„Az Oroszország által az EU-ba irányuló földgázáramlás közelmúltbeli meredek csökkentése azt jelenti, hogy ez az első olyan hónap a történelemben, amikor az EU több gázt importált az USA-ból lng formájában, mint csővezetéken keresztül Oroszországból” – tweetelte Fatih Birol, megosztva az IEA elemzését.

A magyarázat az, hogy a Gazprom június közepén felére csökkentette a gázszállítmányok mennyiségét az Északi Áramlat 1. gázvezetéken keresztül, valamint több mint egy hétre leállította a Török Áramlaton is a tranzitot, ami Magyarország ellátását is visszavágta. Mindkét esetben karbantartási munkálatokra hivatkoznak, de az EU és a vezető hatalmak szerint egyszerűen Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök csak zsarolásra használja a gázszállítmányokat.

„Az orosz kínálat csökkenése miatt erőfeszítéseket kell tenni az EU keresletének csökkentésére, hogy felkészüljünk a kemény télre” – tette hozzá a párizsi székhelyű ügynökség vezetője.

Az EU az elmúlt hónapokban rekordmennyiségű amerikai lng-t importált, bár elemzők szerint ez az import önmagában nem képes helyettesíteni az orosz vezetékes gázt. Valamint egyelőre külső tényezők is segítették ebben a kontinenst: az ázsiai árakhoz képest magasabb európai spotárak vonzották a rugalmas célországgal rendelkező szállítókat. Viszont Ázsiában az igény is alacsonyabb volt, mert több helyen – főleg Kínában – gyárleállások voltak a koronavírus-járvány új fellángolásai miatt.

Csak 2022 áprilisában öt európai ország - Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Lengyelország - az amerikai lng-export 54,1 százalékát adta az Egyesült Államok teljes gázkivitelének - derült ki az amerikai energiaügyi minisztérium adataiból a hónap elején az Oilprices.com beszámolója szerint.

Télen jöhet a gázellátási válság

Az amerikai és más cseppfolyósított földgáz rekordmennyiségű felvétele ellenére Európának ezen a télen ellátási gondokkal kell szembenéznie, ha nem tesz intézkedéseket az energiatakarékosság érdekében - állítják elemzők és az IEA. Birol szerint Európát jövő télen "vörös riadó" fenyegeti.

„A földgázellátás közelmúltbeli zavarai, nevezetesen az, hogy Oroszország meredeken csökkentette az EU országaiba irányuló szállításokat, idén mintegy 35 milliárd köbméter gázt vonnak ki a piacról, ami nagy kihívások elé állítja a tárolók feltöltésére irányuló erőfeszítéseket". Ez vörös riasztást jelent az EU számára a jövő télre” - tweetelte Birol június közepén. Június elején már a Fitch és a Wood Mackenzie is téli ellátási válságra figyelmeztetett.