A petíciót olyan híres emberek támogatják, mint Elon Musk, a SpaceX, a Tesla és Twitter vezérigazgatója, Steven Wozniak, az Apple társalapítója és Yuval Noah Harari történész, író, professzor. 

Musk talán a legkevésbé meglepő aláírója ennek a nyílt levélnek, tekintve, hogy évek óta beszél a mesterséges intelligencia biztonságáról és az utóbbi időben kifejezetten az OpenAI-t vette célba.

Az sem váratlan, fejlemény, hogy Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója nem volt az aláírók között. Ahogy Sundar Pichai és Satya Nadella, az Alphabet valamint a Microsoft vezérigazgatói sem –olvasható a Reuters cikkében. 

A Future of Life non-profit kutatóintézet beadványában azt írja, hatékony mesterséges intelligencia rendszereket csak abban az esetben lehetne kifejleszteni, ha mindenki biztos lehet benne, hogy a hatásaik pozitívak, a kockázatok pedig kezelhetők lesznek.

Olyan csöppet sem mellékes kérdéseket feszegetnek, mint hogy:

  • Hagyjuk-e, hogy a gépek propagandával és valótlansággal árasszák el információs csatornáinkat?
  • Automatizálnunk kell-e az összes munkát, beleértve a produktívakat is? 
  • Ki kell-e fejlesztenünk olyan nem emberi elméket, amelyek idővel túlléphetnek rajtunk, és elavulttá, helyettesíthetővé tesznek bennünket?
  • Kockáztassunk, hogy elveszítjük az irányítást civilizációnk felett? 

Lepipálja a kezdő programozókat a mesterséges intelligencia

Villámsebesen kezd mindent áthatni a mesterséges intelligencia, amiből természetesen a szoftverfejlesztés sem maradhat ki. Messze van még az az idő, amikor a régi szoftver írja majd az újat, de a fejlesztés hosszú folyamatának szinte minden lépésébe kisebb-nagyobb mértékben be lehet vonni a gépi értelmet. Bővebben>>>

Az OpenAI legutóbbi nyilatkozata leszögezi, hogy „egy bizonyos ponton fontos lehet független vizsgálatot kezdeményezni a rendszerek betanításának megkezdése előtt”.

Nos, a kutatók szerint ennek pont elérkezett az ideje.

A levél aláírói, akik közül néhányan a mesterséges intelligencia szakértői, azt mondják, hogy a leállásnak, amelyet kérnek, „nyilvánosnak és ellenőrizhetőnek kell lennie, és minden kulcsfontosságú szereplőre ki kell terjednie”.

Ha az említett fél éves szünetet nem lehet gyorsan életbe léptetni,

a kormányoknak közbe kell lépniük és moratóriumot kell bevezetniük

– folytatódik a levél.

Persze ismerve a technológia rohamléptekben menetelő fejlődését, egy leállás több szempontból is problémás lehet: míg ugyanis egyes országok felfüggesztik a kísérletezéseiket, más országok – mondjuk Kína – irdatlan versenyelőnyhöz jutna. 

A követelést eddig több mint ezeregyszázan írták alá.

ChatGPT: a magyar csetrobotok sokkal megbízhatóbbak nála

Mint a mellékelt ábra mutatja, hatalmas a hype: jelenleg kiugró az érdeklődés a ChatGPT és társai, a mesterséges intelligencia alapú csetrobotok körül. Leginkább az a kérdés, hogy legújabb beszélgetőpartnereink milyen emberfeletti szuperképességekkel rendelkeznek. Egy magyar cég pedig mindeközben arra a kérdésre keresi a választ, hogy a mesterséges intelligenciát, valamint a csetbotokat hogyan lehet a hazai üzleti életben hatékony munkatársként bevetni. Bővebben>>>