Ha másnak nem, a nagy hedge-fundok egy részének bizonyosan keresztbe tett Boris Johnson kormánya a múlt héten, amikor nyilvánvalóvá tette, hajlandó akár komolyan is megkockáztatni a rendezetlen brexitet az év végén, csak hogy egyes kérdésekben számára kedvezőbbnek tűnő megállapodást csikarjon az EU-tól.

A Bloomberg tudósítása szerint ugyanis a hedge-fundok pont közvetlenül azelőtt növelték öt hónapos csúcsra a font erősödésére játszó pozícióik nagyságát a devizapiacon, mielőtt Johnsonék bedobták volna, hogy hajlandóak lennének akár nemzetközi szerződést is felrúgni a kedvezőbbnek tűnő feltételek kiharcolása érdekében.

Jól begyengült a font

A font árfolyama akkor masszív gyengüléssel reagált a fejleményekre, egy hét alatt közel 4 százalékot veszett értékéből az euróval szemben, míg a dollárhoz képest 3,8 százalékkal gyengült. Mindezt úgy, hogy a nettó határidős és opciós vételi kontraktusok száma, amelyek tőkeáttételes alapok birtokában voltak, 7591-ről 10173-ra emelkedett az amerikai Commodity Futures Trading jelentése szerint a szeptember 8-ra végződő héten, ez a legmagasabb érték március 24-e óta.

Kép:

Azután, hogy a font/dollár, a devizapiaci kereskedők körében csak "kábel" néven emlegetett árfolyam 1,35-ről 1,29 alá esett, tovább folytatódhat a font gyengülése egészen az 1,26-os szintig is - mondta a hírügynökségnek Laura Fitzsimmons, a JPMorgan Australia igazgatója. A piac ugyanis abba a hiú ábrándba ringatta magát, hogy a brexit az ismert feltételek mellett fog megtörténni és ez biztosra vehető. Tették ezt a befektetők mindezt amiatt, mivel a font erősödött, azonban ez nem az angol devizának volt köszönhető, hanem inkább annak, hogy a dollár általában gyengült.

Mark Gilbert, a Bloomberg szakírója szerint a kérdés nem az, hogy miért gyengül ezekre a hírekre a font árfolyama, hanem az, hogy a piac miért nem büntette keményebben jobban az angol devizát. A válasz erre valószínűleg nem a fontnál, hanem a többi nagy devizánál keresendő. A font egyébként a múlt heti gyengülés ellenére még mindig erősebb szinten áll, mint a tavalyi átlagárfolyamok. A brit gazdaság a második negyedévben 20,4 százalékkal zsugorodott, ez duplája annak a visszaesésnek, amit az amerikai, vagy akár német gazdaság elszenvedett ebben az időszakban.

A dollár és az euró sem jobb

Ráadásul a brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak ragaszkodik ütemtervéhez, amely szerint az extra szabadságolási rendszer, amely a munkavállalók és a munkaadók terheit enyhítette volna a járvány idején, jövő hónapban megszűnne. Ezzel szemben az európai szomszédok, mint Németország, Franciaország és Olaszország meghosszabbították saját hasonló programjaikat.
Azonban a devizapiac nem egyirányú utca, és meglehetősen nyomós érvek szólhatnak az ellen is, hogy valaki az euró vagy az amerikai dollár erősödésére játsszon a fonttal szemben. Az amerikai dollár gyengülési spirálba került ebben az évben, mióta lecsengett az első dollárvásárlási roham a járvány kitörését követően. A piac most úgy véli, hogy a Fed az a nagy jegybank, amelynek a legtöbb lehetősége van a monetáris lazításra és a világ jelenleg fürdik a dollárban.

Kép:

Ráadásul a novemberi elnökválasztás is hozhat olyan fordulatokat, ami miatt kockázatosnak tűnhet dollárban felvenni vételi pozíciókat - írja Gilbert. A dollár kisebb megugrása az elmúlt napokban egyébként annak volt köszönhető, hogy az Európai Központi Bank részéről megérkezett a verbális intervenció, miszerint rajta tartják a szemüket az euró árfolyamán és nem tetszik nekik, amit látnak. Az 1,2-es szint megérintése után az euró/dollárban eléggé tapinthatóvá vált annak kockázata, hogy az ECB hajlandó közbelépni a közös deviza további erősödése ellen. Ez pedig eléggé megkérdőjelezi az olyan pozíciók értelmét, amelyek az euró erősödésére játszanának.

Blöff az egész?

Azonban van más magyarázat is arra, hogy miért nem kezdték el tömegesen nyitni a font shortokat a befektetők. Ez pedig az Gilbert szerint, hogy nincs olyan befektető, aki feltételezné, hogy létezik olyan kormány, amely komolyan megkockáztatna egy megegyezés nélküli brexitet, ismerve annak várhatóan katasztrofális következményeit. A piac jelek szerint egyelőre blöffnek fogja fel brit kormány keménykedését az észak-ír vámhatár kérdésében.

Azonban ha kiderülni, hogy a brit kormányt elbűvölte saját retorikája és tényleg elhiszi, hogy a no-deal brexit egy nagyszerű dolog, akkor az év végéig még olyan fontgyengülés jöhet, amely mellett a múlt héten tapasztalt komolyan eltörpülhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!