Rudd lemondása egyik fő okaként azt jelölte meg, hogy bár jóhiszeműen látott munkához az új kabinetben, de "többé már nem hisz benne", hogy az elsődleges cél egy új brexit-megállapodás lenne. Ehelyett azt látta, hogy a hatalmas többséggel elutasított no-deal brexit érdekében dolgozik Boris Johnson miniszterelnök. Miközben a kizuhanásnak az EU-val folytatott tárgyalásokban kellene adunak lennie, hogy nyomást gyakoroljanak Brüsszelre.

Rudd a miniszterelnöknek írt levelében "politikai vandalizmusnak" nevezte, ami a szerdai drámai parlamenti ülésen történt. Ekkor 21 konzervatív képviselő kiszavazott a kormánypárti frakcióból, hogy elkerülje a rendezetlen brexitet és az előrehozott választásokat. Őket kizárták a konzervatívok frakciójából, ami a távozó miniszter szerint "támadás az alapvető tisztesség és a demokrácia ellen".

Erre meglepően cinikus válasz érkezett Johnson hivatalától: sajnálják, hogy a tehetséges miniszter távozik, de minden kormánytag arra esküdött fel, hogy "október 31-én elhagyják az EU-t, akármi is lesz".

A héten a konzervatívok egyre több tagja int be a tory pártnak: távozott például a miniszterelnök testvére, Jo Johnson is, valamint Winston Churchill unokája is.

Johnson a távozások nélkül sincs egyszerű helyzetben: tervét, hogy felfüggeszti a parlament munkáját, hogy a kormány léptethesse ki a briteket az EU-ból megfúrták a képviselők, a kormánypártokból is átszavaztak. De leszavazták azt is, hogy Johnson előrehozott választást írjon ki. Így viszont az október 31-i brexit valószínűleg tovább csúszik.