A Kilimandzsáró hegységből tette közzé azt a Twitter-bejegyzést Nape Moses Nnauye, Tanzánia információért és kommunikációért felelős minisztere, amiben örömmel osztotta meg a hírt: mostantól nagysebességű internet áll rendelkezésére a turistáknak és hegymászóknak Afrika tetején, vagyis a Kilimandzsárón.
A Tanzánia állami tulajdonú telekommunikációs cége, a Tanzania Telecommunications Corporation az internetszolgáltatást az év végéig a csúcson is, 5895 méter magasságban is kiépíti.

A Kilimandzsáró fontos turisztikai bevételi forrás Tanzániában és a szomszédos Kenyában is, évente mintegy 35 ezer ember próbál meg feljutni a csúcsra. Valószínűleg ennek volt köszönhető az is, hogy tavaly a tanzániai kormány bejelentette, hogy felvonó építését tervezi a Kilimandzsáró déli oldalán, ami felzúdulást váltott ki hegymászók, expedíciós társaságok és környezetvédők körében.

Életet menthet a wifi

A wifi hozzáférés a hegyen a kényelmi szempont mellett egy fontosabb szerepet is betölt: a Mount Everest példája jól mutatja, hogy az internethez, és hegyi áramfejlesztőkhöz való könnyű hozzáférés sokat segít a hegymászóknak, hiszen hozzájuthatnak kritikus időjárási adatokhoz és SOS-hívást is könnyen tudnak kezdeményezni baleset esetén.

Az Everest Link nevű szolgáltató által létrehozott, a Mount Everest alaptáborában, 5380 méteren lévő internet-hozzáférés jelenleg a világ legmagasabban lévő internetszolgáltatása, amennyiben viszont a tanzániaiak tartják magukat ígéretükhöz, és még idén internet elérést biztosítanak a Kilimandzsáró csúcsán, azzal átvehetik a vezetést.