A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gazdasági hatékonyságot és a társadalmi felemelkedést szolgáló piaci verseny ösztönzése, valamint az Európai Unió működéséről szóló szerződés 101. és 102. cikke szerinti tilalmakba ütköző magatartások feltárásának elősegítése, valamint a fogyasztók védelme érdekében a fogyasztóknak megvételre kínált egyes termékek napi áráról nyilvános árfigyelő rendszert működtet – olvasható a rendeletben.

Hétfőn már a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is kiadta az intézkedésről szóló közleményét. Az árfigyelő rendszer nyilvántartja

az adatszolgáltatásra kötelezett vagy az árfigyelő rendszerbe önként adatszolgáltatás teljesítését vállaló kereskedő cégnevét, üzletének nevét és címét,

a kereskedő által forgalmazott termék azonosításához szükséges adatot, ártípusát és a kereskedő üzletében vagy üzleteiben alkalmazott napi árát és törzsvásárlói kedvezmény használatával elérhető  legalacsonyabb bruttó eladási árát és egységárát, ha a törzsvásárlói ár – ide nem értve a kuponos, továbbá mennyiségi kedvezményhez kötött bruttó eladási árat – alacsonyabb, mint a napi ár, és a kereskedő törzsvásárlói árat alkalmaz.

Mindenre figyel az árfigyelő rendszer

Az árfigyelő rendszer a termék napi árát és törzsvásárlói árát kereskedőnként és üzletenként tartja nyilván. A napi ár megállapítása során nem lehet figyelembe venni azt a bruttó kiskereskedelmi árat, amelynek alkalmazására az adott termék esetében minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejének 72 órán belüli lejárata miatt került sor – írja a Portfolio.

A GVH az adatokat archiválni is fogja és ezekhez a miniszter, a kereskedelemért felelős miniszter, a fogyasztóvédelemért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter, a bíróság, a 18. § (1) bekezdése szerinti fogyasztóvédelmi hatóság, valamint a Központi Statisztikai Hivatal számára biztosít hozzáférést. Az archivált adatokat az archiválástól számított tíz év elteltével törölni kell.

Az árfigyelő rendszerben nyilvántartott, nem archivált adatok nyilvánosak. Az ehhez történő hozzáférést a GVH biztosítja.

Az a kereskedő, aki megfelel a 6. § szerinti feltételeknek, a napi adatszolgáltatási kötelezettségének első alkalommal 2023. július 1-jén köteles eleget tenni. Az adatszolgáltatásra kötelezett kereskedő az általa forgalmazott, a termékek napi árát a július 2-át megelőző egy évre visszamenőleg, 2023. augusztus 31-ig köteles bejelenteni az árfigyelő rendszerbe.

A rendelet május 9-én lép hatályba.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek Nagy István agrárminiszterrel együtt június 15-ig kell kidolgoznia azt a miniszteri rendeletet, amely meghatározza, hogy az online árfigyelő rendszer pontosan milyen termékkategóriákra terjedjen ki, és hogy azokon belül mely termékeket sorolják bejelentési kötelezettség alá.

A kormány álláspontja szerint az infláció nem pusztán a makrogazdasági körülményeknek köszönhető, hanem a kiskereskedelmi láncok „profittermelési technikáinak” is. Erre fejlesztették ki az új gazdasági csodafegyverként bevetendő árfigyelő rendszert.