A britek akadékoskodtak, Abramovics Izraelbe ment

Izraeli állampolgárságot kapott a Premier League-ben játszó londoni Chelsea labdarúgóklub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics, akinek hetekkel ezelőtt lejárt brit befektetői vízumát a brit hatóságok egyelőre nem hosszabbították meg. Abramovics hétfőn meg is érkezett Izraelbe - írta a BCC-re hivatkozva az MTI.
Domokos Erika, 2018. május 28. hétfő, 22:17
Fotó: MTI/EPA

Az 51 éves orosz milliárdos, aki 2003-ban vette meg a Chelsea FC anyavállalatát, nem volt jelen már az angol labdarúgó FA Kupa május 19-i döntőjén sem a londoni Wembley Stadionban, ahol csapata Eden Hazard tizenegyesből szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet.

A BBC által megszólaltatott izraeli bevándorlási illetékesek szerint Abramovics a múlt héten felkereste Izrael moszkvai nagykövetségét, és meghallgatása után, zsidó származása révén az izraeli hatóságok a helyi törvények alapján jogosulttá nyilvánították a letelepedésre Izraelben.

Abramovics már meg is kapta izraeli személyazonossági okmányait - értesült a BBC. A The Times of Israel című izraeli napilapnak izraeli belügyminisztériumi illetékesek hétfőn megerősítették, hogy Abramovics letelepedett Izraelben.

Így már mehet Nagy-Britanniába

Izraeli útlevéllel a Chelsea tulajdonosa vízum nélkül bármikor beutazhat Nagy-Britanniába, jóllehet állandó brit tartózkodási engedélyt ez sem jelent számára.

A brit kormány nem adott felvilágosítást a BBC-nek arról, hogy Abramovics április elején lejárt nagy-britanniai tartózkodási engedélyét miért nem hosszabbították meg.

A BBC megjegyzi: Abramovicsról "úgy tudni", hogy "szoros kapcsolatokat ápol" Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Nagy-Britannia és Oroszország addig sem túl jó kétoldalú kapcsolatai mélypontra süllyedtek azóta, hogy Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedett.

Ezzel ő lett a leggazdagabb izraeli
A The Sunday Times konzervatív vasárnapi brit lap, amely 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnás becsült vagyonáról, idei rangsorában 9,33 milliárd fontra (csaknem 3390 milliárd forintra) taksálta Roman Abramovics vagyonát. A Chelsea tulajdonosa - aki az 1990-es években olajüzletekből gazdagodott meg - a Rich List 2018 szerkesztői szerint egy év alatt 1,28 milliárd fonttal gyarapította vagyonát, és jelenleg a 13. helyen áll az ezres brit mezőnyben.
Ezzel vagyonnal Abramovics a leggazdagabb izraeli állampolgár.

Igazolni kell a vagyonukat az oligarcháknak

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A brit kormány a mérgezéses incidens után kiutasított 23 - a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató - orosz diplomatát, amelyre Moszkva hasonló lépéssel válaszolt.

Ben Wallace brit belügyi államtitkár még a mérgezéses incidens előtt bejelentette, hogy London a "magyarázat nélküli" nagy vagyonok eredetének igazolására kívánja kényszeríteni a Nagy-Britanniában élő külföldi oligarchákat, tekintettel arra, hogy a kormány becslései szerint évente 90 milliárd font (több mint 32 ezer milliárd forint) illegálisan szerzett külföldi vagyontömeget mosnak tisztára a brit üzleti szektorban és a bankrendszeren keresztül.

A kép forrása: MTI/EPA/Anthony Anex.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

neduddgi1, 2018.05.29 07:49

Abramovics azért nem kapott vízumhosszabbítást mert a vagyona nagy részét elvitte Angliából.
Nem akart úgy járni mint Gyeripaszka, vagy kockáztatni egy amerikai vagyonbefagyasztást.
Másrészt Abramovicsnak mindig volt annyi esze hogy nem ment szembe Putyinnal, ellenben a másik ostoba zsidrákkal Berezovszkijjal.
Manapság pedig Putyinnal csak Macron lehet jóban büntetlenül LOOOOOL.
Tényleg kedves Napi , a szentpétervári Macron Putyin románcról miért nem írtatok?
Ja hogy szembemegy a kánonnal az EU - orosz békülés?
Jogos, a zsidrák " szabály alapú" világrend végét jelentené.
Egyébként is hanyatlik a "törzs" , a beltenyészet, meg törzsi alapon kiosztott pozíciók megtették a hatásukat.
Hol van egy új Kissinger , vagy akár Neumann, Teller , Szilárd leó? Sehol.
A Star Wars sztorit is teljen szétbasztátok, mint ahogy a Disney stúdiót. A Solo már totál megbukott.
Walt Disney még nem engedett egy zsidrákot se a cégbe, a halála után a fia egy azaz zsidó menedzsert vett fel.
20 év után full zsidrák a cég, a látható eredménnyel, 3 év alatt lerabolták , tönkretették az egész Star Wars brandet.
Rövid távú kizárólag financiális szemlélet , uzsorázás, élősködés mások újításain. Ennyi vagytok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html