Covid-19 világjárvány intenzív nyomás alá helyezte az egészségügyi szakembereket, és számos más, a pandémiához nem kapcsolódó szakterületen is befolyásolta a konzultációkhoz való hozzáférést - derül ki egy uniós kutatásból.

2021-ben az orvosi konzultációk gyakorisága jelentősen eltért az uniós tagállamok között. Az egy főre jutó orvoskonzultációk átlagos száma 3,5 és 7,8 között mozgott a legtöbb tagállamban, kivéve Máltán, ahonnan nem kapott adatokat az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala.

Bronzérmesek vagyunk az orvos-beteg találkozásokban

Az uniós tagállamok közül Szlovákiában volt a legmagasabb az orvosi konzultációk száma, ahol egy lakosra 11 egészségügyi konzultáció jutott. A rangsorban a következő tagállam Németország, ahol 9,6 orvosi konzultáció jutott egy lakosra, a harmadik legtöbb orvos-beteg találkozást pedig Magyarországon mérték, ahol 2021-ben 9,5 orvos-beteg találkozót regisztráltak lakosonként.

Hollandiában 8,6 valamint Csehországban 7,8 orvos-beteg találkozás volt 2021-ben - írja az Eurostat elemzése.

A legkevesebb konzultációt Svédországban mérték, ahol 2,3 orvos-beteg találkozás jutott egy lakosra valamint Görögországban, ahol pedig 2,7. Portugáliában sem rohantak az orvoshoz a lakosok, ahol 3,5 konzultációt, valamint Dániában sem, ahol 3,8-at, Finnországban és Észtországban pedig 4,1 orvos-beteg találkozást regisztráltak.

Ugyanakkor az Eurostat arra is felhívja a figyelmet, hogy 2018 és 2020 közötti négyéves periódushoz képest az orvosi konzultációk átlagos száma 2021-ben 24 uniós tagállam közül 19-ben csökkent. Kivétel Lettország, ahol 5 százalékos növekedést, Szlovákia, Lengyelország és Ausztria, ahol 3-3 százalékos emelkedést és Csehország, ahol 1 százalékos emelkedést mértek.

Kép: Eurostat

Eközben az orvosi konzultációk átlagos számának legnagyobb csökkenését Olaszországban mérték közel 40 százalékkal kevesebb orvos-beteg konzultáció volt.

Litvániában negyedével kevesebb, Spanyolországban és Észtországban ötödével kevesebb, Magyarországon pedig 8 százalékkal kevesebb konzultációt regisztrálták 2021-ben, de még így is dobogósok vagyunk.

 

Egymásnak adták a kilincset a háziorvosoknál

Egy háziorvos és házi gyermekorvos 2022-ben átlagosan 12 773 esetet látott el, vagyis hivatalos munkanapokkal számolva napi 50 beteget fogadott - ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A vármegyék többségében a betegforgalom 13‒15 ezer volt, kivéve Budapestet, ahol alig volt több 9 ezernél. A legnagyobb betegforgalmat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye családorvosai bonyolították le. Az előző évhez képest a vármegyék többségében nőtt az orvosok leterheltsége, Baranya, Vas és Zala vármegyében mintegy 5 százalékkal több beteget láttak el a családorvosok, és csak négy vármegyében csökkent a betegforgalom: Bács-Kiskunban 4, Hajdú-Bihar, Nógrád és Jász-Nagykun- Szolnok vármegyében mindössze 1–2 százalékkal.

Ragaszkodunk a személyes konzultációkhoz

Nyáron jelent meg az EY tanácsadó cég nemzetközi felmérése, ami szerint a megkérdezettek többsége üdvözli a digitális megoldások nagyobb arányú megjelenését az egészségügyben, de továbbra is nélkülözhetetlennek tartja a személyes konzultációt is az orvosokkal.

A megkérdezettek 71 százaléka továbbra is nélkülözhetetlennek tartja a személyes konzultációt az orvosokkal. László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének vezetője szerint a technológiai fejlődés és a Covid-19 járványt követően is fontos maradt a személyes orvos-beteg kapcsolat, amelyet egyhamar még nem fognak felváltani az online megbeszélések.