Ahogy az Apple Watchcsal kapcsolatban számos történet látott már napvilágot, hogy az eszköz megelőzött egy-egy szívrohamot, hamarosan érkeznek a karambol érzékelővel kapcsolatos hírek is, amely funkció az iPhone 14-ben és 14 Pro-ban jelent meg. (Előbbi tesztjét itt, utóbbiét itt olvashatja).

Ez történt egy nebraskai autóbalesetnél, amelyet a helyi a rendőrség az utóbbi időszak legsúlyosabbjának minősített. Egy Honda Accord hat, 21 és 24 év közötti utassal fedélzetén karambolozott, öten azonnal életüket vesztették, a hatodik emberért azonban a telefon riasztásának köszönhetően kiértek a mentők és kórházba szállították. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az ő életét sem tudták megmenteni, de a telefonnak köszönhetően legalább az esélyt megkapta - írja az Apple Insider.

A balesetben más jármű nem volt érintett és szemtanúk sem voltak, aki értesíthették volna a hatóságokat. A vizsgálatok folynak, nem kizárt, hogy a kocsi a megengedettnél gyorsabban ment és hogy a sofőr alkoholt fogyasztott.

Éppen az ilyen helyzeteket írta le az Apple akkor, amikor bemutatta ezt a funkciót, hiszen a legsúlyosabb balesetek közel fele vidéken történik teljesen kihalt területeken.

Nem mindig működik?

Nemrég a Wall Street Journal foglalkozott hosszabban ezzel a funkcióval és többek között azt találták, hogy az érzékelésben kulcsszerepet játszik az, hogy a vezető elég hosszan autózzon ahhoz, hogy a telefon regisztrálja: tényleg autóval közlekedik.

Máskülönben minden leeső telefonnál riasztaná a hatóságokat.