Utah állam és 36 másik amerikai állam, valamint szövetségi körzet főügyészei, akik a Google-t az alkalmazásbolt állítólagos trösztellenes jogsértései miatt perlik, az újonnan nem szerkesztett beadványban azt is közölték, hogy az üzlet 2019-ben 8,5 milliárd dollár bruttó nyereséget és 7 milliárd dollár működési bevételt ért el, ami több mint 62 százalékos működési árrést jelent - írja a Reuters.

A számok tartalmazzák az alkalmazások értékesítéséből, az alkalmazáson belüli vásárlásokból és az alkalmazásbolt hirdetéseiből származó bevételeket is.

A Google harcol azok ellen a vádak ellen, amelyek szerint visszaél állítólagos monopóliumával az androidos készülékek alkalmazásértékesítésében. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Az alkalmazásboltokra egyre nagyobb össztűz zúdul. Pénteken hónapok óta tartó pereskedés után az Apple is megtört: a trösztellenes eljárások, valamint a fejlesztők követelései miatt változtatott az App Store működésén. Mostantól engedélyezik, hogy a fejlesztők az alkalmazásokban jelezzék a felhasználóknak az iOS piacterén kívüli fizetési lehetőségeket. Továbbá azt is vállalták, hogy dollármilliókat osztanak szét a fejlesztők között, és csökkentik a kis szolgáltatókra kivetett jutalékokat. Az ügyről itt olvashat bővebben.