NAV fokozottan ellenőrzi az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát április 14. óta.

Egy kormányrendelet alapján egyes Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek csak tranzitszállítmányként haladhatnak át Magyarországon, ezért a NAV Magyarország európai uniós külső vámhatárain és az ország egész területén ellenőrzi az érintett termékek árutovábbítási eljárásait.

A folyamatos vámfelügyelet célja, hogy ezek a termékek a magyar piacon ne kerülhessenek forgalomba

– tájékoztott a vámhivatal.

Magyarország az asztalra csap: nem kell az olcsó, nem minőségi ukrán gabona

Sorra tiltják meg a kelet-európai országok az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. Kijev szerint az Európai Unió tagállamai az egyoldalú korlátozásokkal felrúgják a kereskedelemre vonatkozó szabályokat és a szabadkereskedelmi egyezményt. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia mellett Bulgária és Románia is korlátozásokat vezetne be, ám ez több nyugat-európai ország és az Egyesült Államok érdekeit is sértheti. Bővebben>>>

Nem tűrik az illegális lerakást

Tudatták azt is, hogy az Ukrajnából az EU más tagállamain – elsősorban Szlovákián és Románián – keresztül érkező szállítmányokat mélységi ellenőrzéssel követi nyomon a NAV.

A tranzitszállítmányok Magyarországról történő kilépését elektronikus eszközökkel és pénzügyőrök bevonásával is ellenőrzi a hatóság az illegális lerakások megakadályozására.

A NAV országos adószakmai ellenőrzési akciósorozattal is vizsgálja a teljes gabonafeldolgozó- és kereskedő szektor Ukrajnából és más forrásból történő beszerzéseit.

Az ellenőrzéseket az adóhatóság a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) közösen végzi.