az összeg pedig magasabb, mint a nyugdíja. A kormány rezsicsökkentést korlátozó rendelkezésének legnagyobb vesztesei tehát azok a nyugdíjasok, akik olyan szigeteletlen, illetve korszerűtlen fűtéssel rendelkező ingatlanokban élnek, amelyek az átlagnál több gázt- vagy áramot fogyasztanak.

Logikus következtetés lehetne, hogy az érintettek a súlyos számlákat az ingatlan eladásával előznék meg. A Balla Ingatlan tapasztalatai szerint azonban a nyugdíjasok nem reagálnak gyorsan a piaci változásokra.

Inkább spórolnak a nyugdíjasok

„A leggyorsabban a befektetők reagálnak, sokszor az ő ingatlanjaik nincsenek használatban, nem kell kiköltözni. A nyugdíjasok nehezebben mozdulnak, ők inkább megpróbálnak kevesebbet fűteni, nagykabátot venni, vagy csak egy szobát fűtenek be a háromszobás lakásból” – mondta lapunknak Balla Ákos, az iroda tulajdonos-ügyvezetője.

Balla szerint nem ingatlanpiaci, hanem szociológiai probléma, hogy a felújítatlan lakásuk árából az idős emberek nem tudnak modern, hatékony otthont vásárolni. Ezért nem adják el a lakást, házat, inkább sapkával, sállal vészelik át a hidegebb időszakokat.

Akik egy leamortizált, felújítatlan lakásban laknak, és sodródnak a helyzettel, azok tovább fognak sodródni.

"Sokszor a család beszélné rá az idős embert az ingatlan eladására, mert meg fog fázni, beteg lesz, de ők nem szeretnének költözni. Ha a nyugdíjasok elkezdték volna eladni ezeket a lakásokat, annak legalább tízezres nagyságrendben kellene jelen lennie a kínálatban, de ezt nem látjuk a piacon” – mondta az ingatlanszakértő.

Van, ahol már csökkenek a lakásárak

A községekben már elkezdtek csökkenni az ingatlanárak. Ez annak köszönhető, hogy a régen épített, nagy alapterületű és belmagasságú házakból hamar túlkínálat alakult ki a piacon a kormány bejelentését követően, bár az Ingatlan.com adatai szerint nem annyira látványos a különbség. A közepes állapotúként hirdetett ingatlanokból 8,9 százalékkal többet hirdettek meg idén augusztusban, mint tavaly, felújítottból pedig 5 százalékkal többet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel 70 százalékkal nőtt az eladási kedv augusztusban a tavalyi év azonos időszakához képest, 1500 hirdetést adtak fel egy hónap alatt. Ez azonban egyedi eset, a többi megyében - egyelőre - nem nőtt ekkora mértékben a hirdetések száma.

A fűtési időszak beindulása után változás várható

„Egyelőre nincs fűtési szezon, sokan még kint töltik az idejüket. A novemberben, decemberben érkező számlák hatására fognak sokan ráeszmélni, hogy a helyzet fenntarthatatlan. Karácsonykor sok helyen lesz téma, hogy mit csináljunk a nagyi házával? Ha megérkezik a 300 ezer forintos gázszámla, azt sokan nem tudják majd kifizetni. Megpróbálhatnak szobákat lezárni, vagy csavargatni a radiátort, de ezt nem mindenhol tehetik meg” – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.