Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Booking.com éles kritikával fogadta az Európai Unió tervét, amely a szállásportált a hotelpiac "kapuőreként" definiálná. Ha ez megtörténne, akkor az a céget jelentősen korlátozná és nagy előnyhöz juttathatná annak  versenytársait, e mellett az európai technológiai szektort is hátrányosan érintené - írja a cég álláspontjáról a Financial Times.

A Booking arra akadt ki, hogy Brüsszel jelenleg arra készül, hogy átfogó szabályozással próbáljon meg gátat szabni a nagy technológiai cégek piaci dominanciájának. Ennek keretein belül az eddiginél jóval szigorúbban szabályoznák a 20 legnagyobb technológiai vállalat európai működését.

Glenn Fogel, a Booking vezérigazgatója szerint sokkoló a hír, hogy a szabályozók mérlegelik a lehetőségét a cég szigorúbb Uniós szintű szabályozásának. Ennek célja az lenne, hogy segítsék a cég kisebb versenytársait. - Mi egyike vagyunk a nagyon, nagyon kevés sikeres tech cégeknek Európában. Ez nyilvánvaló még ha nagyképűnek hangzik is. Erre kormányzati szabályozóhatóságaink megbilincselnének minket - mondta a vezérigazgató.

A mostaninál nehézkesebb szabályozás gúzsba kötné szerinte  jelenleg 15 milliárd dolláros árbevételűa Booking-com-ot. Egyben helyzetbe hozná a versenytársakat, mint amilyen például az amerikai Expedia vagy a kínai Ctrip csoport, miközben az európai cégek csak szenvednének - tette hozzá.

A legnagyobbakra lőnek

Az EU a bevezetendő szabályozást hivatalosan nem egy cégre készül szabni, hanem általános regulációra készül, attól tartva hogy komoly jogi akadályokba ütközne, ha egyes cégeket megkülönböztetnének a többitől. Az FT forrásai szerint azonban valójában mégis olyan szabályozás készül, amely leginkább a 20 legnagyobb tech cégre lenne szabva. A javaslatokról még mindig vitatkoznak az EU-ban és végeleges döntés még mindig nem született az ügyben. A francia és a holland kormány állítólag nagyon erőltetné az erőteljesebb szabályozást, amely akár a cégeket tevékenységeik feldarabolására is kényszerítheti, vagy egyes cégeket teljesen ki is tilthatnának az uniós piacról.

Állítólag azért akarják a Booking.com-ra ráhúzni a "kapuőr" szerepet, mert ezzel elejét lehetne venni egy csomó kritikának. Például annak, hogy az EU csak az amerikai Szilícium-völgy technológiai óriásainak akarna keresztbe tenni. Az EU szabályzat-tervezete szerint az ilyen,a vállalkozások és a fogyasztók között "kapuőri" szerepet betöltő cégek gazdasági hatalmat és ellenőrzést gyakorolnak a digitális szféra jelentős területei felett, ami csaknem ellehetetleníti versenytársaiknak, illetve a piacra belépőknek, hogy ringbe szálljanak.

Fogel szerint viszont nevetséges a Booking.com-ot ebbe a kategóriába bepréselni, hiszen a hotelszektor árbevételének csak 13 százaléka folyik át a cégen, tehát 87 százaléka máshol keletkezik. Van tehát a fogyasztóknak és a vállalatoknak elég alternatívájuk rajtuk kívül is. Persze ha nem csak a teljes hotelszakmát nézzük, hanem az online szállásközvetítőkét, akkor elég nyomasztó a Booking.com túlsúlya. Ezen a piacon ugyanis Európában a cég részesdése elérte a 67,7 százalékot.

Ennek ellenére a cég szerint nagyon sok, komoly versenytársuk akad, s ha őket jobban szabályoznák a többieknél, akkor az számukra tisztességtelen hátrányt jelentene.

A nagy technológiai cégeknek persze nem csak Európában kell megküzdeniük a szabályozások várható megszorításával. Az Egyesült Államokban is komolyan készülnek tevékenységeik megregulázására.