Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára összegezte a 2023-as tavaszi szezonális élelmiszerlánc-razzia eredményeit.

Csaknem egy hónap alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult.

Újabb részletek derültek ki a kötelező akciókról, hetente változik az áru

A kormány kötelező akciózás bevezetéséről intézkedik, amelyről újabb részleteket osztott meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium, melyek a részletszabályok kidolgozásáért felelnek. Bővebben>>>

Megvizsgálták az élelmiszereket, találtak kivetnivalót

  • A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió forint bírságot szabott ki.
  • A több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból.

A 2023. március 14-től április 10-ig tartó tavaszi ellenőrzés-sorozatot az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár rendelte el.

Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték.

Ezek a típusú élelmiszerek voltak terítéken

A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve

  • a füstölt húskészítmények,
  • a tojások,
  • a hidegkonyhai készítmények,
  • az édesipari termékek,
  • a zöldségek és gyümölcsök,
  • valamint az alkoholos italok álltak.

Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek.

150 ezer tonna élelmiszert dobunk ki a hazai vendéglátásban

Magyországon 1,8 millió tonna ételt dobunk ki évente, ez a mennyiség kamionra pakolva azt jelentené, hogy Budapesttől Párizsig érne a sor. Az emberiség környezetterhelésének fele az élelmiszerhez kötődik, ezért különösen fontos, hogyan állítjuk elő, és mit kezdünk a felesleggel. Bővebben>>>

Szabálytalan működés miatt léptek közbe

Nobilis Márton kiemelte, a szakemberek az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 19 alkalommal döntöttek a tevékenység korlátozása mellett.

A különböző létesítmények ellenőrzésekor az ellenőrök leginkább higiéniai hiányosságokat tártak fel.

Nem fogyasztható termékeket vontak ki a forgalomból

A 12 474 hazai és külföldi élelmiszer tételes ellenőrzésekor a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés kapcsán merültek fel problémák.

Az szakemberek 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió forint értékű termék forgalomból történő kivonásáról rendelkeztek annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók kizárólag biztonságos élelmiszerekkel találkozhassanak a kereskedelemben.

Az ellenőrzés-sorozat laboratóriumi vizsgálatainak eredményei kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy 97 élelmiszerminta (48 pácolt, füstölt, nyers sonka és 49 hidegkonyhai készítmény), valamint 61 tojásfesték ellenőrzésére került sor a Nébih laborokban.

Valamennyi kifogásolt termék esetében hatósági eljárásra kerül sor, melyeket az alábbi okokból emeltek ki:

  • A sonkákkal szemben 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt,
  • míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálata során 3 termék volt kifogásolt.
  • A tojásfestékek vizsgálata 2 terméknél tapasztalt jelölési problémával zárult.