Az indiai jegybank tárgyalásokat kezdeményezett Moszkvával annak érdekében, hogy létrehozzanak egy rúpia-rubel kereskedelmi megállapodást, amely lehetővé tenné az Oroszországba irányuló exportot a nyugati államok által bevezetett pénzügyi szankciók ellenére is - értesült a Financial Times.

A tárgyalások a lap szerint könnyen kiválthatják Washington és szövetségeseinek rosszallását, miután azok a szankciókkal Moszkva megbüntetését akarják elérni az Ukrajnával szembeni katonai agresszió miatt.

A tárgyalásokban résztvevő egyik vezető beosztású bankár elmondása szerint az indiai jegybank konzultált a kormánnyal és több állami tulajdonú bankkal is azért, hogy felmérjék, milyen összegben lenne szükség rúpia és rubel kifizetésekre, és melyik bank tudná a két devizában lebonyolítani a fizetési ügyleteket. A konzultáció jellege állítólag egyelőre csak előzetes felmérésszerű volt, és a javaslatokról a végső döntést a kormány hozza majd meg. A rubel/rúpia fizetési tranzakciók feltételeinek kidolgozására az Indiai Exportszervezetek Szövetsége (FIEO) kérte fel a kormányt, és reményeink szerint azok hamarosan rendelkezésre állnak - mondta a szervezet elnöke, Dr. A. Sakhtivel a lapnak.

Az indiai pénzügyminisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet, akárcsak az indiai jegybank és India legnagyobb állami kézben lévő bankja sem. Sammy Kotwani, az Indiai Üzleti Szövetség moszkvai elnöke szerint a mechanizmus úgy nézhetne ki, hogy a Sberbank Moszkvában rubelt kapna, amiért az cserében Indiában rúpiát adhatna az exportőr cégeknek.

A nyugati államok orosz jegybank ellen bevezetett széles körű szankciói mellett a legtöbb orosz bank hozzáférését is elvágták a nemzetközi fizetéseket lebonyolító SWIFT rendszertől. Azonban India, amelynek régre nyúló kapcsolatai vannak Oroszországgal és annak egyik legfontosabb hadianyag beszállítója, mindeddig semleges maradt az ügyben. Az amerikai kormány nagy bosszúságára India tartózkodott azon az ENSZ-szavazáson, amelyben elítélte a szervezet Oroszország Ukrajna elleni invázióját. Ezalatt szoros kapcsolatot tartottak fenn Moszkvával és Kijevvel egyaránt, miközben indiai diákok ezreit evakuálták a támadás alatt álló Ukrajnából.

Ki lehet kerülni a szankciókat

Denis Alipow, Oroszország indiai nagykövete korábban azt mondta, a két országnak megvannak az eszközei arra, hogy folytassák együttműködésüket és tranzakcióikat a nyugat szankciók ellenére is, az egész csak alkalmazkodás kérdése, ami nem lesz nehéz.

A többi ország megtiltotta az Oroszországba irányuló exportot, ez kiváló lehetőség az indiai exportőrök számára, hogy megjelenjenek az orosz piacon -  mondta a FIEO elnöke.

Ugyanakkor egy külkereskedelmi szakértő a lapnak azt mondta, hogy egy rubel/rúpia paktum könnyen sokkal károsabbá is válhat, mint amennyi hasznot hajt. Ha ugyanis az kiváltja az Egyesült Államok rosszallását, akkor azzal az ország legnagyobb exportpiacát kockáztatja, ahonnan évi 50 milliárd dollárnyi bevétele származik. Ha az Egyesült Államok helyében lennék, nagyon dühös lennék egy ilyen próbálkozásra, amely alá próbálná ásni a dollár erejét - tette hozzá a külkereskedelmi szakértő

Sakthivel szerint pont emiatt az indiai kormány várhatóan nagyon óvatosan és sok mindent mérlegelve fog eljárni. Indiának jelenleg kereskedelmi hiánya van Oroszországgal szemben. A legnagyobb lélekszámú ország energiahordozókat, műtrágyát és drágaköveket vásárol nagy mennyiségben az oroszoktól, míg az indiai export nagy részét gyógyszeripari termékek teszik ki.

Hidegháborús múltja van a kapcsolatoknak

A két ország virágzó kapcsolatai még a hidegháború idejére nyúlnak vissza. Az indiai jegybank már akkor működtetett - 1970-től 1992-ig - egy rubel/rúpia devizaváltási rendszert, ahol bizonyos termékek kereskedelmét rögzített árfolyamon számolták el. Az indiai exportőrök abban bíznak, ha sikerül ismét beindítani egy ilyen rendszert, akkor esetleg hozzáférhetnek azokhoz az összegekhez, amelyek orosz partnereiknél ragadtak be a szankciók hatására.

India számára nem lenne újdonság egy ilyen, szankciókat megkerülő rendszer működtetése. A múltban volt már példa rúpia/rial rendszerre is, amelynek keretében a szankciókkal sújtott Irántól vettek kőolajat.
Ugyanakkor az indiai bankok várhatóan nem sietnek majd beszállni az üzletbe. Kotwani azonban arra hívta fel a figyelmet, ha az európaiak teljesen becsukják az oroszok előtt az ajtót, akkor valaki majd kinyitja azt. A kínai cégek máris elég gyorsan léptek, és szerinte az indiaik számára is jó lehetőségek kínálkoznának.

Ugyanakkor a kínai kormány egyelőre egyértelműen tagadta, hogy az ország vagy annak cégei segítséget nyújtanának az Oroszország elleni szankciók kijátszásában.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos híreket itt olvashatja.